Ministra Goranovića upoznali sa inicijativom da luka Kotor dobije ime Iva Visina

61
Ministar Goranović sa dr Sbutegom i Mandićem

Dr Branko Sbutega

Slavko Mandić i dr Branko Sbutega upoznali su ministara kulture Crne Gore Pavla Goranovića, sa inicijativom Skala radija, na prijedlog dr Branka Sbutege, predsjednika Podružnice Bokeljske mornarice Beograd da luka Kotor dobije ime znamentitog pomorskog kapetana Iva Visina.

Ministar Goranović se saglasio da je riječ o važnoj ličnosti, prvom Južnom Slovenu koji je oplovio svijet, ali je i zaslužan za otkrivanje novih plovnih puteva koji su značajno unaprijedili trgovinske, ali i druge odnose među državama svijeta.

Sastanku je prisustvovao i Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu, koji ih je upoznao sa procedurom.

Dr Sbutega i Mandić su upoznali ministra Goranovića i direktora Dajkovića sa suštinom inicijative.

Znameniti Bokelj Ivo Visin, prvi Južni Sloven koji je oplovio svijet morao bi biti ponos svoga zavičaja.

Ne samo da to svojim podvigom zaslužuje, već i činjenicom da je pronio slavu Boke Kotorske i rodnog Prčanja širom svijeta i ovjenčao Bokelje slavom hrabrih i vrsnih pomoraca.

Oni su to, uistinu i bili.

Na žalost, pomorstvo Boke Kotorske kao da ga se ne sjeća.

Da su Visina imali drugi narodi, podizali bi mu spomenike, organizovali simpozijume posvećene njegovom istorijskom poduhvatu, vodili bi turiste do njegove rodne kuće koja bi bila spomen dom, radili bi suvenire sa njegovim likom koji bi imali posebnu vrijednost.

I ono najvažnije, ponosili bi se takvom veličinom kakva je Ivo Visin.

Zbog svega navedenog, Skala radio pokreće inicijativu na prijedlog dr Branka Sbutege, predsjednika Podružnice Bokeljske mornarice Beograd i člana Upravnog odbora ove institucije da luka Kotor dobije ime Iva Visina.

Na ulazu u luku bio bi podignut spomenik slavnom kapetanu, koji bi, po pozivu uradio crnogorski vajar sa prepoznatljivom reputacijom.

61 KOMENTARI

 1. “Tolerantni” Škaljaru koji širiš toleranciju,

  Izbjegnu ti da odgovoriš na moje pitanje:
  HOĆEŠ LI IMATI ISTI STAV I 5.KOLOVOZA KAO DANAS?

  Ili je možda pitanje previše “neugodno” jer bi odgovor mogao pokazati nivo tvoje “tolerancije”?

 2. Koga gođ zaSRBI-neka se POČEŠE-pred osobeno ZRCALO! Malo je mnogo ovog “češanja-o SRBE i njihovo “falsificiranje”-poput Blajburškog spomenika-na kojem piše;”SLAVA SLAVNOJ HRVACKOJ ARMIJI”-BLAJBURG.15.svibnja..1945″…? Zbog kojeg je Stipe Mesić-izgubio apanažu-koja ga pripada,kao bivšeg PREŠEDNIKA-te iste države! A rekao je o FALSIFIKATU-“i SLAVI”…Blajburga:”” RAZLIKA IZMEĐU BLAJBURGA I JASENOVCA JE U ISTINI…DA U BLAJBURGU NE LEŽE ONI ŠTO SU ZAKLANI U JASENOVCU-NEGO ONI ŠTO SU -k l a l i…U JASENOVAC ! Zato učimo se na greškama predaka-jer to je jedini put koji vodi od mržnje prema LJUBAVI-bez posledica-vodeći u časnu i bolju budućnost..svih -bez obzira-na vjeru-naciju…!

   • Jest bora mi “kontinuitet”-stotine iljada brez glava(za četiri godine dana)zbog jednoga “senca prsta”i boje kože …antisemitizma-koji su i danas aktuelni kao ovi”amerikanski afrocrni demokracki dani”-od Dalasa,Luizane… i prije i poslije Martina Kinga..nekome se kućom drži “kontinuitet predaka”…?! E bo…?

