Matica Bokeljske mornarice je Kotor i to se novim statutom mora definisati

8
sa okruglog stola

Okrugli sto posvećen razmatranju aktuelnog stanja u Bokeljskoj mornarici 809 održan je sinoć u prostorima Mornarice.

Konstatovano je da se Bokeljska mornarica Kotor nalazi u veoma složenoj situaciji i da je neophodno uraditi sve da se sačuva tradicija i vrati autentičnost po kojoj je ova organizacija bila prepoznatljiva 12 vjekova, tačnije sve do 2011. godine kada je promijenjen statut i na volšeban način donešen izmijenjeni.

Time je  Kotor jednostavno izbrisao iz imena   i sva prava su  prenešena na podružnice, koje su po njemu starije od matice.

To je neprihvatljivo, opšte je mišljenje učesnika okruglog stola, jer se radi o jednom od najvažnijih identitetskih pitanja grada Kotora.

Bokeljska mornarica Kotor je osnovala podružnice Tivat i Herceg Novi, upravo one koje se sada protive da se matici, Bokeljskoj mornarici Kotor vrati status koji joj je 12 vjekova pripadao.

Jedino je  Beogradska podružnica, u potpunosti saglasna da se ne dopusti gašenje  tradicije i da mora doći do promjene statuta kojim će biti Bokeljskoj mornarici Kotor vraćeno sve ono što je bilo zapisano u prethodnom statutu iz 2004. godine.

Statut iz 2011. godine nepravedan je iz mnogo razloga što se vidi iz nekoliko krucijalnih primjera:

•             U odnosu na Statut od 12.11.2004. godine koji je još uvjek nosio ime Bokeljska mornarica Kotor, novim statutom zajedničke udruge 2011 godine ukinut je iz naziva Kotor, a dodata godina 809, tako da se sada organizacija zove BM 809 bez spominjnanja Kotora čime je obezličena Bokeljska mornarica Kotor u korist nove federalne organizacije.

•             U članu 1. Statuta zajedničke organizacije stoji da NVO Bokeljsku mornaricu 809 osnivaju četiri pravna lica, četiri podružnice, što je nedopustivo.Prvo, ne mogu podružnice osnivati maticu nego obrnuto, drugo, ne može se osnivati nešto što u Kotoru postoji već 1200 godina, pogotovo što se kao osnivači pominju podružnice Tivat, Herceg Novi i Beograd, koje je Kotor osnovao početkom sedamdesetih godina.

•             U istom članu se kaže da je “cilj BM 809 kontinuirano čuvanje tradicija jedne od najstarijih profesionalnih  organizacija pomoraca na svijetu koja proističe iz staleške organizacije bratovština na području Boke Kotorske”.

Ovdje se radi o čistom falsifikatu kojim se na posredan način željela izmijeniti povijesna istina u korist federalizacije BM.

Nijesu staleške bratovštine sa područja Boke Kotorske mogle osnovati Bokeljsku mornaricu zato što nisu ni postojale, jer u doba najstarijeg arhivskog pomena BM iz 1363 godine nisu postojali ni gradovi Tivat i Herceg Novi, a kamoli bokeljske bratovštine.

Nakon rasprave koja je trajala dva sata, svi učesnici su saglasni da je neophodno da se, kroz izmjenu statuta BM 809, vrati Kotoru status matice koji je oduvijek imao, ne zadirući pri tom ni u jedno jedino pravo koje sada imaju podružnice jer su one samostalna pravna lica.

Vraćanjem statusa matice Kotoru, niko ne gubi, čulo se na okruglom stolu uz konstataciju da svi dobijaju, jer tradicija može i mora da se nastavlja samo tamo gdje se i odvijala, u protivnom gubi smisao i svoju autentičnost i prestaje da bude tradicija.

