Mazohizam, populizam ili crnogorski ludizam?

7

Slavko Mandić

Kakvo li je čudo velje ta politika. To ti je nešto što danas može ovako, a śutra skroz drugačije. Danas nekoga žestoko okrpiš. Prišiješ mu i što jeste i što nije, a već śutra ti je prijatelj kakvoga nema na zemaljskoj kugli. I sve tako do prekośutra. Pa onda abarotnoje, kako bi „braća“ sa istočnog Fronta kazali u potonju URU.
Śeti me na političare današnje, kafana negdanja, zadimljena, sa kariranim stolnjacima i aluminijskim pepeljarama, načetim stolicama, trošnim podovima, škiljavim sijalicama. Ne, ne, ne, da ne pomislite pogrešno. Nijesu oni u njih zalazili. Taman posla. Njihova staništa su skupi restorani, u koje se ne ulazi bez nekoliko stotina eura-EVRA  (po njihovoj valuti), najmanje. A na njima koja hiljadarka. Pa lanci zlatni, kaiši skupocjeni, satovi, crevlje, odijela, kapoti. Oni su u blještavilu, uz viski i tompus od kojega su se najčešće gušili, jer je mnogo mačku goveđa glava, kako veli narod za takve likove. Dakle, njih nema u kafanama. Tamo su samo ostaci njihovog djelovanja kojima je u takvom ambijentu bilo dostupno pivo za euro i zov pevaljke koja je urlala istinu …“danas si cvijet, śutra uvela ruža“…

I jest čudo ta politika. Nema toga ko je razumije. A i kako bi. Zbunjenom narodu servira se sve i svašta svakodnevno. Jutrom jedni sa drugima sprovode koalicioni dogovor. On se uglavnom sastoji u tome da neko od njihovih po dubini śedne na škanj vlasti i udobno se smjesti. Odatle se skubu sve moguće privilegije. Novca ka pljeve, auta koliko treba. Aviona, kamiona, traktora, jahti, kuća bez dozvola, stanova za izdavanje, vikendica. A onda se naljute  jedni na druge pa ospu paljbu dalekometnu. Nit ima gorih nesoja, čuje se dok pucaju jučerašnji zagrljaji, niti većih lupeža. Onaj treći jedva dočeka da prigrabi jednog od ova dva razbucana predstavnika naroda, i tako u krug. Ćorkaju se uzajamno, kunu su da nikad više neće sa njima, prevarantima, ali kad dođe na red da dignu ruku protiv svoje države, složni su ka nekad braća rođena. Lete u vis obje ruke budvanske svetosavke, antifašiste kudravog, Crnogorca bivšeg s debelim krznom, demo primjerka  ćutača na svakakve izazove. Tako to funkcioniše u vlasti. Sve do prije nekoliko.
Ali dođe nečesovi Eskobar i pomuti rabotu mnogima. Reče da družina žestokih, ispada za vjeki vjekova. Da bi druzja lakše pala odluka koja ne trpi pogovora, Eskobar je vijest, kako kažu pojedini izvori sa lica mjesta, saopštio pjevajući refren čuvene pjesme:

Da li će se ikad sresti
Vaša noć i moja zora
Ne, nema zbora
Prije će se otopiti
Snijeg za vrha Durmitora

Eskobar dođe i ode. Saopšti pojedinačnim slučajevima sve što je imao na umu. Većinu ostavi ka siročad da misle i smisle kako da sačuvaju bar gram vlasti. A to u novonastaloj situaciji nije ni malo lako. Jedini način je da se priljube uz bivše, ali kako to bivši mogu da progutaju kad su ih ovi toliko blatili proteklih šest mjeseci da to ni pas s maslom ne bi progutao.

Kako sa onima koji su predali crnogorske svetinje, manastire, duhovne hramove i imanja tuđoj državi i njihovoj crkvi? Kako se može danas ruku pod ruku sa agresorom na prijestono Cetinje koji je mirno posmatrao kako specijalci truju Cetinjane bojnim otrovima, pucaju na njih i ranjavaju ih gumenim mecima i šok bombama? Kako se može sa onima koji su zemlju zadužili toliko da će oporavak biti bolan i dug? Kako sa onima kojima životi naših građana nijesu najvažniji, pa je danas umiranje od korone postalo gotovo normalno? Kako sa onima koji su podržavali i još to čine,  prvog apostola koji je htio da satre Crnogorce, uništi Crnu Goru? Onoga jedinog nevakcinisanog premijera u Evropi?
Nikako!
E pa to ti je politika. I kad je nikako, ima načina da bude nekako. Otvore se kapije nečega što priziva na moranje iz golog interesa. Uz obrazloženje da je najbolje da se sad po svaku cijenu uzme vlast, a poslije ćemo sve dovesti u red.

