Miloš Dževerdanović: Presuda je opomena svima koji krše zakon

22
Miloš Dževerdanović

Osnovni sud u Kotoru je donio presudu da je Miloš Dževerdanović nezakonito smijenjen sa mjesta poslovnog direktora JU Kulturni centar “Nikola Đurković”.

U obrazloženju presude se kaže da je Savjet Javne ustanove napravio niz grešaka prilikom donošenja odluke o razrješenju direktora.

Skala: Gospodine Dževerdanoviću, smijenjeni ste zbog toga što raniji Savjet nije usvojio izvještaj o radu i izvještaj o finansijskom poslovanju za 2016. godinu, kao ni plan i program rada i finansijski plan za 2017. godinu. Da li ste članovima Savjeta Centra, koji čine dva penzionera, domaćica, profesor i članica kolektiva  objasnili da vi ne snosite krivicu za ono što neko drugi nije uradio?

Dževerdanović: Naravno da sam, sa saradnicima, pokušao članovima Savjeta približiti sadržaj predloženih dokumenata, vjerujući naivno da se zaista radi o nerazumjevanju materije, zbog njihovog neiskustva u obavljanju ovih poslova. Opomenuo sam ih da to ne rade i kazao da će se jednoga dana neko smijati njihovoj odluci, koja je bez ikakvog valjanog utemeljena. Nijesu me htjeli čuti. Tada mi je bilo jasno da su oni tu samo da sprovedu nalog politike koja ih je delegirala. Teško je vjerovati da neko iole pismen može da sroči obrazloženje u kome se kaže da je Savjet konstituisan 28. 04. 2017. godine, i da, kad već prethodno raspušteni Savjet nije donio pomenute odluke, nisu ni oni u mogućnosti da to urade, jer nijesu upoznati sa radom u 2016. niti sa planovima za 2017.godinu. Dakle, smjenjuju me zbog toga što neko drugi nije uradio ono što je trebao. Zaista glupost bez presedana. Ali njima je, posebno predsjedniku Savjeta koji je više godina obavljao dužnost direktora Centra, bilo važno da budem urgentno smijenjen i da, na narednoj sjednici, koja je išla u nastavku ove, postave dogovorenu osobu za vršioca dužnosti direktora. Sve mimo zakona, ali je cilj postignut.

Skala: Da li ste prije sjednice na kojoj ste smijenjeni imali susrete sa članovima Savjeta? Ako jeste, da li ste im kazali što ste uradili u prethodnom periodu i što ste namjeravali raditi u narednom periodu?

Dževerdanović: Prije održavanja sjednice na kojoj sam smijenjen, imao sam nekoliko susreta sa članovima, još uvijek ne konstituisanog Savjeta. Tada sam ih iscrpno upoznao sa svim detaljima dvoipogodišnjeg rada, programima i planovima za naredni period. Članovi Savjeta nijesu krili zadovoljstvo postignutim, a ja sam tada lično dobio njihovu nepodijeljenu podršku.

Skala: Kako su članovi Savjeta reagovali kada ste im obrazloži sve što je urađeno?

Dževerdanović: Savjet je razumio u potpunosti, bar su tako govorili, sve ono što sam, zajedno sa saradnicima gradio od dolaska na ovu funkciju. Oni su znali sasvim dobro, posebno predsjednik Davidović, koliko je Centar bio zapušten u svakom pogledu. Zatekao sam više desetina hiljada neisplaćenih obaveza, neplaćene račune za struju, dugove prema partnerima, probleme u infrastrukti, lošem održavanju objekata. Trebalo ga je dovesti na zelenu granu, i mi smo u tome uspjeli. Sanirali smo dugove. Zaustavili dalje propadanje i sanirali krovne konstrukcije na kinu “Boka“ i ostalim objektima Centra. Riješili scensku rasvjetu i krenuli u obnovu ozvučenja velike dvorane. Ne krijem da su moji saradnici, baš kao i ja bili prijatno iznenađeni razumijevanjem članova Savjeta za mukotrpan posao koji smo uspješno odradili u periodu oporavka Centra. Bilo je to vrijeme lex specijalisa, kada se teško moglo bilo što uraditi i kada je svaka inicijativa bila zakočena. Slijedi šestomjesečni period nakon izbora bez zasijedanja SO.  A valjalo je usvajati izvještaje i planove. Donijeti sistematizaciju. Pripremiti se za investicionu aktivnost. Znali su to članovi Savjeta, bar veći dio njih.

Skala: Očigledno je da Savjet nije bio konstituisan i da, shodno tome nije mogao donositi na zakonu utemeljene odluke, jer članica iz redova kolektiva nije bila upisana u centralni regostar.

