Ministarka traži veće plate za sve u zdravstvu, Vlada nema novca

0
Jelena Borovinić Bojović

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović zahtijeva povećanje zarada svim zdravstvenim radnicima, a ne samo ljekarima, međutim Vlada ističe da nema novca.

Borovinić Bojović je 1. marta uputila mišljenje Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, na čijem se čelu nalazi Milojko Spajić.

“Kao resorno ministarstvo zdravlja veoma smo zainteresovani za povećanje zarada zdravstvenih radnika, cijeneći težinu i odgovornost njihovog rada, što je posebno došlo do izražaja u vremenu pandemije zarazne bolesti COVID-19. Brižljivo smo razmotrili oba predloga, koji tretiraju samo povećanje zarada doktora medicine, a Ministarstvo zdravlja je mišljenja da povećanjem treba obuhvatiti sve zdravstvene radnike, a ne samo doktore medicine”, navodi Borovinić Bojović.

Kako se radi o dva predloga izmjena i dopuna istog zakona, a da su koeficijenti za utvrđivanje zarada zdravstvenih radnika utvrđeni Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost, Ministarstvo zdravlja je mišljenja da bi trebalo da se održi preliminarni sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija, kako bi se predlozi razmotrili i utvrdio iznos novčanih sredstava koji će biti planiran i opredijeljen za ove namjene u Budžetu Crne Gore za 2021. godinu, sa finansijskim izvještajem i pokazateljima.

“Tek nakon ovih aktivnosti, uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija, Ministarstvo zdravlja, odnosno Vlada Crne Gore se mogu izjasniti o predlozima za izmjene i dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Iz navedenih razloga, potrebno je da nas obavijestite o terminu za održavanje ovog sastanka, u što kraćem roku”, istakla je ministarka zdravlja.

Međutim, Vlada je juče odbila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih kojim se traži povećanje plata, odnosno uvećanje koeficijenta za ljekare. Povećanja neće biti ni za ljekare subspecijaliste, specijaliste i doktore medicine.

Vlada je u obrazloženju, između ostalog, navela da to ne bi bilo u duhu socijalnog dijaloga, te da bi odredba da se plate utvrđuju mimo kolektivnog ugovora dovela do neravnopravnog položaja u odnosu na druge zaposlene u javnim ustanovama u sektoru zdravstva, prosvjete, nauke, kulture i socijalne zaštite.

“Na osnovu raspoloživih podataka utvrđeno je da fiskalni efekat istog u odnosu na koeficijente iz decembra 2020. godine na godišnjem nivou iznosi 13 miliona eura (za 1970 zaposlenih), ne računajući pripravnost, dežurstvo, noćni rad, prekovremeni, praznični i druge dodatke koji se uvećavaju povećanjem osnovnog koeficijenta. Takođe je utvrđeno da su predloženi koeficijenti uvećani od 30 do 70 odsto”, navodi Vlada u obrazloženju.

Ističu i da je granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost koeficijent za zaposlene uvećan 12 odsto u prošloj i dodatnih tri odsto u ovoj godini.

Podsjećamo, poslanici Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković i Raško Konjević tražili su da se zvanje ljekar subspecijalista doda odmah nakon predsjednika Privrednog suda, ljekar specijalista nakon predsjednika disciplinske komisije i doktor medicine nakon sudije suda za prekršaje.

Odluku Vlade na Twitteru je komentarisao Konjević.

“Vlada Crne Gore odbila prijedlog SDP kojim smo između ostalog podržali zahtjev sindikata doktora. A Jelena Borovinić Bojović jedan dan jedno, drugi dan drugo. Pa se čudimo zašto nam je situacija sa epidemiološkom situacijom ovakva”, naveo je lider SDP-a Raško Konjević na Twitteru.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]