Mediteranu prijete bolesti koje prenose komarci

0

Da pandemija SARS CoV 2 nije jedina prijetnja, posebno na području Mediterana, već i bolesti koje mogu prenositi vektori, imala je u vidu Međunarodna agencija za atomsku energiju iz Beča (IAEA) koja je nedavno pokrenula novi međunarodni projekat, u kojem učestvuje i Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore.

“Opasnost koju predstavljaju vektori, prije i iznad svih komarci, koja je postojala ranije i koja će se nastaviti i poslije aktuelne pandemije, bila je osnova za nastavak saradnje, nakon projekta realizvanog od 2016. do 2020. godine, gdje su pored naučnika iz Crne Gore, uključene bile i kolege iz Italije, Francuske, Portugala, Grčke, Albanije, Kipra, Srbije i Turske”, saopšteno je iz UCG.

Ovaj projekat, pod imenom „Uspostavljanje programa genetske kontrole za invazivne komarce Aedes” (RER 5022 Establishing Genetic Control Programmes for Aedes Invasive Mosquitoes), takođe je finasirala IAEA.

Tokom perioda saradnje, tačnije 2018. i 2019. godine saradnici Biotehničkog fakulteta, uz rukovodstvo doc. dr Igora Pajovića, sproveli su MRR mark-release-recapture eksperimente (obilježi, pusti, ponovo uhvati), na Luštici i na taj način pozicionirali Crnu Goru u grupu 2 zemalja u kojima se koriste sterilisani komarci u svrhu smanjenja prirodnih populacija, odnosno suzbijanja komaraca (po gradaciji od nivoa 0 / početak do nivoa 3 / efektivna upotreba SIT – Sterile Insects Technique).

Novi projekat pokrenut je 18. februara, a trajaće od 2021. do 2023. godine. U njemu učestvuju i kolege iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kirgistana, Uzbekistana i Španije.

Prvi koordinacioni sastanak novog projekta „Jačanje kapaciteta za integrisanje tehnike sterilnih insekata u efikasno upravljanje invazivnim komarcima Aedes” (RER 5026 “Enhancing the Capacity to Integrate Sterile Insect Technique in the Effective Management of Invasive Aedes Mosquitoes”, održan je onlajn.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].