   • …da se prikrije Blajburg,Kočevski ROGOVI,Zidani mostovi…i Bosna i Hercegovina od 1991 do 1995 godine-đe je zarad vjere,nacije izgubilo svoje živote više od 105 hiljada ljudi-svih vjera i nacija! Zahvaljući-“zaboravnima”-koćeni u Hrvackoj,Srbiji,BiH i Crnoj Gori….pripomognuti,braćom Makedoncima,Kosovarima svije vjera i nacija,a bogami i Slovencima-koji razbucaste SFRJ-u vašem ABlejanju-kontrarevoluciji 1988/1989 do 1999.godine! I danas niko ka vi…”krivi samo SRBI”?

    • Da obojica imate imalo obraza, kao što nemate, ne bi danas tako komentirali. Ako niste znali na današnji se dan dogodila Srebrenica, pa bar iz pijeteta prema poklanim ne veličajte četničke pokolje nad nevinim ljudima.
     Što se tiče krivnje, recimo da su svi pomalo krivi, i nevinih žrtava je bilo na svim stranama, ali su ipak pripadnici srpskog naroda najviše sudjelovali u zločinima (ne generaliziram vezano za Srbe). Budući se rat ipak nije vodio na području Srbije, jasno je da su najveće pokolje na navedenim područjima izvršili pripadnici vojnih i paravojnih srpskih formacija. Za one koji to ne mogu prihvatiti i to pravdaju, neka im Bog oprosti i prosvijetli pamet.

     • Škaljaru,

      Nadam se da ćeš isti komentar dati i 5.avgusta(po novom škaljarskom -kolovoza).

     • Moj Bokelju,
      Vidim da ti ništa ne razumiješ i želim da ti Bog prosvjetli pamet kako bi širio toleranciju oko sebe. A ja, ću po onoj staroj, kad čovjek uđe u svinjac onda je svinjama drago, a sam čovjek postaje svinja. Zato, da mi se to nebi dogodilo, nemam se potrebe s tobom nadmetati u glupostima, pa ostaj u svom svinjcu i uživaj u mitomaniji. Zbogom Bokelju.

     • “Škaljar sa potoka “Zvijer-onjak”…pročitaj moje komentare(od 10 i 11.srpnja.2016.god.!)!!! I ne moraš sa pažnjom-ali ih čitaj kako su napisani! Nije valda da je Srebrenica četnička ali ne i Kočevski ROGOVI i Zidani most-vi?!Pa onda zbori o onome što ti nemaš-niti imao od koga naslijediti! O Blajburgu neću(preskačeš ga..?)-“epitaf” na njemu govori o onome što si ti vidio u svom “ZRCALU”-kod drugoga:”Slava slavnoj hrvackoj armiji”-Blajburg 15.svibnja.1945″-uz obaveznu “kićanku na surom mramornom spomeniku-ljiljane i šahovnicu”-kojima se klanjaju svake godine 15.svibnja akutalni zvaničnici ND Hrvacke-članice JEU…! I na ultimu-dozvoli da zaokružim tvoju”patnju-boli”…Od 10.travnja.1941(kada nije još bilo četnika)-rodila se NDUH u belom Zagrebu-na dočeku nacista-četiri dana poslije bombardovanja Beograda-Srbije i Boke(Tivta!)-i od toga dana do aprila.1945-za SRBE,JEVREJE,ROME i ANTIFAŠISTE…svaki dan u NDUH-je bio “11.jul”-đe se od Kupe do krvave Save i do Trebišnjice klalo na stotine hiljada ljudi…NAJVIŠE “…generalizirano vezano za Srbe”!

