Milošević i Miljanić državni sekretari MUP-a

0

 

Vlada je, na predlog ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, imenovala Rada Miloševića i Zorana Miljanića za državne sekretare u tom resoru, potvrđeno je Danu.

Milošević je pokrivao odgovorne funkcije i tokom 2016. godine, kada je bila formirana vlada izbornog povjerenja, dok je Miljanić na čelu Civisa.

Promjene u MUP-u, ali i u Upravi policije, krenule su odmah nakon prve sjednice novoizabrane vlade.

Tako direktor Uprave policije Veselin Veljović ima rok da podnese ostavku do prve naredne sjednice Vlade, koja bi trebala da bude održana u četvrtak.

Tokom jučerašnjeg sastanka sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, Veljoviću je, prema saznanjima Dana, saopšteno da su promjene u policiji neophodne i da će, ukoliko ne podnese ostavku, biti smijenjen na prvoj sjednici Vlade.

Međutim, Veljović bi mogao podnijeti ostavku za nekoliko dana, kada bude imenovan vršilac dužnosti direktora Uprave policije.

Ukoliko bi Veljović podnio ostavku, bio bi ubrzan put do izbora novog čelnika crnogorske policije.

Abazović je nakon sastanka na svom Tviter nalogu napisao da je dogovoreno da Veljović više neće biti direktor Uprave policije.

Još uvijek aktuelni direktor policije kazao je za Dan da ne želi da komentariše tu objavu potpredsjednika Vlade. On je izbjegao da odgovori na pitanje da li će podnijeti ostavku.

Kojom dinamikom će teći promjene u vrhu policije zavisiće i od toga na koji način je Veljović odlučio da ode sa funkcije.

Pitanje prestanka mandata direktora Uprave policije propisano je Zakonom o državnim službenicima i namještenicima. Ukoliko se Veljović i njegovi pomoćnici odluče na prekid mandata na lični zahtjev, onda su Vladi odriješene ruke i na predlog ministra unutrašnjih poslova odmah može biti imenovano novo rukovodstvo.

Rezervna mogućnost je da Vlada, na osnovu Zakona o državnim službenicima i namještenicima, prvo imenuje v.d. pomoćnika direktora koji je ujedno njihov kandidat za direktora, a potom ga postave i za v.d. direktora Uprave policije.

Za vrijeme obavljanja dužnosti, vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije ima ovlašćenja, prava, obaveze pomoćnika direktora Uprave policije. Vršioca dužnosti određuje Vlada na predlog ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

Nakon predloga ministra, do imenovanja novog direktora, primjenjuje se Zakon o unutrašnjim poslovima, uz prethodnu saglasnost Vlade, određuje se jedan od pomoćnika ili vršilaca dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije da obavlja poslove direktora u periodu od šest mjeseci.

Ovaj postupak imenovanja novog vršioca dužnosti direktora Uprave policije, koji se sprovodi u relativno kratkom roku, mogao bi se odužti ukoliko Veljović ipak odluči da ne podnese ostavku, a nakon razrješenja uloži žalbu. U tom slučaju to bi moglo trajati mjesecima. Međutim, i u tom slučaju postoji lijek, a to su izmjene zakona koje bi proizvele i donošenje novog akta o sistematizaciji u Upravi policije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]