Ministarstvo turizma ne razumije probleme kruzer industrije

3
autobusi Montenegro Shotexa

Goran Čolović

Goran Čolović

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma kojim je presjedavao Predrag Jelušić, državni sekretar za turizam, održan je sastanak sa predstavnicima Luke Kotor, Opštine Kotor, Crnogorskog turističkog udruženja, Turističke inspekcije, Uprave carina, Poreske uprave i Uprave policije.

Cilj sastanka je bio dalje unapređenje uslova za razvoj kruzing turizma u luci Kotor.

Podsjećamo, na sastanku Crnogorskog turističkog udruženja, koji je održan 5. oktobra 2014. godine zaključeno je da je neophodno da što prije Ministarstvo održivog razvoja i turizma organizuje sastanak sa predstavnicima Uprave carina, Poreske uprave, MUP-pogranična uprava, Inspekcije za drumski saobracaj i Turističke inspekcije zbog problema koji se pojavljuju u prodaji, naplati i realizaciji izleta agencija koje namaju zaključene ugovore sa kruzerima a kojima se, suprotno svim pravilima, omogućava ulazak u Luku Kotor.

Do sastanka je konačno došlo u srijedu, 22. oktobra.

Goran Čolović, jedan od predstavnika Crnogorskog turističkog udruženja kazao nam je da su sastanku prisustvovali predstavnici Luke Kotor, opštine Kotor, predstavnici Poreske uprave, predstvnici Uprave carina, Ministarstva unutrašnjih poslova za granične poslove, predstavnik Turističke inspekcije i predstavnici CTU-a, kao i predstavnici turizma.

Tema sastanka,  postojeći problemi koji su se događali u ovoj godini, kako ih prevazići i kako unaprijediti kvalitet rada u luci Kotor u zakonskim okvirima u 2015. godini.

Čolović je kazao da priprema sastanka nije bila dobra, jer se to najbolje vidjelo iz samog toka sastanka.

To je jedan od osnovnih razloga što se na kraju ništa konkretno nije zaključilo.

Na naše pitanje ko je prisustvovao od strane većinskog vlasnika opštine Kotor, Čolović je kazao da se na sastanku predstavio izvjesni Dragomanović,koji je kako je kazao  delegiran u ime opštine Kotor, sa konstatacijama da Opština stoji iza Montenegro Shorexa i da je to jako važan projekat za opštinu Kotor.

On je akcenat osnivanja Montenegro Shorexa stavio na to  da  turističke agencije, koje imaju sklopljen ugovor sa kruzerima ne dovode goste u grad Kotor već ih odvode na druge destinacije.

To je, riječi su Čolovića, potpuna neistina.

On za Skala radio tvrdi da svaki izlet koji organizuju agencije koje imaju ugovor sa kruzerima, sadrži obaveznu posjetu gradu Kotoru, jer je to prvenstveno interes i kruzer kompanija i agencija.

Kao dokaz da su konstatacije Dragomanovića pogrešne su sami programi koji se odvijaju tokom sezone na svim kruzer kompanijama.

Naime, sve četiri agencije koje su nosioci posla u kruz biznisu u Crnoj Gori jasno govore o tome da je u svakom izletu sadržana obavezna posjeta gradu Kotoru.

Samo pokrivanje Montenegro Shorexa sa pozivima na Opštinu u smislu njenog osnivačkog dijela u tome, niko nije mogao da shvati, rekao je Čolović.

Nakon ovog, CTU će održati svoj sastanak, na kome će razmotriti zaključke sa sastanka u Ministarstvu turizma.

“Inače, opšti je zaključak da država nije upoznata sa ovim problemima na pravi način, i da se mora ići prema zakonskim rješenjima koja će konačno definisati ovu oblast. Nakon sastanka u Ministarstvu turizma, vrlo je jasno da je u pitanju kršenje zakona od strane pojedinaca koji se pokrivaju institucijama grada Kotoru. Očigledno je da Opština kao institucija nema veze sa ovim problemima. Očigledno je i to  da se radi o pojedincima koji se pozivaju na institucije i na taj način forsiraju nezakoniti rad. U tom smislu će se sigurno preduzeti odgovarajući koraci koji će biti tema sljedećeg sastanka CTU-a, a o tome će  biti upoznato Ministarstvo turizma i svi relevantni subjekti”, kazao je Čolović.

*  *  *

A evo kako su pomenuti sastanak vidjeli u Ministarstvu turizma i održivog razvoja

Saopštenje: Kruzing turizam važan segment turističke ponude u Crnoj Gori

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma održan je sastanak sa predstavnicima Luke Kotor, Opštine Kotor, Crnogorskog turističkog udruženja, Turističke inspekcije, Uprave carina, Poreske uprave i Uprave policije sa ciljem daljeg unapređenja uslova za razvoj kruzing turizma u Crnoj Gori.

Sastankom je predsjedavao državni sekretar za turizam, Predrag Jelušić.

Tokom sastanka otvorene su teme koje su obilježile poslovanje svih subjekata u Luci Kotor u tekućoj godini, a analizirane su i planirane aktivnosti za 2015. godinu. Naglašena je potreba za unapređenjem ovog vida ponude, obzirom na veliko interesovanje kruzing kompanija i izuzetno dobar buking za narednu sezonu. Najavljeno je i svečano zatvaranje glavne kruzing sezone 2014, dolaskom velikog kruzera u Luku Kotor “Kvin Elizabet”, 24. novembra.

Predstavnici Luke Kotor infrormisali su prisutne o stavljanju u funkciju nove zgrade Luke, koja treba da omogući bezbjedniji i konforniji promet putnika sa kruzera, te na taj način riješi dosadašnje izazove.

Na sastanku je zaključeno da razvoj ovog segmenta turističke ponude doprinosi ostvarivanju Strateškog cilja razvoja turizma u Crnoj Gori – otklanjanje problema senzonalnosti, te da Crna Gora bude prepoznata kao cjelogodišnja turistička destinacija, sa visokokvalitetnom turističkom ponudom.

Glavna kruzing sezona 2015 počinje u martu i trajaće do kraja novembra.

Saopštenje prenešeno sa znaničnog sajta Ministarstva održivog razvoja i turizma

3 KOMENTARI

   • 1. Kamenovanje Dubrovnika je bilo 1991 AD (nije Akcionarsko Društvo).
    2. Evidentno je da si upućen u problematiku kamenovanja i porijekla autobusa.
    3. Opština Kotor se prostire na 355 km² (ne na kub) da znaš.
    4. Kotorin si nema greške. Sa Sitnice bi te poznali.

    Za stariji i ljepši Kotor, pozdravlja te Vućurović Autoprevoznik iz Nikšića

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].