Miloš Zubac: Privilegija je grada imati jednu Isidoru

0
Miloš Zubac

Miloš Zubac, književnik, kantautor i muzičar iz Novog Sada, promovisao je u kotorskoj Galeriji solidarnosti knjigu “Rezervna kultura”.

Knjiga je jedinstvena muzička hronika koja govori o novoj kantautorskoj gerili na prostoru nekadašnje jugoslovenske države i ujedno je dragocjeni osvrt na cijelu alternativnu muzičku scenu o kojoj se u javnosti nedovoljno zna.

Na promociji su nastupili prijatelji Zubca Sonja Šešlija i Isidora i Aleksandar Milivojević koji su zajedno sa Milošem stvarali u grupi “Prkos drumski”.

Gostujući u emisiji Skala radija “U žiži” Milos Zubac je kazao da mu je drago što je ponovo u Kotoru predstavio svoj rad i posebno se osvrnuo na našu sugrađanku Isidoru Lazarević Milivojević.

“Kada se Isidora  pojavi na scenu, ona zrači svojom ljepotom, toplinom, glasom i stasom. Ona je bogatstvo Kotora, kalibar je Jadranke Stojaković u onom vremenu, a u ovom je, na zalost, na ivici medijske pažnje. Možda, ustvari, ona i nije zaintersovana da se medijski eksponira”, kaže Zubac, objašnjavajući kvalitet koji ima Isidora.

On je siguran da svako ko njeno sviranje i njen glas čuje jednom, promijeni nešto u sebi i postane bolji, kvalitetniji. Za nju će biti mjesto koje zaslužuje, koliko god to danas neko ne želi da realizuje. Ona je vanvremenska i sjaj je koji je privilegija imati, čulo se u emisiji.

Miloš Zubac je doktorirao na tumačenju poezuje legendarnog pjesnika Duška Trifunovića.

“Uredno sam magistrirao na “Molitvi” Desanke Maksimović, ali sam baš htio da doktorski rad posvetim poeziji Duška Trifunovića.

I to onoj poeziji koja je nastala prije nego što se Trifunović počeo baviti estradom”, objašnjava Zubac.

Profesori novosadskog Filzofskog fakulteta, Katedre za književnost su ga prvi put odbili, uz obrazloženje da to nije disertativno, što će reći da su smatrali da Trifunović nije dovoljno kvalitetan pjesnik da njegovo stvaralaštvo može da bude predmet doktorske disertacije.

“Nakon nekoliko godina, kada sam ponovo konkurisao sa istom temom i kada  je razum kod profesora prevladao, napisao sam disertaciju kao jednu vrstu spomenika čovjeku koji je prakticno bio dio moje porodice. On je pjesnik izuzetne snage a ja sam siguran da je njegova poezija to zaslužila”, jasan je Zubac.

Miloš Zubac je napisao knjigu “Poetika Duška Trifunovića”, koja je objevljena u Banja Luci.

“Najljepši osjećaj koji sam imao kada sam odbranio disertaciju i napisao knjigu je onaj koji sam dobio od njegove kćerke Anje Trifunović, koja živi u Sloveniji, koja mi je napisala: Hvala ti Miloše što si odbranio moga tatu!”

Podsjećamo, Miloš Zubac je prvi put gostovao u Kotoru u atrijumu kotorskog Kulturnog centra 23. jula 2016.g. kada se se novosadski Festival poezika predstavio kotorskoj publici.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].