Ministarstvo finansija: Očekivan pad rejtinga, izbjegli smo bankrot i skuplju pozajmicu

0
Ministarstvo finansija

Kreditna rejting agencija Standard & Poor’s snizila je ocjenu kreditnog rejtinga Crne Gore sa B+/B na B, uz stabilne izglede, a Ministarstvo finansija i socijalnog staranja ističe da je ovim potvrđeno ono na šta su upozoravali – da su zatekli loše stanje u javnim finansijama, produbljeno kovid krizom.

“Takođe, da se na vrijeme nije obezbijedio novac na međunarodnom tržištu za finansijsku stabilnost države, sada bismo do njega teško došli, zbog čega bi kamatna stopa bila značajno veća. Još jednom se potvrđuje da je bila uspješna emisija obveznica krajem prošle godine, po uslovima koji su najpovoljniji za jednu državu sa B kreditnim rejtingom”, tvrde iz resora Milojka Spajića.

Pad kreditnog rejtinga Crne Gore na najniži nivo od sticanja nezavisnosti

U Izvještaju je procijenjeno da je pad crnogorske ekonomije u 2020. godini iznosio 15,5 odsto, prvenstveno usljed značajnog pada u sektoru turizma.

Analitičari ove agencije smatraju da će u sektoru turizma doći do postepenog oporavka, uz globalni napredak u vakcinaciji.

Osim toga, procjenjuje se da će neto dug opšte države iznositi u prosjeku nešto ispod 80 odsto BDP-a u srednjem roku, dok je po navodima ove agencije procijenjeno da je deficit prošle godine iznosio 10,5 odsto BDP-a i da će se postepeno smanjivati na 3 odsto BDP-a do 2023. godine.

“Stabilni izgledi zemlje odražavaju stav analitičara ove agencije da, uprkos ograničenom fiskalnom prostoru Crne Gore usljed pandemije, neće biti neposrednih pritisaka na rast duga tokom narednih 12 mjeseci. Takođe, u izvještaju se navodi da je Crna Gora akumulirala značajne novčane rezerve putem pretfinansiranja i procjenjuje se da su one dovoljne za pokrivanje svih predstojećih isplata po osnovu duga u 2021. godini”, ističu u Ministarstvu.

Stabilni izgledi zasnivaju se i na pretpostavci da će uspješna distribucija vakcina u Crnoj Gori i Evropi 2021. godine omogućiti postepeno ponovno otvaranje sektora turizma u Crnoj Gori, koje bi trebalo da podrži ekonomski oporavak u srednjoročnom periodu.

“Istovremeno, povoljan odnos Crne Gore sa međunarodnim finansijskim institucijama i trenutno velika likvidnost države drže pod kontrolom kratkoročne pritiske u kontekstu njenih sve većih potreba za finansiranjem”, saopštili su iz ovog resora.

Crna Gora, dodaju, ostaje izložena rizicima u vezi sa platnim bilansom i deficitom tekućeg računa.

“Tokovi SDI pokazali su elastičnost u 2020. godini, sa značajnim SDI od 10 odsto BDP-a, podržavajući tekuće investicije. Očekuje se da će SDI u prosjeku iznositi 10 odsto BDP-a godišnje u periodu od 2021. do 2023. godine, u  skladu sa istorijskim trendovima”, navode.

U Izvještaju je navedeno da bi do poboljšanja rejtinga moglo doći ako se fiskalni izgledi Crne Gore poboljšaju u poređenju sa očekivanjima u osnovnom scenariju ove agencije.

“To bi mogao biti slučaj ako se u turističkom sektoru postigne brži oporavak i podstakne veći rast, uz jačanje budžetskih rezultata Crne Gore i platnog bilansa”, zaključuju u ovom resoru.

S.Đ., CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]