Dževerdanović: Jedna nezakonitost, i to promišljena ovoga puta, obično povlači i niz drugih. Važno je bilo da odabrani budu prvi u ispunjavanju nauma nalogodavaca. Donijeti dokaz o “smaknuću” , kako su neki mediji prenijeli, direktora iz reda DPS-a. Tada već Davidovića i ostale članove Savjeta nije interesovalo ni što nijesu bili konstuisani i što su radili bez člana iz redova kolektiva. Njima je bilo dovoljno da su većina koja je sasvim dovoljna za egzekuciju. Ko još mari za zakonitost, pravilnike, statut. Do kraja maja mjeseca odrađen je očigledan diktat a zaposleni su faktički svog predstavnika dobili tek sredinom jula.

Skala: Da li Vam je sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Jelena Vukasović kazala, prilikom susreta koje ste imali, da je Vaše mjesto klizno i da morate da idete jer je to mjesto pripalo Demokratama koje već imaju gotovo rješenje?

Dževerdanović: Za očekivati je da u Sekretarijatu za kulturu imate sagovornika koji će sa dozom ozbiljnosti govoriti o zakonskim aktima i propisima. To je drugostepeni upravni organ koji prati rad svih javnih ustanova koje osniva SO. Nijesam mogao vjerovati da postoji tako prizemna komunikacija i elementarno pravno neznanje koje je plasirala Jelena Vukasović, vd sekretara ovog Sekretarijata. Pokušavao sam da joj objasnim suštinu i sve što je u vezi sa funkcionisanjem Kulturnog centra. Smatrao sam da je to moja obaveza jer je ona tek postavljena na ovo izuzetno odgovorno mjesto i da je u procesu upoznavanja sa poslovima i radnim zadacima. Nijesam odmah shvatio tu uzaludnost i činjenicu da me ona posmatra kao nekoga koga želi da se riješi u najskorije moguće vrijeme. Tražila je od mene da podnesem ostavku, i da moram biti svjestan da je moje radno mjesto klizno. Kazala mi da Demokrate već imaju svoje kadrovsko rješenje koje će da postave na moje mjesto. Nije umjela da odgovori na pitanje zašto da podnesem ostavku. Samo je ćutala i ja sam vidio da  ne može da skrije animozitet koja ima prema meni. I to samo zbog toga što dolazim iz DPS-a, partije koju treba uništiti, a sve njene pripadnike  nepovratno urnisati.

Prilikom naših susreta nastali su sada već čuveni citati, koje pominjete. Ima toga još, ali to nije za ozbiljnu javnu scenu.

Skala: Na Vaše mjesto dovedena je Marija Bernard, vjenčana kuma predsjednika opštine Vladimira Jokića. Da li je ona imala kvalifikacije i da li je po zakonu postavljena na mjesto vd direktorice?

Dževerdanović: Gospođa Bernard nije predmet moga interesovanja i preispitivanja zakonitosti i kvalifikacija u tom smislu. Svako vrijeme nosi svoje breme, pa će i ovo. A ko je kako sijao, tako će i da žanje. Svako sebe kroz rad i rezultate najbolje predstavlja. Ima ova država dovoljno instrumenata i institucija pa neka svako radi svoj posao i istražuje što misli da treba.

Skala: Tokom proteklih mjeseci, da li je Bernard imala komunikacije sa Vama i da li vas je konsultovala za poslove sa kojima se prvi put srijeće?

Dževerdanović: Na žalost, nije bilo apsolutno nikakvog interesovanja od strane gospođe Bernard za ozbiljan razgovor samnom. Nije bilo ni pitanja za bilo koju oblast ili temu. Ja sam tu ipak bio čelni čovjek dvije ipo godine i ostavio sam neki trag. Stavio sam se na raspolaganje, želeći da naša ustanova, Kulturni centar što lakše nastavi svoj vidljiv rad i da ne trpi posljedice ovog pravnog zuluma. Neću da nagađam zašto sam bio nepodoban za gospođu Bernard, ali hoću da kažem da sam imao planove i rješenja za kapitalne investicije za kojima je Centar vapio. Sve što se danas stidljivo radi, rezultat je angažovanja mojih saradnika i mene. Novca ima, ali valjda neko želi da prikaže uspeh novog menadžmenta tako što će se po nešto malo odraditi, a nešto mnogo veće i značajnije za Ustanovu ostaviti na čekanju.

Skala: Nijesu Vas ostavili bez posla jer Vas je štitio ugovor, ali su vas rasporedili na radno mjesto sa znatno manjim prihodima. Da li ste to morali da prihvatite i kako je ta nova situacija uticala na Vas lično ali i na članove vaše porodice?