Kada je bilo izvjesno da je nametnuto rješenje o formiranju manjinske vlade prirodna pojava protiv koje niko ništa nema, na čijem bi čelu bio kudravi, progovori Milo. Nema šanse, reče noćna mora današnje vlasti. I tu više nema zbora, prije će se otopiti snijeg sa vrha Durmitora.
Sad idu druge kombinacije a svi oni iz opozicije koji su se dobrano bili složili da je jedino rješenje manjinska vlada, sad su glasni da to ne valja i da su izbori jedino rješenje. Pošteno i ljudski.

Politika je to. Jedino ona spaja nemoguće i ne gleda pritom ko je ko i što je što. Zato će moći zajedno bitanga i princeza, ili princ, kako ko želi da pročita. Interes je to za državu, a od tako važnog interesa očople po nešto i njeni akteri. Zadovijek da imaju.

Ako se i dogovore, a jedino je pitanje izgleda kad će, zanimljiva će biti predizborna utakmica. Što će narodu zborit vlast koja je za godinu Crnu Goru zavila u crno toliko da joj se teško danas strva zna. Koji je to narod koji će njima dati glas, onima čiji ministar kaže da će poskupljenja svega i svačega, a posebno onoga što se na trpezu iznosi, biti nešto najbolje što nas je strefilo. Jer će imat od čega da plaćaju zaposleni. Slaga ministar. Jer to nije istina.
O penzionerima, kojih je u Crnoj Gori 130 000 ni jedne riječi. A oni su najodanije biračko tijelo.
A je li ovo čisti mazohizam na sceni, populizam ili ludizam, procijenite sami. Liči po svemu da je ovo treće.

Slavko Mandić

7 KOMENTARI

 1. Ničija nije do zore gorela, a ova njihova se utulila odavno, no im još nijesu javili.Kad voliš i poštuješ svoju Državu,ne treba ti rezervno gorivo.Brzo će ovo biti juče, samo ako smo nešto naučili.A zaista nam je školovanje potrajalo.Živ bio Slavko!

 2. Ne treba ih uopšteoprimjećivati.DF-a više nema. Glasaće se oni između sebe sa sve zaposlenima koji su preko noći postali akademski građani.

 3. Najgori je Blejo i njegovo stado.
  Potcjenjuju i vrijeđaju inteligenciju smatrajući da im vjerujemo kao ova balafurdija koju potplaćuju za sitne pare i zapošljavaju upravo na podjele.
  Oni se zovu Demokrate.
  Nijesu nego najgora vrsta pidmuklih loših glumaca provincijskih.
  Kad prigusti na domaćoj sceni onda su sa DF om kojima i pripadaju ideološki i klerikalno a kad se dobije signal iz Evrope iliti Amerike onda su demokrate za sekarnu i evropsku CG.
  Muka do povraćanja sa karakterima Blejovim.

 4. E moj Slavko.
  Dobro je dok imaš snage ovim da se baviš.
  Ne znam odakle je crpiš, ali želim ti da je još dugo imaš.
  I želim ti da vjeruješ da će se nešto promijeniti.
  A ja sam samo građanin koji to više ne vjeruje.
  Iskreno, ne znam ko je ko u Crnoj Gori i nema toga za koga ću sjutra glasati.
  Obesmislili su odavno sve profesije i profesionalizam.
  Obesmislili su ljude, ideje, …smisao …
  Obesmislili su ovu Crnu Goru, kukavicu samotnu koja i dalje tužno kuka na kršu.
  Gladna je, žedna je, usamljena je ..
  To što joj ti daješ za nju su mrvice , samo da preživi.
  Pitam se dokle ćeš i to moći?
  Čestitam na prilogu.

 5. Sto posto….Svaka čast. Svi su isti…Manipulisu sa nama dobrim ljudimo evo tridest godina…

 6. Duni vjetre s planina i mora
  Pa rašćeraj ova BAZDIGOVNA
  Smrdi zemlja od ljuckijeh bica
  Knjezevica Meda i Mandica
  I izroda kakvog niđe nema
  Radunovic Brankovog Slavena

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]