Međunarodni naučni skup u Kotoru o balastnim vodama

0
sa naučnog skupa

Sa simpozijuma

Sistem upravljanja balastnim vodama za zaštitu Jadranskog mora, tema je dvodnevnog naučnog skupa u Kotoru, koji organizuje kotorski Institut za biologiju mora u saradnji sa partnerima, uključenim u IPA projekat BALMAS.

Skupu prisustvuju naučnici, učesnici ovog zajedničkog projekta iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije.

Dragana Drakulović, menadžerka projekta iz kotorskog Instituta je kazala da se na ovom, trećem sastanku partnera Balmas projekta razgovara o dosadašnjim rezultatima i budućim aktivnostima.

Balastne vode su značajne za sigurnost broda, ali se putem njih mogu unijeti štetni, patogeni organizmi koji mogu da izazovu velike negativne posljedice za morski eko sistem.

U Crnoj Gori, u okviru ovog projekta za istraživanje, početkom novembra je izabrana luka Bar, kako bi se sagledalo stanje morskog eko sistema, a radiće se i uzorkovanje vode na brodovima.

Naučni radnici Instituta za biologiju mora su u septembru u Sloveniji završili obuku o načinu uzorkovanja na brodu i njegove analize.

Leon Gosar, kordinator projekta sa Instituta za vode Republike Slovenije je kazao da u ovom strateškom projektu, čija je vrijednost preko 7 miliona eura, učestvuje 16 partnera, a finansira se kroz IPA Jadranski program prekogranične saradnje.

Svi partneri su počeli sa nultnim stanjem u lukama.

Slovenija je kao članica EU čvrsto sarađivala sa Italijom i nastavlja sa Hrvatskom, pa se ustanovilo su da su već u okolnim vodama prisutni štetni organizmi.

Gosar izdvaja dragocjeno iskustvo naučnog saradnika ovog projekta iz Slovenije Mateja Davida koji svoje široko znanje o balastnim vodama može prenijeti na sve partnere.

Živana Ninčević Gladan, sa Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, kaže da su istraživanja kod njih kao i u svijetu u začetku.

“Međutim, u splitskoj i šibenskoj luci urađen je popis organizama i obavljeno uzorkovanje prošle godine kao i u aprilu i avgustu ove godine. Na osnovu tih istraživanja radi se uglavnom o kosmopolitskim vrsama. Pronađene su ciste dinoflagelata koje ne znače da su unešene u luku Šibenik, ali se, na osnovu tih nalaza može dati preporuka da se prilikom uzimanja balastnih voda uzimaju površinske vode, a ne one pri dnu”, priča ona.

“Male biljke tzv. flagelati u jednoj fazi svog životnog razdoblja, kada su nepovoljni uslovi, prelaze u stadijum ciste koje se zakopavaju u sediment gdje mogu preživjeti više stotina godina. Kada se stvore povoljni uslovi oni izlijećiu i stvaraju fitoplanktonske cvati što se golim okom vidi kao obojena sluz na površini mora”, objašnjava Gladan.

“To može biti prirodni fenomen kada imamo cvjetanje algi, što može biti neugodno za turizam, ali ne mora odmah biti ni štetno. Među tim cvatima od oko 5 hiljada vrsta planktonskih morskih organizama oko 300 mogu stvarati cvati, a od njih samo 80 ima sposobnost da stvaraju toksine. Njima se npr. hrane školjke koje za njih nijesu štetne ali jesu za čovjeka koji konzumira takvu školjku koja izaziva trovanje kod ljudi. Dakle, cilj je spriječiti širenje takvih organizama”, zaključila je Gladan.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].