Na okruglom stolu je predloženo vraćanje Bokeljskoj mornarici Kotor uloge matice koja joj po tradiciji i povijesnom pravu pripada, vraćanje imena Bokeljska mornarica Kotor, umjesto imena Bokeljska mornarica 809, vraćanje Bokeljskoj mornarici Kotor povijesno pravo da odlučuje i uređuje način rada, uz učešće predstavnika podružnica, vraćanje Bokeljskoj mornarici Kotor pravo da bira admiralat, admirala i viceadmirala i ostale časnike uz učešće predstavnika podružnica i vraćanje Bokeljskoj mornarici Kotor pravo da kao matica osniva podružnice, odnosno da prima podružnice iz drugih gradova ili država.

Konstatovano je takođe i da se nastave razgovori sa članovima podružnica Tivat i Herceg Novi čiji su članovi većinski za vraćanje Kotoru statusa matice Bokeljske mornarice.

8 KOMENTARI

 1. Bokeškom Mornaricom,ajmo reći, iz Kotora? Tivta,Arecg Novog,Beograda ili Zagreba,ili Splita,Rijeke,Novoga Sada i iz drugih gradova-naseobina ako su tamo Bokezi koji na Boku Kotorsku imaju pravo ne manje-ma ni više nego oni iz Lastve Ubaljske,Zvečave ili Gornjega Grblja,Brgula,Klinaca,Radovića,Mrčevca,Pobora… i td i ts?

  Gospodo draga,manje znana i znavena-više ostrašćena i zajebana..nije Bokeška Mornarica Kotor bratovština jednoga naroda jedne nacije,vjere…! Onda ona nebi bila Bokeška(onakva kakva je-stvorena u doba Krćanstva-Hrišćanstva prije nesretnih podjela-1054 godine)! Jer bogu hvala i Sveti Tripun nije ni Hrvacki,ni Crnogrski,ni Srpski,Bosanski..katolički,ni pravoslavni nego,prije svega Kršćanski iliti Hrišćanski-i onda Kotorski-nota bene Zaštitnik grada Kotora i svih kotorana i kotoranki bez obzira na vjeru,naciju..! Kad ovo štivo naučite,biti će vam lakše da ,i vi konačno uđete u red civilizovanih ljudi-koji poodavno manjkaju našoj dragoj Boki-ne zaboravite ono Kotorskoj?! Jer kako je krenulo(molim:popratite novine,portale elktroniku medijskih i drugih sredstava)-kako se sve češće izbjegava ovo “Kotorska”,pa umjesto ovog-more da se trefi-da nekome pane na možđane(klokana tovljenika uvijek je bilo-biće-faliti neće-valda klima ima presudni uticaj?-da je nazove Gornjolastovska iliti Gornjogrbaljska,ili Gornjoubaljska? Ovisno od trenutka okle vjetar puva?

  Zato dragi Bokezi i Bokezice od Debelog brda do Kufina-idući starom austrougarskom granicom-nemojte nikada zaboraviti da je to ta jedna jedina od iskona Boka Kotorska nekada jedinstvena po mnogo čemu-danas “komercionalna ispostava”-naših tovljenika-klokana,koji osim imena i prezimena nemaju ništa i neznaju ništa-i jedno što im ide za vratom(šijom)-je klimoglavljenje-pogubno za Boku Kotorsku-slobodan sam precizirati :od 12.novembra/studenog/.2004 godine?! Kad je u pitanju Bokeška Mornarica Kotor!

  Na koncu-bez lutke i sa lutkama-sjetimo se Odluka Velike Narodne Skupštine Naroda bokokotorskoga-Bokeza,koja je održana na Prčanju-13.juna./na dan Svetoga Antuna Padovanskog).1848 godine! Kojima nije smetalo da po zamolnicama Slavnoga Sabora Hervacko-Slavonskoga iz Zagreba i Slavnoga Prevashoditelstva Gospodina Mitropolita Crnogorskoga-Petra II.Petrovića Njegoša-jednistveno odgovore,promišljeno i iz srca srcima:”NAJPERVA i NISVETIA NAŠA DUŽNOST TA e JAVITI PRED SVIJETO da MI DALMATINCI NIESMO no BOKEZI”…! Što smo potrajali do danas….Ali danas u dobar čas skupilise kao pravom naroda bokokotorskoga poslanici edinokupno Vama naši odgovor kao ti šaljemo…”!