 3. Uz dužno poštovanje svih kap.duge plovidbe,
  ovdje sam upravo naveo kap.Milana Sbutegu
  iz razloga što je njegov “bratstvenik” dr Branko Sbutega,
  sa Skala radiom, pokrenuo inicijativu da se
  Luka Kotor nazove imenom znamenitog kapetana Visina.
  I iz razloga što su slavni Visin i kapetanska
  porodica Sbutega – Prčanjani.
  U doba diktature Jože bravara, svaki grad, gradić,
  selo u ondašnjoj Jugoslaviji takmičio se ko će prije
  dati Titovo ime glavnoj ulici, bulevaru, šetalištu, obali…
  I u takvim okolnostima, građanima pomorskog Kotora
  nije padalo na pamet da Luku Kotor
  nazovu “Luka Josipa Broza”.
  Ostavite luku Kotor da ostane
  Luka Kotor, Port of Kotor, Porto di Cattaro…
  Šta, kad dođe druga vlast, pa izmisle za Luku novo ime
  neke druge zaslužne ličnosti…?
  LUKA KOTOR – bez dodatka i ostatka.

  • Bokelju, opet ne citas pazljivo. Dobrocani i katolici i kasnije dosli njihovi pravoslavni rodjaci iz Zalaza i Gacevica su Crnogorci. Slavijanstvo je jedno i neosporno, a Pravoslavlje koje ti zoves Srpstvo i Katolicanstvo koje neki Skaljari zovu Hrvatstvo nesto sasvim drugo. I Srbin (Grk)i Latin kao i kasnije Turcin su konfesionalne oznake, a ne nacionalne kako ti tumacis.
   Znas ti to Bokelju bolje nego sto bi zelio. Za tvoju informaciju Crnogoraca katolika je u CG 5000 i kusur, tj malo manje nego Hrvata katolika ili bolje receno cetvrtina svih katolika u CG.

 4. Na poziv da se priključe banu Jelačiću
  i Hrvatskoj, koji im je uputio Hrvatsko-slavonski sabor iz Zagreba, 400 najviđenijih
  Bokelja održalo je 13. jula 1848. godine zbor, u skoro isključivo katoličkom mestu Prčanju, u dvorištu katoličkog franciskanskog manastira,
  a domaćin je bio prčanjski kapetan Antun Sbutega. Pa ipak su se svi opredelili kao Slaveni – Srbi i odgovor i Zagrebu i Vladici uputili ćirilicom.

  • Što ne znači da su se odrekli katoličke vjere odnosno hrvatstva. A što se tiče ćirilice pa nije to sveto srpsko pismo. To samo još više pokazuje odraz tolerancije o kojoj sam ti već govorio.

  • U ogovoru Crnogorskomu Gospodinu Mitropolitu…Skupština naroda bokotorskoga,između ostalog piše i ovo:”PRIMILI SMO….,PROČITASMO PISMO OD 20.maja U KOJEMU NAS PRINUĐAVATE DASE BANU OD TROJEDNE KRALJEVINA ZDRUŽIMO…”! JA VELJU ZA NEUKE-RADI SE O TROJEDNOJ KRALJEVINI(PROVIZORIJUM-POD OKUPACIJOM AUSTRIJANA!)-A NE JELAČIĆU I HRVACKOJ! DAKLE PROVIZORIJUM:”trojedna kraljevina” Hervacko-Slavonsko-Dalmatinska..sa ciljem”silom na sramotu(na mala vrata!)-promaći i “Boku Kotorsku”-kao dio “trojedne kraljevine?!! Što su Bokezi-znali odgovoriti inicijatorima-promidžbenicma-kratko i sažeto:”NAIPERVA I NAISVETIA NAŠA DUŽNOST TA E JAVITI PRED SVIETOM DA MI Dalmatinci NIESMO no BOKEZI…”!!!! ODGOVOR ODE u ZAGREB i CETINJE 13.JUNA.1848 IZ FRANJEVAČKOG SMOSTANA(KUVENAT)-SVETOG NIKOLE IZ PRČANJA-KOJIMA JE DOMAĆIN BIO NAČELNIK PRČANJSKI kap. ANTON SBUTEGA! INAČE GLAVNI POKRETAČI OVE SKUPŠTINE SU BILI: kotorski načelnik Mato Netović i budvanski D.Ivaniš…!!!.

 5. Koliko polu prica sam ovdje procitao,pisite zato su vjere razlicite u mjestima gdje su bili turci a gdje venecija,istorija-povjest je malo interesantna za pismenog za polu pismenog i iskompleksiranog za polu istinu,e imamo bogatu povjest ma po vama siromasnu buducnost.

