Minimalna potrošačka korpa u junu iznosila 657 eura, za hranu trebalo 284 eura

1

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za jun ove godine iznosila je 656,90 eura, od čega su izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 283,90 eura, a za neprehrambene proizvode i usluge 373 eura, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

U odnosu na maj vrijednost ukupne minimalne potrošačke korpe zabilježila je rast od 0,1 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u junu u odnosu na maj zabilježili su pad od 0,1 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na maj zabilježili rast od 0,2 odsto”, kažu u MONSTAT-u.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i
usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

1 KOMENTAR

  1. Odlično. E pa kad je jedna plata 400 eura i minimalna penzija, ajmo parlamentarci. Lako vam je lajat na onolike plate! Ljepota! Ludi narod!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.