Martin Krivokapić: Roditelji i društvo da budu posvećeniji u borbi protiv droge

0
Martin Krivokapić

Martin Krivokapć

Droga i u školskim dvorištima, prvo kao mamac besplatno do mladih kako bi se “navukli“.

Potom zavisnost čini svoje na putu ka uništenju ličnosti.

“Počinje se sa dva, tri dima, a onda se sa lakih prelazi na teške supstance, priča za Skala radio Martin Krivokapić, učenik kotorske Gimnazije i predsjednik mladih volontera Crvenog krsta Kotor.

Krivokapić i njegovo društvo je daleko od ovog zla.

Oni se o pogubnom dejstvu droge redovno informišu na javnim tribinama i iz literature, pokušavajući da utiču na svoje vršnjake, za koje su u saznanju da su krenuli zlim putem.

U slučaju jednog njihovog druga u tome su i uspjeli.

“Upornim pričama o pogubnom uticaju droge, ali i u kontaktu sa njegovim roditeljima shvatio je i prestao da koristi marihuanu“, priča Krivokapić.

Braneći sebe i tješeći se, on je govorio kako marihuana i nije droga, čak se u nekim slučajevima opreporučuje kao lijek.

Kada im skrećemo pažnju njihov uobičajen odgovor je: “štetniji su alkohol i cigarete, marihuana samo opušta nije to ništa strašno“.

Međutim od lakih droga sve počinje i to im Martinovo društvo pokušava predočiti.

Za razliku od njihovog prijatelja iz Kotora, na kojeg su uspjeli pozitivno da utiču, dvojica njih koji žive u Podgorici i droga im je dostupnija, ne prihvataju priču na tu temu.

Sa njima su u kontaktu preko društvenih mreža i ta im je tema mrska.

“Nema potrebe za tolikom panikom da će oni postati drogaši, jer to ne ide baš tako, odgovar je naših  drugova iz Podgorice“, rekao je Martin.

Na naše pitanje kako je moguće da njihovu promjenu raspoloženja ne uoče roditelji i nastavnici, Krivokapić je u dilemi da li su oni toliko vješti da prikriju takvo stanje, jer je, kako je kazao, na predavanjima čuo da je lako prikriti promjene u ponašanju.

Ali, kada se krene sa marihuanom, za vrlo kratko vrijeme se ona prevaziđe.

Više nije dovoljna i nastavlja se sa težim drogama, a time jača zavisnost.

Škola je najbolji poligon da dileri završe svoj posao.

Droga neprimjetno ulazi na mala vrata upravo najlakše u školska dvorišta.

Na ovu konstataciju, Martin je saopštio da su vrata njegove škole zatvorena tokom nastave i niko osim učenika i nastavnika ne može lako unutra, ali na velikom odmoru je mnogo ljudi.

On međutim, nije primijetio sumnjive.

“U većim sredinama, konkretno u Podgorici  kažu mi oni koje znam, upravo se u školskim dvorištima razmjenjuje droga“, navodi Martin.

Na naše pitanje odakle novac mladim ljudima da kupuju drogu, Krivokapić smatra da je upravo važna ta taktika da se u početku baci mamac sa besolatnom drogom, a kada se postane zavisnik onda se traže svi mogući načini da se do nje dođe.

“Čim se postane zavisnik upada se u jake krize i sve se čini da se one spriječe. Gubi se glava i mladim ljudima svašta pada na pamet”, zaključio je naš sagovornik.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].