Matica Hrvatska – ogranak Kotor: da što više spozna sebe i jača veze između Crne Gore i Hrvatske

0

sa osnivačke skupštine Matice hrvatske – ogranak Kotor

audio: sa osnivačke skupštine Matice hrvatske – ogranak Kotor

Nakon intoniranja crnogorske i himne Republike Hrvatske u izvođenju Mandolinskog orkestra “Tripo Tomas”, sinoć je u dvorani kotorske Biskupije održana osnivačka skupština Matice hrvatske – ogranak Kotor.

“Dugo smo čekali na ovaj dan i on je stigao, a i mi s njim”, kazala je na početku svečanog dijela Skupštine dr Gracijela Čulić, predsjednica inicijativnog odbora.

Ovaj događaj će nesumnjivo biti upisan u povijest Boke Kotorske kao veoma značajan datum, kazala je Čulić.

Slavko Dabinović ispred Hrvatskog građanskog društva Crne Gore izrazio je zadovoljstvo što se ogranak Matice hrvatske  formira i u Kotoru i obajsnio pravila koja će biti usvojena na osnivačkoj skupštini.

On je podsjetio na ukupno deset poglavlja koji se odnose na način rada Matice i na njeno članstvo.

U Matici  su Hrvati koji žive u svojoj zemlji, oni koji žive van granica Hrvatske, ali i svi ljudi koji žele biti dio Matice u Kotoru.

Visoke zvanice i goste Ispred Matice hrvatske pozdravio je Zorislav Lukić ukazujući na značaj i ciljeve Matice hrvatske koja se bavi svojom zemljom, ne samo u okviru granica, već u okviru evropske i svjetske kulture.

Potpredsjednik Matice hrvatske Damir Barbarić je istakao važnost Matice hrvatske koja se bavi kulturom i njegovanjem hrvatskog jezika sa naglaskom na izdavačku djelatnost.

Prisutnima se obratila i Slavica Stojan predsjednica ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i podsjetila na tradicionalne veze Kotora i Dubrovnika, koje se ne ogledaju samo u geografskoj blizini, nacionalnoj pripadnosti, jeziku kojim govorimo, već u umjetnosti, istoriji i književnosti.

Stojan se osvrnula i na jubilej 450 godina od smrti dubrovačkog Marina Držića, koji je, često u svojim djelima, komedijama poput Dunda Maroja opisivao Kotorane.

Veleposlenik Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić je istakao zadovoljstvo formiranjem ogranka Matice Hrvatske u Crnoj Gori – Kotoru koja će istraživati kulturu prije svega.

Raduje ga, kako je rekao da će ova Hrvatska autohtona zajednica u Crnoj Gori još više spoznavati sebe “da ćete je proučavati, a time ćete istraživati i svoju domovinu Crnu Goru i vezu prema Republici Hrvatskoj”, rekao je ambasador Grubišić.

Nakon svečanog dijela uslijedila je radna Skupština na kojoj je izabrano je Predsjedništvo od 5 članova.

Za predsjednika je izabrana mr. Marija Mihaliček, povjesničar umjetnosti, za podpredsjednika je izabrana dr. Edita Starović, a za tajnicu pravnica Zrinka Velić.

Takođe je izabran i Nadzorni odbor od tri člana:  za predsjednika je izabrana prof. Ljiljana Aleksić, a članovi su Pavle Marković i Slavko Dabinović.

Skupštini su prisustvovali: Veselko Grubišić – veleposlanika R. Hrvatske u Crnoj Gori, mons. Ilija Janjić – kotorski biskup, Zvonimir Deković – predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Hrvoje Vuković – konzul R. Hrvatske u Kotoru, Jelena Vukasović – sekretarka Sekretarijata za kulturu Opštine Kotor, Nikola Baničević – predsjednik ogranka Matice crnogorske u Kotoru, Marijo Brguljan – predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, Damir Barbarić -podpredsjednik Matice Hrvatske, Zorslav Lukić – generalni tajnik, Matice hrvatske Slavica Stojan – predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku, predstavnici medija i članovi Matice Hrvatske iz Kotora, Tivta i Podgorice.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]