Ministar Numanović zadovoljan odnosom Opštine Kotor prema marginalizovanim grupama

0
Ministar Numanović i gradonačelnik Stjepčević

Dr Suad Numanović

Fokus razgovora  ministra  manjinska prava  Suada Numanovića, koji je danas boravio u radnoj posjeti Opštini Kotor, gdje ga je primio gradonačelnik  dr Aleksandar Stjepčević sa saradnicima, je bio na  unapređenju i zaštiti marginalizovanih grupa. Bilo je riječi i o unapređenju politike rodne ravnopravnosti.
Prema posljednjim istraživanjima na prvom mjestu je romska populacija,  zatim LGBT populacija  i osobe sa invaliditetom.
Ministar Numanović je izrazio zadovoljstvo što opština Kotor ima jedan sistemski pristup u rješavanju problema prema marginalizovanim grupama.
Konstatovano je da je taj odnos jako dobro izražen prema osobama sa invaliditetom u smislu otklanjanja fizičkih barijera i njihovih mogućnosti za lakšu integraciju u društvo.
Dogovoreno je da se tu ne stane, već intenziviraju aktivnosti u smislu lakšeg života za sve osobe sa invaliditetom, njihovom obrazovanju i zaposlenju.
Ovaj dobar primjer iz kotorske opštine, prema riječima Numanovića treba da slijede i sve ostale opštine u CG.
Za romsku populaciju osnovno pitanje je rješavanje njihovog pravnog statusa i na tome će se raditi u saradnji sa MUP-om.
Najveći problem je stambeno zbrinjavanje Roma koje se može rješavati kroz regionalni projekat kojim je riješeno pitanje kampa Konik jedan i dva u Podgorici, podsjetio je Numanović.
Po tom modalitetu, stambena problematika Roma će se rješavati i u Kotoru i u drugim opštinama Crne Gore.
Takođe je dogovoreno da se podrži obrazovanje romske djece i nastavi njihovo školovanje.
Na sastanku je bilo je riječi i o ženskoj populaciji.
Opština Kotor napravila je velike korake budući  da u Kotoru živi 52 % žena i taj potencijal je opština znala da iskoristi na kvalitetan način.
Žene su u Kotoru radno angažovane i prepoznate po političkom angažmanu a ekonomski su, u odnosu na druge sredine mnogo jače.
Dogovoreno je da se  kreditom iz  Investiociono razvojnog fonda pomognu žene koje ulaze u srednji i mali biznis pod vrlo povoljim uslovima.
Takođe, povoljne kredite bez kamate mogu da iskoriste i mladi koji su završili fakultet.
Opština Kotor treba da istraje u poštovanu ljudskih prava svih građana Kotora a posebno marginalizovanih grupa, poručio je ministar Numanović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].