Medojević: U svakoj demokratskoj državi SDT bi već saslušao Spajića i pokrenuo krivični postupak, a premijer bi ga razriješio

0

Nebojša Medojević

“Odluka Vlade o privremenom finansiranju nezakonita”

Vlada Crne Gore je odlukom o privremenom finansiranju prekršila Ustav i organski zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, istakao je lider PzP-a Nebojša Medojević.

Kako navodi lider PzP-a, ministar Milojko Spajić je, suprotno zakonu, potrošio za prva četiri mjeseca 633 miliona eura, bez kontrole i bez ustavnog i zakonskog osnova.

“U svakoj demokratskoj državi SDT bi već saslušao Spajića i pokrenuo krivični postupak, a premijer bi ga razriješio. U našem slučaju, zbog ovako brutalnog kršenja Ustava i zakona o budžetu i trošenju 633 mil eur, morala je pasti Vlada”, kaže Medojević.

Dodaje da je član 100 tačka šest Ustava je precizan: Vlada predlaže budžet i završni račun. Vlada predlaže, a Skupština usvaja budžet.

“Član 82 tačka pet Ustava: Skupština donosi budžet i završni račun”, navodi Medojević.

Kako kaže, svakome činovniku u Ministarstvu finansija je ovo kristalno jasno

“Saučesnik u ovom kriminalu je i predsjednik Skupštine koji nije upozorio Vladu da je odluka o privremenom finansiranju Vlade neustavna i nezakonita, jer Vlada nema tu nadležnost”, ističe Medojević.

Ustav je, ističe, prirodno, kao i svaki ustav demokratske zemlje, dao nadležnost Skupštini da donosi odluke o trošenju novca građana Crne Gore, ali i da kontroliše kako Vlada troši novac.

“Zato u sistemu javnih finansija imamo i DRI koji treba da kontroliše da li se novac građana troši po zakonu, ali i da li se troši efektivno, tj. namjenski za ono za šta je planirano budžetom.

Čudi me da se Skupština već nije obratila DRI za mišljenje da li su odluke Vlade o zaduženju, promjeni potrošačkih jedinica uredbom i donošenje odluke o privremenom finansiranju zakonite ili ne!”, ističe lider PzP-a.

Vlada je, kaže Medojević, morala da pošalje Predlog Zakona o budžetu do kraja godine.

“Skupština je nakon odbijanja tog predloga zakona, morala sa donese odluku o privremenom finansiranju i odredi rok Vladi. Jednostavno, Skupština je ustavom nadležna za donošenje budžeta, kao i odluke o privremenom finansiranju”, navodi Medojević.

Lider PzP-a tvrdi da je Vlada postupila suprotno od toga i napravila teško krivično djelo.

“Nered u javnim finansijama, nezakonitost, neregularnost, tajnost, netačnost će se popravljati godinama. O riziku od korupcije zbog tajnog, netransparentnog, protivustavnog i nezakonitog finansiranja i činjenice da samo jedan čovjek, bez ikakve kontrole troši 633 miliona eura za četiri mjeseca, ne treba ni pričati”, zaključuje Medojević.

portalanalitika

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.