Medijska pismenost i teatar budvanske svetosavke

8

Iskreno se divim budvanskoj svetosavki. Mislio sam da to nikada neću izgovoriti, ali se moram pokajati jer sam pogrešno informisan od pojedinaca brzopletog razmišljanja i isto takvog donošenja zaključaka. Stidim se zbog toga. I dok onako sam sa sobom napadam sebe zbog nje, odnosno njenog očiglednog (ne)djela, kako sam krivo mislio tada, pade mi na um misao o strašnom teretu koji ta misleća svetosavka nosi na svojim krhkim plećima. Sama. Ni od koga pomognuta. A nije joj lako nositi se s problemima koji cijepaju Crnu Goru.
Ona je tu, na braniku, kako reče sama za sebe, i preko nje neće ništa preći što bi moglo da utiče na položaj ili, ne daj bože, slabljenje naše države. Dok je nje žive i njene parlamentarne snažne opredijeljenosti za ono što mnogi ne razumiju, ali ona zbog toga nije kriva. Ima višak moždane magme, a ovi u manjku joj ne opraštaju, jer ne shvataju njen dubokoumni odnos, kao karakterne zaostavštine prema predhodnicima, koje valja sistematski i karakterno rasčlanjivati i raskrinkavati. A to nije lako. Ona to ne radi zbog sebe. I nikad nije. Samo zbog drugih, koji to najčešće ne zaslužuju. Od toga budvanska svetosavka ima samo mrvice. Platu nešto oko dvije hiljade eura, plaćen telefon, prevoz, hotel, dnevnice. Još po nešto i ništa više. Što je to na ovu skupoću?

E, Bože dragi, koliko smo pokvareni. I licemjeri. I ništa roba. Priznajem, i ja sam bio jedan od takvih. Ne kao ona, nego kao oni bivši nepomenici. Oni zlotvori koji su htjeli čak i crnogorske crkve na državu da prepišu. Kao da nije bolje da se sa njima Srbija bakće, da ih kreči i podmazuje se dobro od njih. Bolje, svakako. Nijesam to tada razumio. Ne razumijem ni sada, ali podržavam svetosavku. Prosto osjećam snagu njene misli. Zna ona što čini, a znala je i kad su oni bivši bili. Baš se dobro snalazila. Snalazila je i sve njene. To se zove vizija!

Razmišljajući koliko budvanska svetosavka ima umnog kroja kad ignoriše kolegu, budvanskog šerifa, raspjevanog svetostefanskog darodavca, uzurpatora državne imovine uz saglasnost same države, one, jednako kao i ove današnje, nađoh se u čudu. Ona dostojanstveno ćuti! Ni glasa da pušti.

Ne smeta joj, a i što bi, i  kad šerif dobacuje glumicama na pozorišnoj predstavi između dvije budvanske crkve. Otkud on zna što je festival i ko je Igor Vuk Torbica, “princ teatra” kako su ga nazvali nakon prerane smrti. Bio je, kako reče nas sjajni mladi režiser Danilo Marunović, talentom naoružani razarač malograđana, beskompromisni martir teatarske borbe sa licemjerjem lažnog morala, morala čijeg je crkva, da se ne lažemo, najvjernije utočište.
Pa da mu šerif sve to oprosti?! Nikada! Neka se oglasio. I neka je dobacivao glumicama dok suizvodili  predstavu. Neće se valjda svetosavka time baviti.
Mislio sam neđe na početku intimno, onako za sebe, da se morala oglasiti. Bila je nastavnica, pedagog, tumač između ostalog i  potrebe đeci za teatrom. Ali sam brzo razumio da nije trebala. Zna ona da je sve ovo skupa teatar i da je i ona, kao i šerif, apsurd vremena, i ništa više.

Valjda je sad jasno da zbog toga ćuti prvakinja budvanskog političko-vjerskog teatra? I onda se u glas śetih.

-Ćuti zato što treba da ćuti. Svetosavski je, pa joj vjera nalaže da se ponaša u  skladu sa potpunom tišinom koju sprovode plaćeni crnogorski akademski umovi. Mora tako, iako ona, uistinu, nije toga nivoa, ali jeste stepenicu niže. Doduše vlast je, a vlast je slast i snaga koja brda valja. I prenosi ih s mjesta na mjesto, kako nam to objasni njen koalicioni vrhovni apostol Rukoljubivoje velečasni. Ona ne može što i on, ali može da pomjeri s mjesta mnoge na koje se trenutno nalaze, tiho, onako ispod žita. Da se ne vidi ubod, ali da zaboli.

