Medenica: Građani pozitivni na koronu često ne prijavljuju sve kontakte, pa ni članove porodice

0
Medenica – Radojević

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Sanja Medenica kaže da pacijenti pozitivni na koronavirus često ukazuju na mali broj kontakata, pa često ne prijavljuju ni članove porodice kao svoje kontakte.

Upozorava da to komplikuje situaciju, te poziva građane pozitivne na Covid-19 da, ipak, prijave sve svoje kontakte.

“Svako od nas može biti pozitivan na koronu i kontakt pozitivne osobe. Naša odgovornost je da kažemo ko su nam kontakti. Molim za odgovornost sve građane i da prijave sve kontakte”, poručila je ona na današnjoj konferenciji NKT-a.

O školama uskoro

Ombudsman je zatražio da se kaže da li će djeca ići u školu ili ne, a Medenica kaže da još uvijek ima vremena, te da će javnost biti blagovremeno obaviještena.

“Još imamo vremena i javnost će se obavijestiti kakav će plan biti od septembra”, naglasila je ona.

Skraćenje samoizolacije

Da li samoizolacija i dalje traje 21. dan?

Medenica kaže da je došlo do određenih preporuka od strane SZO i Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti koje ukazuju na skraćenje samoizolacije kontakata i oboljelih.

“Napravili smo radnu grupu i sjutra će biti protokol koji će izmijeniti plan i protokol koliko će određena osoba provesti u samoizolaciji. Samoizolacija je mjera kojom se kontroliše epidemija”, poručila je doktorka Medenica.

Putovanje uz negativan PCR test

Veliko je interesovanje građana za PCR testove zbog odlaska u inostranstvo, jer je ulazak u određene zemlje uslovljen negativnim testom.

“U zavisnosti od kapaciteta labaratorije, prvo su osobe koje su hospitalizovane, pa kontakti koji imaju simptome, potom su i građani koji imaju potrebu da putuju, jer neki putuju iz zdravstvenih razloga, neki zbog posla… Radimo i taj vid i gledamo kako možemo da uradimo adekvatan broj testova”, kaže Medenica.

Hospitalizovan 191 pacijent

Da je nedopustivo da građani ne prijavljuju sve kontakte, poručio je i doktor Nemanja Radojević, pomoćnik direktora Kliničkog centra.

Napomenuo je da kritikuju sve, nezavisno da li je to poliitčki skup, ili Skupština, ili već negdje drugo, ukoliko se ne poštuju mjere NKT-a.

Radojević kazao je da se u crnogorskim bolnicama nalazi 191 pacijent.

“Od toga 28 u KCCG, u Baru 27, Beranama 62, Nikšiću 36, Brezoviku 24, Kodri dva, Pljevljima sedam i Rožajama pet. Njih 25 ih je u težem zdravstvenom stanju, od čega devet na nekom obliku mehaničke potpore disanja, dva su na respiratoru dok su ostali na neinvazivnoj ventilaciji i oni su životno ugroženi”, kazao je doktor Radojević.

Izbori u skladu sa mjerama, da naučimo da živimo sa virusom

Odgovarajući na pitanje kako su u martu izbori u Tivtu odgođeni, a da sada nema govora o odgađanju izbora, Medenica je jkazala da moramo da naučimo da živimo s virusom.

“I u drugim su se državama održavali izbori, uz poštovanje mjera,” istakla je Medenica.

M.D.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.