  Ovo su bili B O K E Z I koje su rađale B O K E Z I C E-zaslužne za Procvat BOKE KOTORSKE! Na žalost ,danas je sve manje Bokeza i Bokezica-a sve više isluženika-oliti emeritusa..koji trče “poslednji krug”ne zarad Boke Kotorske-nego zarad svoje gu…?! Što bi maliciozni kazali: lako se nazvati admiralom-ali,izvjesno je,još lakše je upravljati Vaporom koji je doživo sudbinu Titanika-oliti Bokeške Mornarice Kotor?

  • Moje poštovanje za Vaš komentar,malo mu se što može dodati a ništa oduzeti.
   Slušajući goste na Skali ja sam shvatio da sem pojedinih ličnih antagonizama unutar BM imamo na djelu recidive 90-tih kada je sve moralo imati nacionalni i religijski predznak.Ovaj put je zapuvalo iz Zagreba a pomognuto sa pojedinim lokalcima kojima je nacionalnost i religioznost profesija.San naših starih – onih koji su imali zrno soli u glavi – da samo zajedno možemo ostvariti svaki vid slobode kulminirao je stvaranjem SFRJ.Razvaljivanje te države po meni je naš civilizacijski sunovrat.Ako se 90-tih nije dogodilo novo stvaranje Srpske garde ili 2006-te Crnogorske,nadam se da ima dovoljno razuma da se ne ponovi prepodobni korčulanin Marko Kalođera.
   Slažem se i sa komentarom gospodina Zbutege o vezi nacionalnosti i religije koja je banalizovana ponajviše u19 vijeku kada se počelo razmišljati koji smo dio Slavjanstva.
   Mir u dom naš.

 2. Nama niko nije kriv što nam kako zborimo sve ponesoše. Evo primjer u moranarici. Sami smo sebi krivi za sve jer smo suludnovi i iskompleksirani a mislimo da smo najpametniji. Samo ćakulamo i u male smo spremni za svaklo pituravanje svakoga a sebe ne umijemo pogledati u zrcalo.E zato nam niko nije kriv nego mi sami sebi moji oriđinalii sve karampane

 3. kako ne a oće li da matica bude u Gusinje? čast Gusinjanima nego mi je više puna pipa prtekrajanja istorije i gašenja tradicije.

 4. Niko od ovijeh Statut nije ni u ruke imao a kamoli citao …glavno je uvalit se pa upravljat i mores mislit cak iz BEOGRADA A NA CIJU INICIJATIVU I UZ CIJI BLAGOSLOV. sve samonominovani i namjesteni proizvoljno odokativno Boze ti pomozi…

 5. E a da U članu 1. Statuta zajedničke organizacije stoji da NVO Bokeljsku mornaricu 809 osnivaju četiri pravna lica, četiri podružnice, što je nedopustivo.Prvo, ne mogu podružnice osnivati maticu nego obrnuto, drugo, ne može se osnivati nešto što u Kotoru postoji već 1200 godina, pogotovo što se kao osnivači pominju podružnice Tivat, Herceg Novi i Beograd, koje je Kotor osnovao početkom sedamdesetih godi
  2011 godine ukinut je iz naziva Kotor, a dodata godina 809, tako da se sada organizacija zove BM 809 bez spominjnanja Kotora čime je obezličena Bokeljska mornarica Kotor u korist nove federalne organizacije. Sve cemo radit protiv Kotora e ada zato smo i tun uopleli svoje prste.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]