  • Povodom pružanja pomoći hercegovačkim ustanicima i crnogorske objave rata Turskoj 1875. godine “Slavjanska čitaonica” u Dobroti šalje 17. decembra
   telegram knjazu Nikoli u kome stoji: “Dobročani, susjedi zaslužnoj Crnoj
   Gori, ushićeni srcem vape: u dobar čas knjaže zasijao mač u tvojoj viteškoj desnici.
   Neka se već skrče lanci sužnji naše braće i ponovi po tebi srpska slava!”
   Telegram je potpisao pretsednik kap. Vido Kamenarović. Mislim da su svi članovi čitaonice, bez i jednog jedinog izuzetka, bili katolici. Ali istišu svoje srpstvo i vapiju za srpskom slavom.”

   • Vaši navodi su tačni. Dobroćani su se tada masovno borili protiv austriske dominacije i u to ime najbliža im je bila slavijanska Srbija, pa su se iz solidarnosti i osjećaja slavijanskog roda izjašnjavalio kao srbi. Isto je bilo i sa katolicima u Dubrivniku koji su se osjećali slovenima ili slavijanima. Knjaz se takoođe pisao srbinom, pledirajući na srbijanski prijesto, a sdruge srane nezgrađenog osjećaja crnogorca ko ne srbina. Tada je crnogorac bio dio srpskog naciona. Tek u naše doba javlja se misao da crnogorac nije srbin, mada još uvjek ima lutanja. Još sada po Boki se pojedini katolici osjećaju srbima, a neki neznaju jesu li ili nijesu, a neki su se potpuni distancirali od te mogućnosti i deklarišu se 100% hrvatima. Neki dapače mudro i sakrivaju se u neodlučanosti, kao jugosloveni ili Bokelji. U zavisnosti što su im žene. Neki krste djecu u pravoslavne crkve.

   • Bokelju kontradiktoran si. Malo prije tvrdiš da su Dobroćani Pravoslavci, a sada da su Katolici. Opet mitomanija. Čitajući telegram kojeg si naveo Dobroćani su, kao Katolici i Kršćani, htjeli dati svoj doprinos u obrani Crnogorcima kao susjedima i braći u borbi protiv zajedničkog neprijatelja-Turaka, što ne znači da su se zbog toga deklarirali kao Srbi. Dakle, još jedna potvrda velike tolerancije i vjere u zajedničku budućnost od strane tada većinskog stanovništva Boke. Eh, da je i danas malo više tolerancije od strane današnjeg većinskog stanovništva.

    • “Mučite Dobroćani-da vi nije bilo Malozalažana…nebi u Dobroti bilo Katolika…”? Možda je mislio na naseobinu-ondašnji centar-Krem Doborote…okolo naokolo “Kavalina”?! Ljubi vas vaša tetka Ljerka sa Kavalina…!!!!

 6. A što da se Ministar nije saglasio da je Ivo Visin važna ličnost ? Uh, nastao bi problem i ko zna kako bi se ime Velikana dalje tretiralo .

 7. Vi koji ste pokrenuli neshvatljivu i neprihvatljivu inicijativu
  da se Luka Kotor “krsti” nekim drugim imenom,
  najbolje da konsultujete uvaženog
  kap.duge plovidbe, Milana Sbutegu.
  Čućete šta će vam on reći.

   • Uz dužno poštovanje svih kap.duge plovidbe,
    ovdje sam upravo naveo kap.Milana Sbutegu
    iz razloga što je njegov “bratstvenik” dr Branko Sbutega,
    sa Skala radiom, pokrenuo inicijativu da se
    Luka Kotor nazove imenom znamenitog kapetana Visina.
    I iz razloga što su slavni Visin i kapetanska
    porodica Sbutega – Prčanjani.
    U doba diktature Jože bravara, svaki grad, gradić,
    selo u ondašnjoj Jugoslaviji takmičio se ko će prije
    dati Titovo ime glavnoj ulici, bulevaru, šetalištu, obali…
    I u takvim okolnostima, građanima pomorskog Kotora
    nije padalo na pamet da Luku Kotor
    nazovu “Luka Josipa Broza”.
    Ostavite luku Kotor da ostane
    Luka Kotor, Port of Kotor, Porto di Cattaro…
    Šta, kad dođe druga vlast, pa izmisle za Luku novo ime
    neke druge zaslužne ličnosti…?

