Mihailo pozvao Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor sa CPC

0

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo pozvao je premijera Zdravka Krivokapića i Vladu da potpišu Temeljni ugovor sa ovom vjerskom organizacije.

U obraćanju premijeru mitropolit Mihailo kaže:

Gospodine predśedniče,

Crnogorska pravoslavna crkva, kao autokefalna i duhovna matica Crnogoraca pravoslavne vjeroispovijesti, vjekovima je utemeljena na crnogorskom prostoru i u crnogorskom narodnom biću.

Utemeljio ju je Ivan Crnojević, 4. januara 1485. godine. Toga dana izdao je osnivačku povelju Cetinjskome manastiru i u njoj napisao: “I ogradih hram u mjestu koje se zove Cetinje, u slavu i hvalu te gospođe i majke Božije, u ime njenoga Roždestva. I napravih pri njemu manastir za upokojenje monaha, i nazvah ga mitropolijom zetskom, ako bude ugodno milostivoj Gospođi. I postavih tu mitropolita zetskoga Visariona, koji je bio u to vrijeme, da vlada svim a poslije njega nasljednici”.

Ova povelja je krsni list Crnogorske Pravoslavne Crkve, koja je autokefalni status neporecivo uspostavila toga 4. januara 1485. godine na Cetinju. Od toga dana i te godine, svi crnogorski mitropoliti suvereno su otpravljali crkvene poslove i bili zatočnici Crne Gore i njene slobode.

Presudio joj je srpski mač istoga dana i iste 1918. godine kad i crnogorskoj državi. Tu činjenicu, da je bila autokefalna i da je bila imenovana kao Crnogorska pravoslavna crkva, śedoči Ustav kraljevine Crne Gore iz 1905. godine, Ustav Svetoga sinoda Crnogorske pravoslavne crkve iz 1904. godine, akt kralja Aleksandra o ujedinjenju crkava u kome se izrekom pominje, Tomos Vaseljenske patrijaršije iz 1922. godine, u kome je upisana kao jedna od konstiutenata takozvane Pravoslavne crkve kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i pismena korespodencija sa sestrinskim pravoslavnim crkvama.

Obnovili smo je na Lučindan 31. oktobra 1993. godine, na crnogorskom Zboru na Cetinju.

Temeljem ovih činjenica, stečenoga svojstva pravnoga lica upisanoga u registar vjerskih zajednica i člana 10 Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vrjerskih zajednica pozivamo Vladu Crne Gore i Vas kao njenoga predśednika da potpišemo Temeljni ugovor kojim ćemo regulisati međusobna prava i obaveze.

Njime ćemo ugovoriti način korišćenja crkava i manastira, zaštite sakralne kulturne baštine, obrazovanja vjerskih službenika, duhovnoga uzdizanja mladoga naraštaja, duhovne brige o vjerujućim u državnim organima i ustanovama i sva druga pitanja od interesa za ugovorne strane.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]