Ministarstvo fomira Covid radne grupe, preispitaće mogućnost nastavka kulturno-umjetničkog javnog rada

0

Imajući u vidu da je zbog pandemije otežan rad ustanova kulture i onemogućena realizacija brojnih manifestacija, te da je veliki broj umjetnika bio prinuđen da otkaže autorske programe i projekte, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, planira da kroz resor kulture, pokrene urgentan i analitički dijalog sa relevantnim ciljnim grupama kako bi formirao radne timove i krizne menadžere unutar svakog sektora kulturne djelatnosti u zemlji.

Tim povodom, predstavnici Ministarstva organizovaće niz sastanaka sa reprezentativnim i strukovnim udruženjima, kao i sa predstavnicima javnih institucija i zainteresovanom stručnom javnošću. Cilj je da se preciznije detektuju razmjere problema, ali i mogućnosti saniranja posljedica uzrokovanih aktuelnom zdravstvenom situacijom, sa aspekta struke, saopšteno je iz Ministarstva.

“Namjera je i da se, u skladu sa mjerama Instituta za javno zdravlje, posebno preispitaju mogućnosti nastavka kulturno-umjetničkog javnog rada, koji se odnosi na izvođenje predstava, održavanje izložbi, književnih večeri, manifestacija, koncerata”, navode u saopštenju.

Pored formiranja Covid radne grupe, na sastancima će biti najavljena i razmatrana neka od ključnih pitanja kojima će se resor kulture baviti promptno i srednjeročno.

“Ta pitanja odnosiće se na mogućnost raspisivanja transparentnih javnih konkursa za rukovodeća radna mjesta u javnim ustanovama kulture, zatim poboljšanje statusa umjetnika kroz preispitivanje postojeće zakonske regulative reprezentativnih i esnafskih udruženja, i to spram regionalne i EU prakse, a sa ciljem kulturne demokratizacije, imajući u vidu da su postojeća udruženja umjetnika registrovana kao nevladine organizacije. Takođe, biće preispitani dometi, ograničenja, kapaciteti i mogućnosti stvaranja uslova za kvalitetniji rad i bolju valorizaciju kulturnih i umjetničkih postignuća, a sa ciljem poboljšavanja uslova za rad umjetnika”, dodaje se u saopštenju.

Resor kulture planira i da redefiniše prioritetne ciljeve i strategije javnih ustanova, ali i čitavog resora, spram regionalne i EU prakse i standarda, poštujući specifičnost svake djelatnosti stvaralaštva koja je u okviru normiranja i podrške Ministarstva – od kulturne baštine, kulturno-umjetničkog stvaralaštva, međunarodne saradnje i kreativnih industrija.

“Pri tom, biće uvažene specifičnosti svake nacionalne javne ustanove koja je pod ingerencijama Ministarstva. U planu je i izrada strateškog akta daljeg kulturnog razvoja, odnosno novog petogodišnjeg Programa razvoja kulture za period 2021-2025, koji zbog kompleksne epidemiološke situacije nije završen u zacrtanom roku tokom jeseni 2020. Na ovaj način, Ministarstvo, kroz resor kulture, u saradnji sa ključnim akterima kulturnog života Crne Gore uradiće evaluaciju postojećih javnih politika, strategija, programa, modela i institucionalnog okvira finansiranja i javnog interesa kulture u Crnoj Gori. Cilj je unapređivanje sektora kulture kvalitetnijim rješenjima, te poboljšanje saradnje civilnog sektora i nezavisne kulturne scene”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, pažnja Ministarstva biće usmjerena i na jačanje kapaciteta za potrebe kulture osoba sa invaliditetom, zatim djece i mladih, kao i na snaženje kadrovske politike kroz različite podsticaje, posebno u vidu stipendija.

“Shodno navedenom, Ministarstvo će ohrabriti procese modernizacije i reformi javnih institucija i kulturne demokratizacije, sa ciljem kvalitetnije decentralizacije i veće samostalnosti nacionalnih institucija kulture, koje će biti podržane u donošenju dokumenata višegodišnje strategije na bazi analize dosadašnjih dometa, obrazovnih i ukupnih procesa, te potreba publike i cijelog sektora”, zaključuje se u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].