Dževerdanović: Odgovor na ovo pitanje je vjerovatno ima dozu subjektivnog. Ono što me je rukovodilo da tražim pravnu zaštitu je upravo odnos prema porodici i odgovornost da svome potomstvu ne ostavljam ovakve hipoteke. Jasno mi je bilo da moram dobiti sudsko tumačenje ovakvog ponašanja Savjeta. I dobio sam ono što sam znao. Moja porodica je bila uz mene. Nije lako kad vas neko neosnovano napada, lažno optužuje, smjenjuje mimo zakona. Na žalost, to je postalo pravilo ponašanja u Crnoj Gori a posebno u Kotoru, u kome svako svakoga poznaje.

Skala: Dobili ste presudu u kojoj je rečeno da vas je Savjet smijenio nezakonito. Da li je to ipak neka vrsta satisfakcije?

Dževerdanović: Ni jednog trenutka nisam sumnjao u presudu, ili ovakav sudski ishod. Paradoksalno je ali, kako sam saznao istinito, da je i druga strana očekivala upravo ovakav rezultat. To je ono što nas sve skupa, kao društvo mora zamisliti. Kuda su pojedinci spremni da nas povedu i što su spremni da naprave svjesno kršeći zakone, ne obazirući se na posljedice. Šteta je napravljena. Odlaze kadrovi. Grad je pred velikim izazovima. I problemima.

Dat nam je neki usud da se stalno vraćemo na početak i stalno analiziramo nešto što je neko prije nas već davno prošao. Valjda je lakše pitati prethodnike, ali to nije moguće ako ih mrzite i smatrate neprijateljima. A život teče. Živi se sve lošije u gradu koji ima novca više nego ikada. Paradoksima i apsurdima nikad kraja.

Da, doživio sam izvjesnu satisfakciju. Nije to dovoljno. Podsjetiću da je 2016. godina bila jedna od najuspješnijih u novijoj istoriji Kulturnog centra. Velika plaketa i zlatna medalja za manifestaciju Bokeljska noć na Novosadskom sajmu turizma. Mogao bih do jutra da nabrajam. To je uspjeh kolektiva i moj i to me čini ispunjenim.
Nastaviću da se borim za pravdu, jer sam borac. I ne osvrćem se na zlurade. Ispred mene je vrijeme, a ono će, siguran sam razvedriti iznad Kotora.

22 KOMENTARI

 1. Šta hoćete vi koji branite autsajdere na poslovima kotorske kulture, kao što su Dževerdanović, Vukasovićka i Bernardićka? Hoćete laičku, amatersku, diletantsku, partijsku kulturu u Kotoru? Zašto nećete uspješnu, urbanu, umjetničku, elitnu, različitu, komunikativnu kulturu? Neznanje ili kapric?

 2. Nijesam čuo da postoji diplomirani direktor za centre za kulturu, a kad Bokelj kaže onda mora da je istina jer sve zna.
  More bit da je on taj koga je trebalo postavit. Ali izgleda da on nije kum iako je sa njima. A možda će ga postavit u Novi ili Budvu, kao ovoga glavnoga administartora što ga je Jokić doveo iz Budve a on je sin od šega demokrata tamo. A nije partijski uporan je mali. Bravo nova vlado.

  • Ne postoji “diplomirani direktor KC” ali postoji partijski poslušnik,je li tako?
   Glumac,pozorišni režiser,dramaturg,menadzer produkcije pozorišta i televizije……to je struka!Direktor moze biti i ekonomista-folkloraš kao Džef ili turizmolog-kuma kao Marija ali pod uslovom da postoji i stručno lice na kao Umjetnički direktor.
   Džef je pasao kako je i došao,tako će i Bernard.
   Nego,vidim da su nam Ljilja(URA) i Jelena(URA) bile u Beograd kako bi Kotor kulturno napredovao!S obzirom da su njih dvije doktori opšte prakse,očekujemo bogatu kulturnu zimu,kao i do sada!

  • Zako o kulturi CG

   Rukovođenje javnom ustanovom
   Član 46
   Javnom ustanovom rukovodi direktor.
   Javnom ustanovom iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva rukovode umjetnički direktor i poslovni direktor.
   Izuzetno od stava 2 ovog člana, imenovanje umjetničkog direktora nije obavezno, ako je poslovni direktor umjetnik visoke reputacije ili stručnjak u kulturi visoke reputacije.
   Poslovni direktor vrši poslove iz člana 23 ovog zakona, koji nijesu u nadležnosti umjetničkog direktora.

   E,ako ovdje ko prepozna Džefa ili Bernard ja mu platim noćenje za dvije osobe u Fjord!

