Marovićevi prijatelji i kumovi prvi u redu za izdaju

15
Sad od njega skoro svi bježe, najbolja slika našeg čojstva

Da se u zlu pokaže ko su vam pravi prijatelji, to je zasigurno najbolje spoznao Svetozar Marović. I dok broji pritvorske dane u ćeliji spuškog Istražnog zatvora, Marović broji i prijatelje koji su ostali uz njega u teškim trenucima. Čini se da su mu svi oni koji su ga godinama unazad okruživali, koji su čvrsto držeći poziciju “prijatelja i kuma Svetozara Marovića” sebi na drugoj strani obezbjeđivali brojne privilegije, od funkcionerske fotelje, do učešća u “biznis kombinacijama”, uprvo sada okrenuli leđa i postali najglasniji u optužbama na njegov račun.

Na svojoj koži je to i te kako osjetio i njegov sin Miloš, koga su doskorašnji prijatelji i vjenčani kum optužili da je rukovodio kriminalnim poslovima, u koje su oni bili “silom ugurani”, pišu Dnevne novine.

Pet svjedoka saradnika koje su iznjedrile pet godina tužilačkih istraga i sudskih procesa, svojim detaljnim iskazima rasvijetlilo je, kako navodi Tužilaštvo, kriminalnu grupu, koja je oštetila kasu Budve za više od 40 miliona eura. Mreža prijatelja i kumova, koji su godinama zajednički radili, djelovali kao grupa, raspala se kao kula od karata onoga trenutka kada su se pred tužiocem suočili sa zatvorskim kaznama. Spisak bivših prijatelja, a novih neprijatelja u budućim istražnim i sudskim procesima nije konačan jer Tužilaštvo istražuje još nekoliko predmeta koji za sada nijesu dovoljno poznati javnosti.

Priča o Maroviću i njegovim prijateljima i kumovima pokazuje da od onoga “čojstva i junaštva”, po kojem su se naši preci poznali, nije, nažalost, ništa ostalo.

Politički uspjeh i godine kumovanja

Osvajanjem lokalne vlasti u maju 2005. Budvom počinje da vlada grupa koju su, osim političkih ciljeva, vezivali možda još čvršće isti interesni ciljevi. Da bi pokazali istinsko međusobno povjerenje u godinama koje slijede, postaće i više od toga, kumovi.

Tako je stariji Marović kumovao na vjenčanju Aleksandra Tičića, okumili su se i predsjednik opštine Rajko Kuljača i Lazar Rađenović, Svetozarova supruga Đorđina Marović sa direktorom HG “Budvanska rivijera” Vuletom Tomašević, Miloš Marović sa Markom Vujovićem – jednim od bitnih figura i biznisu mlađeg Marovića, Kuljača i biznismen Branislav Gugi Savić…

Jedni kod drugih su išli na slave, družili se na nedjeljnim ručkovima, rođendanima, zabavama… Održavala su se i stara kumstva, iz čijih su se porodica zapošljavali članovi i time gradila čvrsta mreža, koja je punu deceniju vladala Budvom.

Ređali su se zajednički projekti, političke akrobacije, kadrovska kombinatorika, ali i pored svega, isti ljudi su čvrsto držali svoje pozicije.

Interesantno je to da svi oni koji su bili toliko bliski Marovićima, koji su godinama uspijevali da se na račun kumovskih i prijateljskih veza sa njima domognu lijepog finansijskog kolača, postaju ključni svjedoci saradnici u tužilačkim istragama.

Sezona svjedoka saradnika

Prvi koji je uperio prst u Svetozara Marovića i Lazara Rađenovića bio je mještanin Vido Rađenović sa Svetog Stefana. Neformalni savjetnik za prodaju nekretnina predsjednika opštine Rajka Kuljače, koji je godinama bio ključna figura u brojnim kupoprodajnim transakcijama, u kojima su se vrtjeli milioni, Vido Rađenović “otvorio je dušu“ pred specijalnom tužiteljkom krajem 2013.

Kada jevrag odnio šalu, kada se novac od zarade istopio, a bankari zaprijetili da će mu oduzeti kuću u selu Tudorovići, Vido Rađenović, inače brat od tetke Kuljače, počinje da priča na koji način je funkcionisala grupa, na čelu sa Marovićem. Vido je važio za čovjeka koji je ulazio u kabinet Kuljače kada je god htio bez najave, prekidao je kolegijume, prijeme, jer je donosio “važne informacije”. Mada se mislilo da se nalazi na platnom spisku, Vido je ipak bio “volonter”, barem što se tiče opštinske kase. Luksuzan život koji su on i njegova porodica vodili, gradnja vila, luksuzni automobili, firmirana garderoba samo su dio onog što je obilježilo vrtoglavi uspjeh nekadašnjeg konobara na Svetom Stefanu.

