Ministarka ponovo najavila 150 hiljada kineskih i 50 hiljada ruskih vakcina, ali se ne zna kada stižu

0
Jelena Borovinić Bojović

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je saopštila danas da će  Crnoj Gori biti isporučeno 150 hiljada doza kineske vakcine, 50 hiljada ruske, ali nije precizirala kada će se to realizovati.

Ponovila je da ih očekuje krajem januara ili početkom februara, ali nije precizirala kada.

Odgovarjući na pitanje zbog čega je odbijena donacija Petrosa Stathisa ona je ponovila da za to postoji procedura da svaka nabavka vakcine ide direktim bilateralnim odnosima sa proizvođačima, tj. sa zemljama iz koje vakcine dolaze.

Borovinić Bojović je prilikom potpisivanja ugovora sa EU o poršci zdravstvenom sistemu Crne Gore kazala da je sa Kinezima već potpisan predugovor o nabavci.

“Predugovor je potpisan sa kineskim proizvođačem i dogovoreno je da u Crnu Goru stigne 150 hiljada doza vakcina Sinophram”, kazala je Borovinić Bojović, ne pominjući kolika je cijena vakcina.

Prema njenim riječima potpisan je bilateralni ugovor sa Rusima i da se u prvom kvartalu godine očekuje 50 hiljada doza ruskih vakcina.

Ona je pojasnila da je i ugovor sa Fajzerom u finanalnoj fazi, jer sklapanje ugovora podrazumijeva nekoliko faza od kojih je svaka pojedinačno bitna.

Borovinić Bojović je ponovila da očekuje da vakcinacija u Crnoj Gori počne krajem januara, početkom februara.

Odgovarajući na pitanje zbog čega je odbijena donacija vlasnika Adriatic propertisa i Universal Capital Banke Petrosa Stathisa, koja bi nakon uvoza morala biti provjerena, Borovinić Bojović je odgovorila da je dogovoreno da svaka nabavka vakcine ide direktim bilateralnim odnosima sa proizvođačima, odnosno sa zemljama iz koje dolaze vakcine.

“Svaki drugi vid nabavke vakcine ili donacije ili bilo koji drugi vid dolaska vakcine u Crnu Goru zahtijeva dodatno provjeravanje, odnosno poseban oprez”, tvrdi Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima Svjetska zdravstvena organizacije je upozorila da svaka država mora da bude veoma oprezna kada je u pitanju donacija vakcina nekim drugim alternativnim kanalom ili putem.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].