   • Citirali ste zakon i zakonske odredbe o popunjavanju rukovodećih mjesta u Kulturnom centru, koji svi znaju, od Sekretarjata za kulturu, do Savjeta za kulturu KC i Direktora ove javne ustanove, a koji se ne poštuju iz njima znanih razloga?

 3. Miki, nije potrebno zbog netrpeljivosti iznositi neprovjerene podatke. Miloš je razriješen na kotorskoj Skupštini dužnosti predsjednika Odbora direktora. Nije on napravio prekršaj. Ako ga je bilo to je uradio menadžment kuće. radi se o formi a ne o sumštini i ti to dobro znaš ali ti politika neda da tako pričaš. Ne brini se ti za istinu. Ona sigurno ne stanuje tamo gdje je ta tvoja družina i ti.

 4. Agencija za spriječavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je funkcioner DPS iz Kotora Miloš Dževerdanović prekršio Zakon o spriječavanju korupcije, u kontroverznoj „rokadi“ početkom septembra kada je Dževerdanović iz fotelje v.d. predsjednika Borda direktora, došao na mjesto izvršnog direktora te državne kompanije -Vodakom ASK je konstatovala da je Dževerdanović kao javni funkcioner prekršio zakon „na način što je dana 4.septembra, obavljajući funkciju člana organa upravljanja, izabran na funkciju izvršnog direktora u istom javnom preduzeću, čime je kao javni funkcioner javni interes podredio privatnom i izazvao sukob interesa“.
  Štp ga ovo niste pitali.

 5. Pamtim Centar od Titove Jugoslavije i svi direktori su bili politički postavljeni pa što vlada je to normalno.Nije normalno kad direktor nije čovjek kad nema razumjevanja za radnika i kad ne voli svoj grad .Ne može imati ni stručnost jer za taj posao nema diplome ali kad ima senzibiliteta volje da nauči od starijih radnika da razmišlja zajedno sa kolektivno onda evo dobrog direktora .Uz sve mane koje svako ima Miloš je to bio.

  • Direktor treba da bude iz struke!
   A to da “sluša starije radnike iz kolektiva” i da ćakula sa njima treba da preskoči.
   Miloš nije bio niti stručan a još manje profesionalan!Bio je partijski podoban,isto kao i gdja Bernard!

 6. A kako kuma gleda na sve ovo. Ona je kazala u Dan da je sve ona učinjela i da prije nje nije nikoga bilo. Oće li kuma ostati da radi iako se sad sigurno zna da je došla preko vezi i politički. Da bar zna da rabota a glavno joj je da fata je li ko zakasnio na rabotu i sad će da kupi neke satove elktrične koji će da mjere vrijeme svakome radniku. Ona će da uživa kad bude pregledala jeli ko zakasnio da može da ga kažnjava. asasdasd asd sa das

 7. Dževerdanoviću kao što znate postavljeni ste na mjesto direktora KC Kotora kao aparatčik DPSa a ne zbog stručnosti u vodjenju poslova i zadataka u djelatnosti kulture. Dzeverdanoviću puni ste samohvale što nije dobro za vaš ego. Gubite samokontrolu? Otaljavali ste posao u KC i postavili loše odnose. Proizvodili ste intervjue i izjave u kojima ste jedino bili uspješni. Nažalost je i ova Bernardićka nastavila lošim rukovodjenjem u KC. Grehota! Očigledno ste oboje puni gorštačke violencije!

 8. Da ne bude nesporazuma…
  Naglasio sam omiljeno predjelo su mu jagnjece glave(Boze oprosti) a najmilije jelo mu je njegov NADIMAK!
  Srdacan pozdrav!

 9. A kako kuma gleda na sve ovo. Ona je kazala u Dan da je sve ona učinjela i da prije nje nije nikoga bilo. Oće li kuma ostati da radi iako se sad sigurno zna da je došla preko vezi i politički. Da bar zna da rabota a glavno joj je da fata je li ko zakasnio na rabotu i sad će da kupi neke satove elktrične koji će da mjere vrijeme svakome radniku. Ona će da uživa kad bude pregledala jeli ko zakasnio da može da ga kažnjava.
  Nemoj odobriti | Odgovori | Brzo uređivanje | Uredi |

  • Toni, Gdj-a Marija dobija instrukcije iz opcine. Kao vlast – ucinjeli nisu nista iako pokusavaju da muljaju. Ako je savjetnik Predsjednika opstine ugostitelj Joco, onda je tu kraj i pocetak svakoj ozbiljnoj prici o vlasti.

 10. Je sli ovaj njoka bio prijatelj vaše kuće. čini mi se da se kod vas napoio i naio više puta. tako treba moj Miloše. Zovite ga na objet. Garant da će doć

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]