Maslina je u Boki dobro rodila

0
masline

Vesna Đukić

Ove godine  rod maslina na području Boke je veoma dobar i u odnosu na prošlu godinu kada gotovo nije bilo ploda, predviđene količine su na nivou iz 2010. kada su maslinari iz Maslinarskog društva “Boka” bili zadovoljni i količinom i kvalitetom dobijenog maslinovog ulja.

Ovo je za Skala radio kazala Vesna Đukić, izvršna direktorka ovog društva.

Počela je berba maslina, kaže Đukićeva i obavlja se savremenim metodama, iako ima i tradicionalnih sakupljača maslina ali kojih je sve manje.

Masline se prerađuju u mlinu Maslinarskog društva “Boka” u Radanovićima.

Zahvaljujući visokim temperaturama i dugotrajnoj suši, ni maslinova muva nije načinila štete u maslinjacima na području Boke, pa je kvalitet ploda na visokom nivou, kaže Đukićeva.

Na kraju godine maslinari će imati podatak koliko se u mlinu Udruženja “Boka” proizvelo kvalitetnog maslinovog  ulja.

U subotu 3. novembra, u selu klinci na Luštici održaće se berba masline u Boki sa početkom u 10 sati u maslinjaku Bogdana Kaluđerovića, i maslinari pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže.

Akciji berbe maslina će se pridružiti i učenici trećeg razreda kotorske Gimnazije.

Cilj ove manifestacije je promocija maslinarstva i proizvodnja zdrave hrane, okupljanje, informisanje i edukovanje proizvođača i potrošača ulja i stone masline o značaju primjene savremenih tehničko-tehnoločkih metoda u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].