Mediteranske vizije posvećene tananosti i ljepoti malih stvari

1
sa otvaranja izlozbe

Ljiljana Zeković

Ljiljana Zeković

Kamene zidove “Galerije solidarnosti” u starom kotorskom gradu, narednih osam dana krase slike Darka Mandića, akademskog slikara iz Budve.

Mandićevo slikarstvo je intimističko, kazala je otvarajući izložbu Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti.

“Rukovodeći se iskrenim odnosom prema sebi i svom likovnom opredjeljenju i ne povodeći se izazovima vremena, Mandić je u svom slikarskom djelu sačuvao toplinu jednog humanog odnosa prema svijetu. On je slikar koji posjeduje izvanredan osjećaj za svjetlost, poetiku krajolika i figuralnih kompozicija, atmosferu spokoja i tišine”, riječi su Zekovićeve.

“Impresija koju u njemu bude motivi uzeti iz prirode, školjka, list, ptica, morske hridi, brod itd, dobija atribute ličnog i samosvojnog. Njegove slike karakterišu stilske značajke poetskog realizma i asocijativnih predstava. Mandićeve slike urađene uljanom tehnikom, karakterišu osobenosti najsuptilinije slikarske tehnike akvarela, koja mu omogućava da u njegove mediteranske vizije unese dah prozračnosti i unutrašnjih opsjenih kretanja”, primjećuje Zekovićeva.

Njegove su slike posvećene tananosti i ljepoti malih stvari i to su slikareve optičke iluzije koje esencijalnom igrom svjetlosti stvaraju čulnu atmosferu. Izbor motiva je ispunjen mirom, harmonijom i magijskom privlačnošću, popručila je Zekovićeva.

Slikara i prisutnu publiku su  pozdravili, u ime domaćina, istoričarka umjetnosti Marija Mihaliček i direktor OJU Muziji Andro Radulović.

Zvucima flaute i klavira, ovo veče pratile su proferorice Andrea Petrović na flauti i Dragana Krgović na klaviru.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].