Ipak, njegova ispovijest rezultirala je prvostepenom sudskom presudom, kojom je njegov prezimenjak Lazar Rađenović osuđen na šest mjeseci dok je on prošao sa najmanjom kaznom, od pola godine.

Maroviću, koji uspijeva da izbjegne sudsku kaznu, postaje jasno da sve ono što je “gradio” – prijateljske veze koje su mu garantovale neprikosnovenu vlast u rodnom gradu – kida se.

Kuljača optužuje šefa i kumove

Nakon Vida Rađenovića, jedno vrijeme vladalo je ćutanje koje je prekinuo Rajko Kuljača, kada je u cik zore 13. avgusta doveden u Specijalno tužilaštvo. Sa hrpom papira, koju je sa sobom nosio, kako pričaju ostali pritvorenici, Kuljača se u betonjerci podgoričke policije ponašao sasvim uobičajeno, strahujući pred njima za svoju sudbinu. Međutim, kako je poslije ispričao jedan od pritvorenika, Kuljača je nestao iz betonjerke i vratio se tek poslije tri sata.

Tada je bilo jasno da je sa sebe krivicu prebacio na druge – Marovića i kuma Lazara Rađenovića.

Krivicu je prebacio i na kuma Gugija, sa kojim je godinama bio u porodičnim i prijateljskim vezama – zajedno su išli na zimovanja, proslave,  supruge su im zajedno šopingovale, ostavljajući cehove od po nekoliko hiljada eura… A prijateljsko-kumovske veze koje je stvorio Kuljača bile su jedna od najprofitabilnijih poluga u građevinskom biznisu u Budvi.

Lagodan život, o kojem se i danas prepričava po Budvi – luksuzni automobili, nekretnine u Beogradu, na Zlatiboru, skupocjeni namještaj u stanovima po Budvi, vila u rodnom selu – samo su neki od detalja iz Kuljačinog života iz vremena druženja sa Marovićem. Ipak, upravo je Kuljača bio taj koji je otkrio i najsitnije detalje iz svoje poslovno-prijateljske veze sa Marovićem, prebacujući na njega svu krivicu.

Trnski i Vujović nijesu štedjeli Miloša

Sudbinu da mu najbliži prijatelji i kumovi okrenu leđa doživio je i Svetozarov sin Miloš. U vrijeme Miloševog biznisa u Budvi,  bila je privilegija biti njegov prijatelj, da ne govorimo o kumstvu. Mnogi nijesu ni uspjeli da se upoznaju sa mladim Marovićem, jer su ih u tome spriječili upravo oni koji su bili uz njega, glumeći najvjernije prijatelje. Svi ti prijatelji pristajali su da budu direktori, ovlašćeni zastupnici i ostali službenici u fimama, pristajali su na brojne beneficije – od poslovnih automobila, putovanja po svjetskim metropolama, do ludih žurki, na kojima su bili rado viđeni gosti.

Sve do skoro. Zbog kreditnih zaduženja, milionskih dugova, pronevjera, vjenčani kum i prijatelj Miloša Marovića, Marko Vujović i Igor Trnski, zajedno sa još nekoliko prijatelja i drugova iz djetinjstva, završavaju u zatvoru.

Trnski i Vujović su u potpuno identičnim iskazima optužili i mlađeg i starijeg Marovića da su glavni krivci za preprodaju opštinske zemlje u Prijevoru i milionsku štetu koja je nanijeta.

Latinović kao iz topa optužio Maroviće

Spisku svjedoka saradnika priključio se još jedan od Marovićevih prijatelja – biznismen Mirko Latinović, čijoj je firmi “Trejd junik“ upravo visoki funkcioner DPS širom otvorio vrata Budve i Crne Gore.

Latinović, sa kojim je Svetozar u jednom od popularnih lokala u kompleksu “TQ Plaza” uobičavao da pije kafu, razmjenjujući poslovne ideje, okrivio je Marovića da mu je, osim ucjene da mu preda 7.000 kvadrata poslovno-stambenog prostora, čak i prijetio.

Niko nije ni mogao da posumnja da će prijateljstvo Marovića i Latinovića, biti raskinuto. Vjerovalo se da u toj poslovnoj vezi, postoji i jako prijateljstvo, gdje nema ni govora o izdaji. Ipak, ni u ovom slučaju Marović nije imao dobar osjećaj ko mu je prijatelj.

