Mimo Drašković: Mora da bude smijenjena uređivačka politika koja radi protiv interesa Crne Gore

0
Mimo Drašković

Nedavno je član Savjeta RTV Crne Gore Mimo Drašković zatražio od generalne direktorice Adrijane Kadije da smijeni kompletan uređivački tim. To je izazvalo izvjesne reakcije, uglavnom onih koji podržavaju uređivačku politiku Nacionalnog javnog servisa.

Gostujući prije dva dana u emisiji Skala radija “Skalin parapet”, Drašković je kazao da mu nije bio cilj da uzburkam javnost. Iznosio je svoje mišljenje i svoje stavove, kao što to, kako je kazao, uvijek argumentovano i vrlo sistematski čini. Generalno gledano, program Javnog servisa je loš i to je po njemu vidljivo. Problemi se javljaju na dnevnoj bazi. Savjet je kazao što je imao o programskom planu televizije Crne Gore. Prvi put u istoriji ovog medija pao je programski plan, odnosno nije usvojen. Da smo u pravu, da nešto dugo već ne funkcioniše kako treba, govori činjenica da ta važna informacija još uvijek nije prenijeta gledaocima Nacionalnog javnog servisa. U Dnevniku ni jedne riječi o tom krucijalnom problemu, a potpuno svjesno se daje prostor onim članovima Savjeta koji odgovaraju menadžmenutu. Nevjerovatno je da ti isti članovi Savjeta odgovaraju u ime menadžmenta, kaže Drašković.

On tvrdi da mu je član Savjeta Goran Đurović odgovarao na pitanja koja je postavio direktoru televizije. Pitanja nijesu bila njemu postavljenu, ali je Đurović uzeo pravo da odgovara na pitanja postavljena direktoru, jasan je Drašković.

On kaže da je o tome govorio na posljednjoj sjednici Savjeta, ali da njegova izjava nije saopštena javnosti i ostala je nevidljiva za gledaoce. Nema ni na portalu RTV Crne Gore a ni u redovnom programu ni jedne jedine izjave Draškovića, koji je, kako je kazao zbog toga morao da reaguje.

On je podsjetio da je član Savjeta Milan Radović kazao da je to sramno a da je čak i Goran Đurović u mejlu koji mu je poslao napisao da, ne samo da je izvještavanje u tv Dnevniku bilo kratko i loše, nego nije bilo ni desetominutnog izvještaja sa sjednice Savjeta, koji su obavezni da emituju. To je nešto što je Savjet usvojio kao zaključke. To znači, smatra Drašković, da se emituje ono što menadžmentu  odgovara, a kada mu ne odgovara, onda ništa.

Drašković kaže da je bio prinuđen da se javno oglasi, jer je to njegova moralna obaveza, kao i potreba da traži od generalne direktorice da smijeni kompletan urednički tim.
Na pitanje kakav je bio odgovor gospođe Kadije, Drašković je kazao da ga nije dobio do danas.

On smatra da se njegov zahtjev namjerno ignoriše, ali da je njegovo da svoj posao radi časno i odgovorno kao član Savjeta i da će to raditi i ubuduće.

Drašković kaže da, iako nije dobio nikakav odgovor od Kadije, to ne znači da ona neće nešto po tom pitanju i uraditi. Ono što je njemu važno je da program Javnog servisa bude bolji. Da bude dobar, objektivan, izbalansiran i kvalitetan i da radi za interese svoje države, a ne protiv nje.

Drašković objašnjava da je Savjetu bukvalno analitički i statistički objasnio zašto traži smjenu kompletnog uređivačkog tijela. Upečatljiv je primjer emisija Duške Pejović „Iz pravog ugla“.  Od svih gostiju, tri puta su u studiju bili predstavnici  SDP-a i tri puta iz URE. Dva puta je bio predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić a jednom potpredsjednik Raško Konjević, jedini potpredsjednik koji je učestvovao u toj emisiji, jer se pozivaju samo predsjednici partija. Ispred URE, prvo je bio bivši predsjednik Žarko Rakčević, a onda Dritan Abazović, da bi ponovo on bio gost i to samo tri dana prije lokalnih izbore na Cerinju, Mojkovcu, Petnjici i Tuzima.

“Pitao sam vrlo jasno čelnike Javnog servisa zašto su tako odlučili? Što je bio povod i kako su izveli tu analitiku? Jesu li SDP i URA najače parlamentarne partije pa zbog toga dobijaju najviše prostora i najviše se pozivaju? Pošto je obratno, pokušao sam da nađem bilo kakvu analitiku prije nego sam to rekao. Međutim, nijesam je našao. I nijesam dobio odgovor. Jedini odgovor sam dobio od urednika Prvog programa Aleksandra Mirkovića, koji mi je rekao da Milo i Duško ne žele da dođu. Kazao sam mu da ja nijesam njihov advokat i da ne govorim koga nema, nego koga ima previše. Mi pričamo o jednome a oni mi pričaju o drugom. Žele valjda da stave meni nešto u usta što nijesam rekao, da me svrstaju negdje gdje nijesam svrstan, jer sam, kao član Savjeta nezavistan u svom djelovanju i odlučivanju. I u skladu sa tim se i ponašam“, potpuno je jasan Mimo Drašković.

On je kazao da ga jedino zanima da Savjet RTV CG i RTV CG rade po zakonu.

“Ako neko misli da će sve one smjene, ili prisile na smjene pod političkim uticajem ostati tek tako, taj se vara. Jer istorija, ako ne istorija onda makar građani daju sud o onome što se dešava. Imali smo de fakto politički uticaj i političko miješanje u rad Javnog servisa. To je direktno kršenje zakona. Znamo da Savjet po zakonu donosi odluku o imenovanju ili smjeni generalnog direktora a da jedino generalni direktor odlučuje ko će biti direktor televizije. Jedino ga generalni direktor može i smijeniti. Imali smo situaciju da je političkim pritiskom i lex spcijalisom tražena ostavka tadaršnje direktorice televizije Radojke Rutović. Potpuno zvanično. Politika se tada nije krila iza toga“, kaže Drašković analizirajući dešavanja u Nacionalnom javnom sservisu.

On je upozorio i na još jednu opasnu reakciju direktora TV Crne Gore u emisiji u kojoj se govorilo o ugovoru koji Javni servis potpisuje sa Vladom Crne Gore. Naime, direktor TV, znači drugi čovjek menadžmenta je rekao da su prethodnici otišli jer nijesu radili dobro i da je potpuno u redu da politika reaguje kad neko ne  radi dobro. Na taj način je direktor televizije legitimisa taj nezakoniti čin, kazao je Drašković, upozoravajući da se radi o klasičnom kršenju zakona.

On se zapitao zašto će onda Savjet i da li su potrebni zakoni.

“Ali, to je na žalost tako. Kada se krši zakon kada nekome odgovara, onda se to može legitimisati. Kada to nekome ne odgovara, onda ne može ni regularno da se dadi. Ja nikada neću podržati kršenje zakona. I to je ono što ni kao čovjek ni kao član Savjeta neću nikada dozvoliti. A kome se to sviđa, a kome ne, mene uopšte ne interesuje“, kategoričan je član Savjeta Nacionalnog javnog servisa RTV Crne Gore prof. dr Mimo Drašković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].