Meduza je najviše u proljeće

1
meduza

Branka Pestorić

Branka Pestorić

Posljednjih godina je učestala pojava meduza u Bokokotorskom zalivu kojih je u sve većem broju.

Meduza je najviše uglavnom u proljećnim mjesecima kada se bespolno razvijau iz svojih polipa.

Tokom ljeta preživljavaju samo pojedinačni primjerci koji se ove godine mogu naći posebno u Bokokotorskom zalivu.

Kada je u pitanju otvoreno more, meduza ima u pojedinim uvalama, objašnjava za Skala radio Branka Pestorić, naučna radnica u kotorskom Institutu za biologiju mora.

Na naše pitanje kako se i po čemu prepoznaju opasne od bezopasnih meduza, Pestorićeva je kazala da ne može odgovoriti jer njihova veličina ne znači i jačinu opekortine koje mogu da izazovu.

Reakcija na opekotine je individualna i ukoliko neko ima jače alergijske reakcije potrebno je da se jave ljekaru, preporučuje Pestorićeva.

Podsjećamo, u cilju informisanja javnosti, Institut za biologiju mora i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom štampali su edukativni materijal u vidu brošura i postera pod nazivom “Tražimo meduze”.

Svi materijali sadrže slike i kratke opise meduza koje se mogu naći na crnogorskom primorju, kao i naznake o tome koliko su pojedine vrste opasne.

Takođe, brošure sadrže i informacije o pravilnom postupku u slučaju pojavljivanja opekotina od meduza na crnogorskom i engleskom jeziku.

Materijal se prvenstveno dijeli spasiocima na plažama, ribarima i roniocima koji svojom aktivnošćcu mogu doprinijeti što boljem sakupljanju informacija duž crnogorske obale, ali i svoj zainteresovanoj javnosti.

“Napominjemo da se radi o materijalu proizvedenom u preventivne svrhe. Pošto su poslednjih decenija zabilježene veće pojave meduza u cijelom svijetu, sve veća pažnja se posvećuje baš ovoj grupi organizama kako zbog njihovog uticaja na ribarstvo i akvakulturu tako i zbog uticaja na ljudsko zdravlje. Ovi organizmi imaju važnu predatorsku ulogu u lancima ishrane pa tako pored činjenice da su kompetitori za hranu larvama i jajima riba, neke vrste se direktno i hrane jajima i larvama riba pa tako mogu uticati na riblji fond”, navodi se u saopštenju.

Svaka dojava o ovim organizmima pomaže naučnicima, jer praćenje ovih organizama osigurava informacije za prognoziranje budućih pojava.

Pojava meduza do sada nije imala značajan uticaj na turizam, ribarstvo i ekonomiju Crne Gore, navodi se između ostalog u saopštenju za javnost.

1 KOMENTAR

  1. Jednom me opekla i znam kako je. A ne mogu vi reć đe, ma ne đe vi mislite nego pozadi hahaha. Ne daj Bože ni krvniku. Dobro je da o tome zborite.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]