Latinović je označio Svetozara Marovića kao šefa kriminalne grupe i obećao da će vratiti svaki kvadrat poslovno-stambenog prostora za koji su oštetili Opštinu Budva.

Dnevne novine, CDM, portalanalitika

15 KOMENTARI

  • E tu smo, u tu j………družinu tek naj……….
   Neznam jedino oće li smjet da pucaju iz svih oružja na Božiće i Nove godine.
   Možda će to biti jedina prednost što smo u Nato da neće smjeti da pucajju nego kad im oni narede. Ali tada neće biti baš veselo, kukale im majke u što nas usijane glave uvode
   Još noćas grmite, pazite da koga ne ubijete jer će te po godine u zatvor i neka vam je svijema srećan ulazak u NATU.

 1. Marovicu sad si u crnogorskom kazamatu osjetio tekovine slobode i nezavisnosti za koje si se tako zdusno, zajedno sa montanjarima, borio! Sto ne progovoris ako ti basta?

 2. Ja sam 1996. godine bijo ubolnicu ka su se dijelili Milo i Momo. Ka sam izisao vidijo sam ko je pobijedio i od tada sam za pobjednika. Ide mi dobro…

 3. Rezime napisanog članka je … pi gadova đe ih izdadoše.
  A poenta je naravoučenje drugima za ubuduće.

 4. OTVARANJE PANDORINE KUTIJE ?

  Što se prijatelja tiče isto je, nažalost, svuda. Možeš biti čist ko su suza, pomoći im, kad ti zatreba, malo će se ko primać i pomoć. Okrenu glavu kao da te i ne poznaju. Jadno……….

 5. Ova vi je gornja slika-s’donje bande…foto varka-omaška.. iz “Parka od Slavije -Hotela Laleta Zubera-preo puta kuće Rađenovića-starog Paštrovića koji je abitavao u današnju ulicu-džadu “Njegoševu”? Čudne asocijacije :te “vijeme zviždača”-te “vrijeme” HOMO NOVUSA-te “vrijeme” Spuža kamenoga-te “vrijeme” Kotora grada nagrđenoga-upravo od jugoistočne bande>>(majstrala-koji puga samo ljeti?)<>(ne na godišnje doba-ni na dan ni na noć)<< jerbo kod nas postij samo jedan mjesec u godini i jedno jutro-đe nikako da nam svane dan-niti da se barem mjeseci u godini mijnjaju? Januar ide i kašljuca lednom kišom i oblacima "Tuli nam gracku rasvetu"-pa ne razaznajemo kad nam je mrklo-kad će nam svanuti-kao ovima što se rađaju u januaru-žive od januara do januara(liši ostalije mjeseca?)-nestaju u januarau- sa bankarskom priznanicom-da su obavili "građansku-rododomovinsku dužnost"-plaćanje dugova-u ime opljačkanog naroda-do procenta-koji odgovara novčanoj kazni-divljim izdavaocima soba strancima-koji ljetuju na naše more evo danas je tačno 27 godina(11.sječe.1989-11.pošekoše ih 2016-prstupničke godine?)?!

   • …”pugš li pugaš”-vidjevši rođenu mamu u zrcalu…….pa ti se pričinja da su svi tvoja mama..opijena slavama i praznicima vrlih predaka….!

  • Anahroni prikaz kumovskih veza u sadašnjem dobu…Sve bi bilo ljepše da ovi Jokaš demencio analitik ne da malo zaprške…kao uvjek bez smisla,konteksta,razrade…zaključka…A treba mu …terapija…Pozdravljam ve mili moji ..lipe moje makice male.poteštane od ovijeg fešta…džihadističkih…rokerističkih…kukali nam preci te su dočekali satanizovanje đeda mrazeva…bakljadu na dvorišta…te nas salamastrane pobornike nečeg te nije bilo naše nikada…

 6. Sve napisano je najvjerovatnije tačno.
  Ukoliko je Budva jedini problem Crne Gore,razloga za brigu nema….
  Samo kad se sabere dva i dva pa i običnom narodu napamet padne da ukoliko su sve ovo učinjeli Marovići u Budvi,mili brate možeš misliti što čine Djukanovići u Crnoj Gori?!
  Pretpostavljam da će Skala do tih “saznanja” doći kad gospodar uveliko bude na letu za Azerbejdžan jer čisto sumnjam da će blizu Danilovgrada…..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]