Očekivalo se da će bivša nastavnica književnosti ustati riječju strogom protiv odlučne namjere četvoronečesove da nam u školstvo utka četničku ideološku matricu. Mislili su oni koji dovoljno ne poznaju budvansku svetosavku da joj to, po obrazovanju i doskorašnjoj mudro plasiranoj samoetici, pripada. Ali ona zna i ne bi bila ona da joj je to zasmetalo. Četvoronečesova je ovo što je bila od samog početka ekspertskog apostolskog razaranje četiri povjerena joj resora. Pa što bi je ona sad dirala kad je usred njene velike rabote čišćenja direktora i postavljanja, razumljivo je potpuno, njenih četničkih favorita? Pa zbog toga je i postavljena. Tada je to bilo jasno, a kao sad nije. Čudno zaista.
Zbog toga nema nikakve potrebe da se oglašava budvanska svetosavka, koja je to savršeno dobro razumjela. Zbog toga se ovako mudro i ponaša. Ćuti na tu činjenicu, jer i treba da ćuti. Ali četvoročudotvorki neće oprostiti ako sve po jus-u ne učini kada je u pitanju medijska pismenost.
Takva je naša svetosavka.

Nažalost, takva je i naša stvarnost.

Zbog toga  joj je važna medijska pismenost. Važnija i od bradate ideologije novopostavljenih ravnogoraca koji treba đecu da nam uče i nauče, ne bi li, ne daj bože, bili jednoga dana ono što su oni danas. Zna naša domaća svetosavka da je to anticivilizacijski kod na koji posebnu pažnju obraćaju njena braća evropejci. I po neki ambasador i ambasadorka kojima je gostoprimstvo dala Crna Gora, da bolje mešetare i kreiraju politiku sa drugovima popovima i ostalim ČIČAMA. Zato ište od četvoronečesove da zavede, kao obavezno štivo, medijsku pismenost. Može da bira četnike za direktore, da ih redom postavlja. Da predaju lažavine o našoj istoriji i kulturi. Da nam otimaju vrijednosti duhovne i materijalne, slavne datume i znamenite ličnosti. Sve to može i sa tim se slaže budvanska svetosavka, ali samo ako uvede medijsku pismenost. Vala joj svaka čast na tome.

U ovom odsudnom trenutku, kada smo na ivici ponora i kad bi htjeli da nas zgaze, svetosavka je pronašla spasonosno rješenje! Medijsku pismenost u školama a da nas njoj uče bradonje u mantijama.

Slavko Mandić

8 KOMENTARI

 1. Na sceni se postavlja teatar apsurda. Mnogi su iz naturščika prešli u velike glumce dostojne sjaja teatra .
  Režiser Zdravantije daje upustva, glumci slušaju, poneki iskoči iz teksta al tek onako da malo zaiskri.
  Krajnja scena najupečatljivija . RUŠENJE SVEGA CRNOGORSKOG. Rušenje CRNE GORE.
  Publika zblanuta , misli to je samo predstava.
  NIJE.
  TO JE STVARNOST.
  U PAMET SE CRNOGORCI. SRUŠITE GLUMCE PRIJE SCENE

 2. Svi naši skeneri i magnetne rezonance, ne bi uspijeli da proniknu i utvrde dijagnozu dotične svetosavske nastavnice i kameleonske mučenice, kao što je to opserviralo tvoje oštroumno pero. Živio i srećno Slavko.

 3. Nemam riječi.
  Godinama sam s pažnjom slušala što ova žena govori i bilo je to sasvim suvislo. A sada bih najradije da ne otvori usta jer nije logično da sa tolikim iskustvom prosvetnog radnika ne vidi što se dešava.
  Ona jew danas zastiđe za sve generacije prosvetara koje su svoje znanje i energiju uložile u našu đecu.
  Ne mogu da vjerujem da su pare u pitanju. Ovoj ženi nije dobro.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.