Martinović kolegama: Ovako su u srednjem vijeku mase dokazivale da je zemlja ploča

14
Nikola Martinović

Organizatori sakupljanja potpisa podrske SPC u advokatskom esnafu, ponudili su uglednom podgoričkom advokatu Nikoli Martinoviću da bude na spisku.

<<<Više od 300 advokata potpisalo proglas protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti<<<

Antena M objavljuje Martinovićev odgovor.

Uvaženi kolega,

Pročitao sam tekst koji ste mi dostavili. Svaki građanin, bio on i advokat, ima pravo na slobodno izražavanje svojih ideja, ubjeđenja ili vjerovanja, političkih ili religijskih. Takavu slobodu sam i do sada gajio i pordžavao, i riječju i djelom.

Iz ovih razloga smatram za prevaziđeno, čak suprotno samom pojmu slobode, da se za slobodu borimo kao masa sakrivena iza advokature kao poziva.

Populizam i masovnost najčešće se opiru progresu. Ovakve akcije pisanja saopštejna podsjećaju me na srednjevjekovni formalizam u dokazivanju, po kojem su nase kolege iz srednjeg vijeka, svjedočenjem mase nepismenih seljaka ,nasuprot nauci dokazivali da je zemlja ravna ploča, ili ne znajući za teriju gravitacije bili protivnici Kopernika i Galileja zaključujućii da zemlja nije okrugla, jer bi u tom slučaju ljudi sa južnog pola pali na glavu.

Primljera ima i u našoj bliskoj političkoj prošlosti. Masovnost okupljanja na Gazimestanu 1989 g.,nije vratilo ni Kosovo Srbiji, niti održalo Jugoslaviju. Samo je otvorilo put ratu.

Tekst koji ste mi poslali ne promoviše niti jednu od ideja savremenog svijeta u pogledu slobode i prava pojedinca na izražavanje i uopšte slobodu izbora. Naprotiv, ovaj tekst je sušta suprotnost slobodi pojedinca zasnovanoj na tekovinama Francuske buržoaske revolucije i idejama Fransoa Mari Arue (Volter) koji, kao deklarisani hrišćanin piše ” Novac vjeru nema”.

Tekst ima za cilj da podrži i opravda političko djelovanje i pojača sociološki pritisak zarad samo jednog cilja – zastite imovinskog interesa pseudofeudalne organizacije koja u svom ustrojstvu nije slobodna, demokrtaska, i koja ne priznaje čak ni domete savremene nauke koje su druge slične organizacije u sviijetu davno prihvatile. ( kalendar, medicina, astronomija, jednakost polova i sl ), i koja izvorno ne pripada Crnoj Gori koja nam je zajednička i jedina domovina.

Ovaj prvenstveno imovinski interes poklopio se sa političkim ciljevima organizacija koje žele nestanak nezavisne i građanske Crne Gore i aktuelnom predizbornom kampanjom. Samo iz ovih razloga imamo privid sociološke napetosti u našem društvu, koja će nestati sa okončanjem predstojećih izbora.

Stoga, Vaš tekst smatram podrškom retrogradnim centrima moći koji u sinergiji sa političkom podrškom aktera činji je cillj nestanak slobodne i nezavisne Crne Gore, te je kao intelektualac neću podržati. Kao advokat neću se njome ni baviti.

Kao intelektualac istrajno ću se truditi da nezavisna i samostalna Crna Gora bude dom svakom svom građaninu, bez obzira na naciju,vjeru, pol, političko ili drugo opredjeljenje.

Iz ovih razloga Vas molim da moje ime ili poziv advokata ne dovodite u vezu sa tekstom koji namjeravate objaviti.

Srdačno

adv.Mr.iur.sci. Nikola Martinović

antenam

cdm

14 KOMENTARI

 1. Micune ako te je neko naterao da ovo napises neka ti oroste Leenjin i Milo. A ako si ovo napisao iz svoje glave, ja se molim Bog da ti oprosti.

 2. Boko moja svi li te svojataju,ne znajući da si stoljećima bila i ostala svoja,mnoge su najeźde bile i prošle pa će i ove.

 3. Drago kuśo, crkve i dalje njeguju pseudo-feudalne odnose sa pastvom , pokušavaju to nametat i ostalima, mimo ustava !
  Država se mora braniti od vjerskog varvarizma i sljepila, pa i silom !
  Oni koji brane interese imovinske , nelegalnih pośeda crkvenih , su saučesnici i i izvršioci retrogradnih nauma, koje država mora zaustaviti u
  sumanutim pohodima !
  Martinović je dobro obradio problematiku i potkrijepio je
  neumitnim činjenicama !

 4. Gospodine Martinoviću,očitali ste slovo zlatno ovim intelektualcima Serpsko crkvene provenijencije,političkim poslenicima predsednika amfilohija.
  Bravooooooooo

  • “Savo iz Dobrote” lijepi moj komšo oliti susjed uvati se knjige ne vataš ti osim šake eura išta. kao i “”Dragan””osnovna pismenost o srpskim građevinama koje je gradila ugarska monarhija svađajući se sa Vatikanom u borbi uticaja i moći tako da je bez obzira koja vjera a zajednička je hriščanstvo graditeljski dio dolazio uvjek sa zapada a rušilački i nazadni uvjek sa istoka.
   ne želeći vrijeđati istočnu crkvu samo govorim o činjenicama istoriski dokumentovano tačnom,a mitska i nebeska nigdje zapisana istorija to je vidi se iz trenutne istine.

