Mijanović: U porastu gojaznost i anoreksija mladih

0

Slađana Mijanović

Slađana Mijanović

Za kotorske srednjoškolce ovog vikenda kancelarija za prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti organizuje trening pod nazivom “Zdravlje i zdrava ishrana mladog čovjeka” u okviru projekta “Edukacija, razvoj i jačanje lokalnih servisa za prevenciju koji je podržan od italijanske Autonomne regije Friuli-Venezia-Giulia.

Trening će voditi stručna saradnica Dragana Franić uz asistenciju stručnog tima u prostorijama Kancelarije od 9 do 15 sati.

Trening je namijenjen učenicima II, III i IV razreda Gimnazije i Srednje Pomorske škole koji su i dugogodišnji polaznici sekcija Kancelarije za prevenciju narkomanije.

Iako se smatra da su adolescenti najzdravija populacija, i kod njih se javljaju poremećaji ishrane.

Najzastupljenija je gojaznost sa oko 10 odsto, ali iako su ostali poremećaji poput anoreksije prisutni u malom procentu, zabrinjava to što ovi poremećaji iz godine u godinu u stalnom porastu, saopštila je za Skala radio Slađana Mijanović, samostana savjetnica za prevenciju narkomanije.

Učenici će ovom prilikom steći neophodno znanje o važnosti zdrave i pravilne  ishrane koja u znatnoj mjeri utiče na očuvanje i unaprijeđenje čovjekovog zdravlja.

Obučeni vršnjački edukatori tokom narednih mjeseci će svoje stečeno znanje dijeliti sa osnovcima iz svih škola na teritoriji opstine Kotor, ali i sa učenicima I i II razreda srednjih škola.

Na ovaj način će biti omogućeno da šira populacija mladih ljudi sazna što više namirnicama koje su neophodne čovjekovom organizmu za nesmetano funkcionisanje, ali i o lošim navikama, posljedicama i bolestima koje nastaju usljed nezdrave ishrane.

Program vršnjačke edukacije se u dosadašnjoj praksi pokazao kao dobar način učenja i saznavanja, uz brojne specifične teme koje vežemo za određen period odrastanja mladog čovjeka, zaključila je Mijanovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].