Milatović: 2021. biće godina ekonomskog oporavka

0
Jakov Milatović

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da će ova godina biti godina ekonomskog oporavka, što će jednim dijelom zavisiti i od kretanja pandemije.

On je zaTVCG saopštio da očekuje kako će predstojeća turistička sezona biti bolja od prethodne, jer teško da može biti neuspješnija.

Situacija, kako kaže, nije laka.

“Ono što mi planiramo za ovu godinu je ekonomski oporavak. On će zavisiti jednim dijelom od kretanja pandemije, ne samo u Crnoj Gori, nego i u svijetu. Naša ekonomija je zavisna od prometa u turizmu. Prošle godine taj promet je bio 12 procenata od onog što smo ostvarili u 2019”, rekao je Milatović.

Očekuje, kaže, da će turistička sezona biti uspješnija od 2020, jer ne može, kaže on, biti neuspješnija.

Govoreći o najavljenom totalnom zaključavanju zemlje, Milatović kaže da smo sada u boljoj poziciji za tu opciju u odnosu na novembar prošle godine, kada za to nije bilo novca.

“Trenutno smo u situaciji da možemo da razmišljamo o tome. U boljoj smo situaciji u odnosu na novembar, kad o tome nijesmo uopšte mogli da razmišljamo o tome. Diskusije na Vladi o tome prošle sedmice su bile jako teške, upravo tada se došlo do konsenzusa je da ono što fali Crnoj Gori poštovanje mjera”, istakao je Milatović.

Nepoštovanje mjera i od strane Vlade će, kako je rekao, morati da se ispravi u narednom periodu.

U trenutku kad su preuzeli zemlju, kaže da su preuzeli situaciju koja je sasvim sigurno, kako navodi, bila jedna od najtežih u Evropi.

“Prošla godina je zabilježila pad od više od 15 procenata, koji je bio najviši u Evropi. Državni trezor je bio skoro prazan. Fiskalni deficit je bio na nivou od skoro 11 posto. To je značilo da mi skoro pa nijesmo mogli da isplatimo plate i penzije u odnosu na novac koji smo našli u trezoru”, rekao je Milatović u Jutarnjem programu TVCG.

Stoga su on i ministar finansija Milojko Spajić uložili napor i odradili ono što je jedino bilo moguće – izašli na tržište kapitala i obezbijedili novac koji je omogućio isplatu plata i penzija, servisiranje dugova, te rezervu za neizvjesnu 2021. godinu.

Da se nijesu zadužili, pojašnjava, morali bi da potpišu aranžman s MMF-om, koji bi zahtjevao smanjenje plata u državnom sektoru, smanjenje penzija…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]