   • Selhaninu retrogradni, ne laži!
    Evo ovi zaista retrogradni Risto,
    koji je sotona pravi, kao neimar je nenadmašan, doklen tvoja rkta crkovina čeka da joj se udijeli
    koja keka da sanira oronule crkve
    u Crnogorskome zalivu, navodnih rvackih svetitelja!
    Koja mizerija od zapada tokom ove Korone, sa malo izuzetaka!
    Izgore i Notr Dam, Viktor igo i
    Kvazimodo se premeću u tombi!
    Biće da ti je nikla grba , pa zvoniš đe vjere i crkve NEMA!
    Zaboravio si krstaške ratove, razaranje Carigrada, Katarinu Mediči, Karmelićanske opatice, Tudor-ove, Bartolomejsku noć, Pia XII, Pacovske konale i Naciste, te
    jevrejsko “zubno zlato” pohranjeno u Švajcarskim bankama, jao i druge opačine zapadnih
    razgraditelja !
    Svakako cukun i razvardalo si
    unikatno i otpadnik Škaljarski!
    Ne pridržavaš se ni 10 božjih,
    o euharistiji, tedeum-u i sv. Anti
    da i ne zborin!
    Ufatila te furiha cukune , oladi se
    na Podujam pa svrni na gumno !

 5. Da. Interesantno pordjenje. Tacno nekad je crkva (Katolicka) diktirala retrogradno misljenje a nepismeni narod je vrujuci crkvi svedocio, tacno, odlicno. (Srpski kraljevi i Srpska crkva gradili su najvrednije objekte Evropske srednjovekovne arhitekture) Sta imamo sad najblaze receno vlast donosi retrogradne zakone a korumpirani ili ucenjeni intelektualci ih podrzavaju. Sta se promenilo?

  • Drago kuśo, crkve i dalje njeguju pseudo-feudalne odnose sa pastvom , pokušavaju to nametat i ostalima, mimo ustava !
   Država se mora braniti od vjerskog varvarizma i sljepila, pa i silom !
   Oni koji brane interese imovinske , nelegalnih pośeda crkvenih , su saučesnici i i izvršioci retrogradnih nauma, koje država mora zaustaviti u
   sumanutim pohodima !
   Martinović je dobro obradio problematiku i potkrijepio je
   neumitnim činjenicama !

 6. Jedino Nikola Martinovic I njemu slicni mogu izbrisati Tanaska Rajica,Boj na Cegru,Misaru I Deligradu iz glava nasih gradjana I poceti da im se
  priblizi Istorija Crne Gore dugotrajnim ,mukotrpnim i permanentnim radom,dokumentovanim istorijskim podacima iz domacih I inostranih izvora.

  Jedino tako cemo biti svoj na svom

 7. ADVOKATE MARTINOVIĆU-NAPIŠITE MI NA NAŠKOM JEZIKU-VAŠU MAGISTRATURU-SA UNIVERZE “DONJA GORCA”-I TIME MI STVORITE RAVNOPRAVNI TRETMAN PRED LJUDIMA U MOJOJ DOVINI-KOJU STE I VI “BRANILI” KAD SE KROZ CRNU GORU I DO VEOGRADSKIH TERAZIJA (199O) RIKALO …”CRNOGORCI SU PONOSNI NA SVOJE SRBPSKO PORIJEKLO I CRNOGORSKU DRŽAVNOST-A OSOBITO NA SLAVNU SRBPSKU ISTORIJU-ILITI POVIJEST”-PREDVOĐENI DIRIGENTOM-TRUBAČA-IZ PROLOM BANJE-OD PLANINA PA DO MORA-OD ULCINA DONOVOGA..GONEĆI MAGARAD NA ISPAŠU NA KONAVOJSKO POLJE RAVNO-I NA STRADUNU IGRALI KRVAVO KOLO…?NADAM SE DA VAS ISTINA NEĆE OŠTETITI-PRI OBRANI ISTE PRED CRNOGRSKE SUDOVE-SA I BREZ ADVOKAT-ODVJETNIKA SERDARU-GOSPADARU ODANIMA??

  BIĆU VAM ZAHVALAN-AKO MI ODGOVORITE-A JOŠ VIŠE AKO ZAĆUTITE!..JER NEMA VIŠE LUDIJE-NEGO ZBUNJENIJEH-OD MUKA VELJIJE-EVO VIŠE D 3O GDINA-KOJE PU POPASLA MAGARAD..SA ONE FARME U DANILOVGRAD…!!!!

   • …SVE SAM PO TVOM RECETU UČINIO DRAGI MJEŠTINU-NEROĐNI Prcani nu! TEBI OSTAVIH DA M ITVOJIM ALATOM-JEZIKOM POTLA KIŠAJA U VODU-JJEZIKOM OČITIŠ MOJU G..CU? SKUZATE -SINJOR ORŠLO DE LA MONTGNA!!!!OPERI SE-JERBO VONJAŠ NA SVOE AUTORE PRETKICE- BEKICE!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.