Ministarstvo zdravlja: Vakcinisano oko 4.000 ljudi

0

Sa oko 4.000 vakcinisanih do današnjeg dana, proces vakcinacije u Crnoj Gori teče po planu, ocjena je ministarke zdravlja Jelene Borovinić-Bojović.

Interesovanje za imunizaciju je jednako u svim opštinama, a iz Ministarstva zdravlja očekuju da će odziv biti još veći sa dolaskom novih doza vakcina.

Imunizacija teče po planu, očekujem masovnu vakcinaciju prilikom dolaska većih kontigenata.

“Kao i svaki ljekar, uvijek kažem da može da bude bolje, i u tom smislu apelujem na građane i građanke da se vakcinišu, jer je vakcina efikasna, bezbjedna i sigurna. Takođe, očekujem da će svakako prilikom dolaska većeg kontigenta vakcina u zemlju i vakcinacija biti masovna”, kazala je Borovinić Bojović u izjavi za agenciju Mediabiro.

Kako je dalje navela, protivljenje dijela stanovništva vakcinaciji, nije pojava koja je svojstvena isključivo Crnoj Gori. Štaviše, posrijedi je posljedica djelovanja lobija na regionalnom ali i globalnom nivou.

“Svakako, kao ljekar i humanista uvijek napominjem da su to stvari koje se dešavaju i koje su očekivane, ali i da je vakcinacija jedno od najvećih otkrovenja u medicini. Da nije bilo vakcinacije, svijet danas sigurno ne bi ovako izgledao”, poručila je ministarka zdravlja.

Stoga, osim redovnih aktivnosti, resor na čijem je ona čelu uveliko radi na promotivnim aktivnostima, kako bi se proces vakcinacije približio građanima.

“Kada je u pitanju afirmacija vakcinacije, mi svakako već radimo na određenim promotivnim spotovima i kampanjama, kojim želimo da približimo građane vakcinaciji”, istakla je ona.

Očekujemo preko 200.000 kineskih vakcina krajem aprila

Kada je konkretno nabavka vakcina posrijedi, Borovinić Bojović je podsjetila da je, do sada, u Crnu Goru došlo 44.000 vakcina.

“Takođe, očekujemo preko 200.000 kineskih vakcina krajem aprila. AstraZeneka vakcine, preko COVAX inicijative, očekujemo takođe krajem marta, početkom aprila i finalno dogovaramo 200.000 ruskih vakcina za Crnu Goru”, zaključila je ministarka zdravlja Crne Gore.

Podsjećanja radi, prva osoba koja je u Crnoj Gori primila vakcinu je 66-ogodišnji štićenik Doma starih u Risnu, i to u februaru tekuće godine, svega tri mjeseca od kada je na sjednici Skupštine Crne Gore izabrana 42. Vlada u istoriji zemlje.

Mediabiro

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]