 8. Neukusno je i neoprostiv grijeh prema slavnom
  moreplovcu (circumnavigatoru) svojatati ga kao “prvi Jugosloven
  koji je oplovio svijet”.
  Prije svega on nije bio Sloven, a još manje Jugosloven.
  To “jugoslavenstvo” je postojalo kao imaginarna vizija
  kod rijetkih panslavista toga vremena, koje se prije dvadesetak
  godino konačno, nažalost, neslavno i tragično rastočilo u krvi.
  Giovanni Visin je bio austrijski podanik, plovio
  časno pod austijskom zastavom i dobio 1859.god. u austrijskoj
  luci Trieste jedinstveni orden “Merito Navale”.
  Taj orden koje je Austrija ustanovila 1850.,
  za izuzetne podvige u trgovačkoj mornarici, nije dobio niko ni
  prije ni poslije slavnog kap. Visina.
  Boka Kotorska i grad Kotor tome pomorskom velikanu
  trebaju se odužiti na način što će mu podići dostojan spomenik na
  dostojnom mjestu u gradu.
  A zašto zaobilaziti i zataškavati pomorske zasluge
  navigatora Stevana Vukotića? Taj circumnavigator ne bi
  pomračio slavu kap. Visinu ako Opština Kotor i njemu
  podigne zasluženi spomenik na najprometnijem mjestu u gradu.

 9. Luka Kotor se ne može zvati Ivo Vizin. Luka Kotor je luka Kotor. Može se samo Ivo Vizin zvati firma koja upravlja lukom , ili obala Ivo Vizin.

  Kako bi to bilo da putnicima kruzera kažu , “dobro došli u Luku Ivo Vizin”, putnici nebi znali gdje su, pitali bi a kad stižemo u Kotor.

  To bi bilo isto kao da stjuardesa kaže “Sletjeli ste na Nikolu Teslu, vanjska temperatura je 23 stepena i sada je 15 sati 30 minuta”. A kada stžemo u Beograd

  • Nije riječ o LUCI KOTOR AD nego upravo obali, rivi !”!!!ali je važna kritika radi kritike i pametovanje na naš način.Lijepo su napisali i predložili i slažem se sa njima u potpunosti.Što ti ne predloži ovu ideju ali si prvi za kritiku i nijesi jedini.

   • Oni nijesu rekli da će obali dati ime Ivo Vizin, nego Luci Kotor, a luka Kotor,
    je Luža, obala do Gurdića, Maceo, obala u rijeci i obala oko Spomenika ili Talijanski park, dalje akvatorijum i sidrište do Plagenata, pa čak i mulo na Mulu.

 10. Giovanni Visin je Bokelj, Italijan iz Boke, nije južni Sloven.
  Koje se poznate svjetske luke zovu po jednom čovjeku, makar on bio znameniti kapetan Visin? Luka Kotor je stara više od 1.500 godina i niko nema pravo da joj mijenja ime. Ako je predlog i došao od angažovanog Bokelja, dr Branka Sbutege, ipak je to uskogrudo gledanje i donekle politička špekulacija. Uostalom prvi Bokelj koji je oplovio svijet je Stevan Vukotić iz Grblja.

 11. Diljem normalnog svijeta aerodromi vrlo često nose
  imena poznatih ličnosti.
  Luke NIKADA!!
  NIKADA… NIKADA!!!
  No, pošto je Crna Gora zemlja čuda, ne bi bilo
  iznenađujuće da neko predloži da Luka Kotor nosi
  ime Sekule Drljevića.
  Uz uvažavanje velikog pomorskog podviga kap. Vizina,
  njegovu bistu bi trebalo postaviti na nekom istaknutom
  mjestu u Starom gradu.
  Ispred Pomorskog muzeja, naprimjer.
  Ne pravite cirkus kakav je nepoznat u pomorskom svijetu!!
  A pomenuti gospodin ministar se razumije u
  pomorstvo i pomorske uzance,
  kao Marko Kraljević u švajs-aparat.

