Ministarstvo javne uprave: Predsjednik budvanske SO prekršio Zakon

9

 

Povodom aktuelne situacije u Opštini Budva, a na osnovu pitanja RTCG: da li su prekršeni Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut opštine Budva, zbog toga što nije bilo omogućeno odbornicima da se u predviđenom roku izjasne o inicijativi za smjenu predsjednika Opštine Marka Carevića i da li je nastavak sjednice, koji je zakazan za 29. jun u skladu sa Statutom i Zakonom, Ministarstvo javne uprave daje sljedeće saopštenje:

U skladu sa čl. 40 i 62 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi i članom 76 Statuta Opštine Budva, predsjednik Skupštine opštine Budva je bio dužan da sazove sjednicu Skupštine u roku od 15 dana od dana podnošenja predloga za razrješenje predsjednika opštine, a Skupština je morala da donese Odluku o predlogu za razrješenje u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga.

Iz navedenog, nesporno proizilazi da je predsjednik Skupštine bio dužan da sazove sjednicu Skupštine, da se sjednica održi, omogući rasprava, izvrši glasanje i da Skupština donese Odluku povodom podnesenog predloga za razrješenje, a sve u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga za razrješenje, što se nije dogodilo.

Naime, u toku same sjednice Skupštine na kojoj se raspravljalo o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine, a u šta je šira javnost mogla imati uvid, i pored ukazivanja da se sjednica ne održava u skladu sa poslovnikom, te više puta izrečenih upozorenja od strane odbornika, odnosno podnosilaca predloga za razrješenje, da se rok za odluku povodom predloga mora ispoštovati, predsjednik Skupštine nije omogućio glasanje o predlogu u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga, što je suprotno Zakonu i Statutu Opštine.

Predsjednik Skupštine je, imajući u vidu da je rok za odlučivanje o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine 30 dana od dana podnošenja predloga, bio dužan da sazove sjednicu u što kraćem roku, a s obzirom na to da rukovodi njenim radom, stvori uslove za njeno nesmetano održavanje i omogući odbornicima da se izjasne o predlogu za razrješenje predsjednika opštine i o predlogu glasaju u roku od 30 dana od dana njegovog podnošenja.

Takođe, predsjednik Skupštine je, u situaciji kada dinamika i način rada sjednice kojom rukovodi prijeti da ugrozi zakonske i statutarne rokove, a posebno imajući u vidu datum za koji je sazvao sjednicu Skupštine, imao obavezu da u skladu sa članom 76 Poslovnika o radu Skupštine, predloži skupštini da se rasprava odvija u jednom krugu i da se odredi i drugačije trajanje izlaganja odbornika, kao i da govori samo određeni broj predstavnika Kluba odbornika, a sve u cilju poštovanja rokova koje diktiraju Zakon i Statut.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE

9 KOMENTARI

 1. DPS ovom prilikom nije uspjela politička korupcija kupovinom Crnogorske i Džakovića.
  Zato će DPS nastaviti korupciju preko ministarstava i sudova.

 2. Građanine X zaj…o si se. Gledaćeš ih kako letebrzija dana. Nije te sramota da veličaš onu ološ koja je urlikala. Živina je kulturnija od njih i prešednika. A sad adio i ko zna kad siguran sam nikad.

 3. To nije istina.
  Sve je obavljeno u zakonskim rokovima.
  Interesantno je da Ministarstvo ovako “urgentno” reaguje?Ajde dobro je,valjda ce ovako za sve reagovati?
  Budvani su na zakonski nacin majstorski izdriblali Dps.

  • Molila bi da stavite u prodaju rijecnik Turskih rijeci. Mozda i Albanskih? Trebace nam i ovaj drugi uskoro.
   Hvala.

   • Da, Marta.
    Negdje sam procitao, da je u Engleskoj danas najcesce ime novorodjenih Muhamed. Potukli su “Ricarde”. Tvrdi konzervatizam je gadna stvar, ali njegova krajnja suprotnost je jos gadnija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.