Medojević Bečiću: Uraditi rebalans budžeta i provjeriti zakonitost obveznica

0
Nebojša Medojević
Predsjednik PzP i poslanik u Skupštini Crne Gore Nebojša Medojević uputio je inicijativu predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću u kojoj predlaže da taj visoki dom zatraži od Vlade rebalans budžeta za 2020. kao i da Državna revizorska institucija (DRI) da stručno mišljenje ne rebalans i provjeri zakonitost državnih obaveznica od 750 miliona eura.

“Imajući u vidu, da će Skupština Crne Gore u ovom mjesecu razmatrati Predlog budžeta za 2021. godinu koristim ovu priliku da predložim da se Skupština Crne Gore obrati Vladi sa zahtjevom da se prije rasprave o Preslogu zakona o budžetu Crne Gore za 202 , obavi rasprava o Predlogu Zakona o rebalansu Budžeta Crne za 2020. godinu”. navodi Medojević u pismu Bečiću.

On smatra da je Vlada po Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti obavezna da napravi rebalans budžeta za 2020. godinu jer projekcije iz rebalansa koji je ranije rađen nijesu bile dobre.

Medojević navodi da je Vlada ušla u rebalans u aprilu mjesecu 2020. sa preptostavkom da će pad prihoda od turizma biti 40% i da će pad BDP-a biti 6,8%.

“Pad izvornih prihoda budžeta u prvih 10 mjeseci 2020. je preko 195 miliona eura u odnosu na isti period 2019. godine. Sasvim je jasno da je neophodan novi rebalans budžeta za 2020 prije nego što se u Skupstini raspravlja o Predogu budžeta za 2021”, kaže Medojević.

On navodi da se Vladina projekcija iz rebalansa, da će prihodi od poreza biti 1,6 milijardi eura, pokazala neralnom jer su, kako dodaje, izvorni prihodi budžeta za prvih 10 mjeseci ove godine samo 1,3 milijarde eura.

“Tako je sa ovako velikim padom priliva od poreza (a posebno PDV) jasno da će prihodi budžeta biti manji od projektovanih rebalansom. Najveći pad je u naplati PDV-a gdje je rebalansom predviđeno da će u 2020. biti naplaćeno 616 miliona eura, a u prvih 10 mjeseci ove godine naplaćeno je samo 439 miliona eur”, navodi Medojević.

Zbog ovih, kako dodaje Medojević, promašaja u projekciji makroekonomskih agregata i prihoda budžeta, Vlada je dužna po zakonu da pripremi još jedan rebalans, kako bi uskladila prihode i rashode budžeta prema realnim ostvarenjima.

“Takođe, želim da istkanem da bez rebalansa budžeta za 2020. godinu i iskazivanja stvaranih prikitiaka i rashoda neće biti moguće napraviti završni racun budžeta za 2020. godinu jer podaci neće biti realni inistiniti, pa sami tim i završni račun neće biti tačan niti zakonit”, navodi Medojević u pismu Bečiću.

On zaključuje da je nemoguće raspravljati o Predlogu budžeta za 2021, a da prethodno nije napravljen rebalans budžeta za prethodnu godinu, u skladu sa realnim padom BDP u rasponu od 16-18 odsto i padom izvornih prihoda budžeta.

“U cilju stvaranja uslova za raspravu o rebalansu za 2020. i Predlogu budžeta za 2021, cijenim da bi bilo neophodno da Skupština pozove Državnu Revizorsku Instituciju da u skladu sa stavom 3. člana 6 Zakona o DRI. dostavi Skupštini svoje stručno mišljenje o neophodnosti rebalansa Budžeta za 2020, kao i o zakonitosti emisije državnih obveznica od 750 miliona eura”, navodi Medojević.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]