Miloš Dževerdanović: Samo me malo plaši loše vrijeme i ništa više

11
Miloš Dževerdanović

Ovogodišnje tradicionalne karnevalske fešte teku po planu.

Od svečanog otvaranja, koje je pokazalo kako se domaćim snagama može napraviti manifestacija koja odiše duhom mediteranske prepoznatljivosti, pa redom kroz program koji opušta i čini da škerci i botunade u susret karnevalu vraćaju vrijeme vjekovima unazad kada se narodu otvarao ventil da izduši i oslobodi se napetosti i nepravdi kojih se nakupio tokom godine. Zbog toga se, u tim danima fešta moglo zborit sve, a da se ne završi u karaklak (zatvor).

Miloša Dževerdanovića, direktora kotorskog Kulturnog centra zatekli smo u svom radnom prostoru. Ispred njega projekti za rekonstrukciju Centra u koji niko nije cent uložio otkada je obnovljen, nakon katastrofalnog zemljotresa koji je zadesio Crnu Goru i Kotor aprila 1979. godine.

Na pitanje kaku teku dani karnevalskih fešti, blago se nasmijao i kratko odgovorio: Dobro, a kako bi drugačije? Kotorane treba poznavati. Oni su vazda antiprotivni, vazda im nešto fali i ne rijetko bi i ono što sami učine uradili drugačije. Ali kada treba, eto ih za svoj grad gotovo svi od reda. Pripreme za karnevalsku povorku uveliko teku. Završava se, doduše u velikoj tajnosti, opet kako tradicija nalaže Krnjo, ili karnevalska figura koja će na kraju suđenja za sva nedjela koja je počinio u pasanoj godini biti spaljen na lomači. Maskenbal je pokazao da narod nije izgubio duh. Naprotiv, kaže Dževerdanović, neke kreacije i ostvarenja su zaista plod izuzetne mašte i stvaralačkog nerva. Narod se veselio, pjevao i plesao. Pa zar to, pogotovo u ovakvim turbulentnim vremenima nije nešto najljepše što nam se moglo dogoditi, pitanjem odgovara Dževerdanović.

Pa ipak, podsjetili smo direktora Kulturnog centra na incident koji se dogodio na maskenbalu kada jednoj masci nije dozvoljeno da uđe u dvoranu.

-To zaista nije vrijedno pažnje. Kao da je neko namjerno čekao i tražio nešto zašto bi se zakačio da baci sjenku na veliki napor koji se ulaže da tradicionalne karnevalske fešte u potpunosti uspiju. Oni koji su zaduženi, po užancama koje smo davno usvojili ocjenjuju koje maske mogu ući a da ne povrijede vjerski ili nacionalni osjećaj. Naravno, vodi se računa i o moralu i etici. Sve je bilo u skladu sa pravilima i o tome više neću riječ trošiti. Maskenbal je uspio i to je najvažnije.

Interesantno je da sam ovih dana, kaže Dževerdanović u medijima svakodnevno. Ne za ono što, zajedno sa timom koji me prati želim da učinim da Kulturni centar “Nikola Đurković“ podignem na viši nivo kako bi se svaki posjetilac brojnih kulturnih dešavanja osjećao prijatnije, već za neke bizarnosti koje su svojstvene onima koji se hrane namještaljkama i podvalama. O onome što se zove nadgradnja ni jedna jedina riječ.

Zanimljivo je, naglašava Dževerdanović da naše karnevalske grupe posjećuju evropski poznate karnevalske centre i tamo se bez problema uklapaju u sistem pravila koje vladaju kako bi sve proteklo u skladu sa zamislima organizatora. Ovamo, kao da je, najčešće od tih istih upravo problem kad nešto uredite pravilima. Valjda se smatra da je anarhija kod nas prirodno stanište i da je jedino pravilo ponašanja. Naravno da nije tako. Radeći i uređujući i ovu oblast, uz punu afirmaciju slobode ideja koje vrcaju sa svih strana, to i dokazujemo.

Ni pitanje o Karampani, tradicionalnom satiričnom listu koji izlazi na dan karnevala nije iznenadilo Dževerdanovića.

-Karampana je završena. Već je u štampi. Ono što me posebno raduje je što su je pisali Kotorani. Biće bogata tekstovima. Vidjećete, biće smijeha na poznate škerce po kojima su Kotorani odavno prepoznati.

Dževerdanović je zahvalio svima koji su duhovitim tekstovima punili proteklih dana poštansko sanduče koje je, za ovu priliku bilo postavljeno na kamenom kiosku ispred glavnig gradskih vrata.

-Oko karnevala jedino me brine vrijeme. Najavljuju kišu, a sve se nadam da neće. Ali i ako bude, karnevala će biti. Tradicija je valjda jača od svakog vremena. Pa i nevremena, kroz smijeh zaključije Miloš Dževerdanović uz samo jednu mogućnost promjene programa. Ukoliko zaista bude kiša, koncert Danijele Martinović održaće se, umjesto na glavnom gradskom trgu, u diskoteci “Maximus”.

11 KOMENTARI

 1. Kotorski kulturni centar organizuje i ucestvuje u puckim zabavama karnevala i maskenbala. Bruka i sramota.

 2. u pravu je Bokelj svi ostali komentari su palamuđenje političkih ušupkača i nijesu vrijedni ni čitanje a ne komentarisanjai

 3. SDP nece da obori opstinsku vlast, a malo bi dirali tamo nekog direktora Kulturnog centra. Naravno, nece da sebi uskrate fotelje jos nekoliko mjeseci. Naravno, treba da leti i Dzeverdanovic i svi ostali, u kompletu. Dr Ilic je reizabran na funkciju direktora bolnice, ostalima je isto mrsko napiustiti upravne odbore i razne druge privilegije. SDP se igra opozicije u vlasti kao sto su se igrali i na drzavnom nivou. Dosta je vise, micite se i ne blamirajte.

 4. Do god politički komesari budu upravljali karnevalskim feštama iste treba bojkotovati.
  Učestvovati u zabavama koje organizuju ovi ljudi je udar na zdravi razum.

 5. Džefe kakvo god da bude vrijeme nijesmo od cukra .
  Na Rijeku idemo kilometrima i po kiši i vjetru i suncu i nikome ništa. Karneval je . Samo da đaola zaždimo a prije toga da mu se kao vazda sudi po tradiciji.

 6. Sve su to političke igre i muka onih koji su konačno izbačeni iz igre jer su dosta do sada muljali.
  Neka se sjete grupne maske kralja NIkole i njegove familije. IZBAČENI tada sa maskenbala od kapa Martinovčća lično. Nikada se više ta izvanredna grupa nije obukla u maškare. O čemu oni danas pričaju o robijašima,Maroviću i njegovoj familiji.JASNA JE MATRICA.PROVIDNOOO.

  • Mario dobro si se sjetio maske kralja Nikole,znam vecinu iz grupe i tada su bili super a i danas bi,a kapo Martinović je trebao stati zulumu pojedinaca da pokupe lovore a tada im je smetala pomenuta maska i uz uvazavanje jedne nama Kotoranima grande persone mislim da je falio i to dobro.
   jos jednom pozdrav uz to da sam ti se javio potaknut rjecima “nije obukla u maškare” stvarno je veliki udarac znacenju maska,maskare i sve sto ide uz to. i mislim da se treba napraviti nestranacka organizacija koja ce cuvati ovu festu na teritiriji Boke do ovih i ovakvih vlastodrzaca.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]