Mihailo Jovićević u Galeriji solidarnosti

0

Izložba crnogorskog slikara Mihaila Jovićevića biće otvorena u Galeriji solidarnosti u Kotoru u srijedu 14. avgusta u 20 sati.

Simbolično nazvanu izložbu Put u Emaus, koju je slikar posvetio don Branku Sbutegi otvoriće njegov brat Antun Sbutega.

Postavku čine radova najvećim dijelom sakralne tematike nastali u periodu 1969 – 2011. u ulju na platnu, kombinovanoj tehnici i akriliku na papiru.

Izložbu će muzički začiniti Ane Dulović  na violončelu.

Mihailo Jovićević je rođen 1939.

Umjetničku školu  završio u Herceg Novom, a Likovnu akademiju u Beogradu, u klasi Mila Milunovića i konzervatorske studije kod Milorada Medića.

Dobitnik je najvećeg državnog priznanja 13. julske nagrade.

Jovićević je snažna umjetnička ličnost crnogorske savremene umjetnosti.

Autor je impozantnog opusa od nekoliko hiljada radova, a tematskim opredjeljenjem dosljedan bibliskim, sakralnim motivima i inspirisan Njegoševom misli.

Snaga Jovičevićevog slikarstva je utemeljena na duhovnosti i humanosti poruka donesenih modernom likovnom poetikom.

Poznati intelektualac i poznavalac likovne umjetnosti Don Branko Sbutega koji je posebno uvažavao Jovićevića i cijenio njegovo slikarstvo, doživio ga je kao slikara “naše duhovne vertikale i dok je stvaralaca poput njega tješimo se – nismo se obesmislili”.

Mihailo Jovičević je ostvario značajnu karijeru kao muzealac i restaurator u Muzejima Cetinje, i vrsni profesor Cetinjske gimnazije, Kulturološkog fakulteta i Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju i Fakulteta vizuelnih umjetnosti  u Podgorici.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]