  • Altaire, sve ti je ovo gore manje vise dobro, ali bi bio jos uvjerljiviji, da si napisao: “A pomenuti gospodin ministar se razumije u pomorstvo i pomorske uzance, kao ja Altair taksista, u svajs-aparat”
   A pravo reci?

 12. Moj Bokelju,

  Vidim da se uporno javljaš, a nisi mi odgovorio za crkvu sv. Luke. Dakle, pitanje je za tebe: jesu li je katolici ustupili pravoslavcima da bi se imali negdje moliti u Kotoru?
  Ne znam zašto sebe nazivaš Bokeljom, a najpoznatije i najistaknutije ljude Boke dovodiš pod sumnju?
  Povijest ti baš i ne ide kad uspoređuješ kapetana koji je svojim brodom i svojom posadom i iz časti oplovio Svijet i eventualnog “galijota” koji se tko zna kako i iz muke našao na nekom ruskom brodu!

  • Škaljaru,

   Za vrijeme čije vladavine je sagradjen sv.Luka?
   Za vrijeme Nemanjića kad je Kotor doživio najveći privredni procvat a o čemu svjedoči i natpis o izgradnji crkve….
   Nisi valjda zaboravio tu činjenicu?

   Što se tiče uvaženog kapetana Vizina,zamijenjuješ teze.
   Niko nije “doveo u sumnju” podvig kapetana Vizina,već ako pratimo iste kriterijume,podvig navigacionog oficira Stevana Vukotića je već u najmanju ruku jer je ostvaren 30 godina ranije u istraživačke svrhe i to po nepoznatim plovnim putevima.
   Kapetan Vizin je oplovio svijet iz trgovačkih razloga prvenstveno i to za 7 godina a Vukotić za 3 godine……..
   A što se tiče kvalifikacije “galiot” i “neki ruski brod” govori o tebi kao Bokelju.
   Da dodam,istini za volju…Vukotić je rodjeni Grbljanin,Bokelj i Južni Sloven a kapetan Vizin je po rodjenju Bokelj a po porijeklu Italijan…….mislim da Italijani nisu Sloveni…..to smo negdje učili u trećem razredu osnovne škole.
   Opet napominjem,podvig Vizina je za svako poštovanje a zašto to nije slučaj sa navigacionim oficirom Vukotićem ostavljam na obraz i čast današnjim Bokeljima…

   Što se tiče “povijesti”,mislim da se u Škaljare uvijek učila “istorija”…no nebitno,bitno je da se razumijemo…

   • Vala ne mogu vise mucat.
    Jos ces nam tzv. Bokelj reci da su sve crkve po kotoru bile pravoslavne a da ih je pravoslavna crkva dala na upotrebu katolickoj. Sv. Luka je katolicka crkva koja je data na upotrebu pravoslavcima iz okolnih naselja da bi imali gdje da se mole kada su se sklonili u stari grad Kotor pod najezdom Turaka. Neko vrijeme je imala dva oltara, a onda je katolicki uklonjen i ostao je samo pravoslavni.
    Ne vidim potrebu za ispravljanjem istorije. Niko ne spori da je vecinsko stanovnistvo u Kotoru sada pravoslavne vjere, ali nekada nije bilo tako (i to je istorijska cinjenica).
    Dosta je nagrdjena kada je nakon zemljotresa sa nje uklonjen krov od tigala da bi se stavio bakarni koji na njoj nikada nije bio.

    Po logici “kad je sv. Luka gradjen” pa je morao biti pravoslavni, ispade da je i Katedrala Sv. Tripuna isto pavoslavna crkva.

     • Zvonici Katedrale su posveceni 1066 godine.

      Ispravljanje (korigovanje) istorije je glavna namjena SPC, od popa Nakicenovica pa na ovamo. Za jedno 100god, izbrisace se svi tragovi da su ikada ovdej zivjeli nesrbi, svi katolici ce postati srbi, ionako sistemski nestaju dokumenti koji dokazuju suprotno,
      Lokalni domorodci klimaju glavom, glasaju vlast kao i uvjek i to je to.

      Lijepo je receno, ne valjaj se u blatu sa svinjama, spustas se na njen nivo, a ona jos uziva u tome.

     • Bravo Ivane,

      Konačno da je netko izrekao istinu. Iako imam dosta Pravoslavnih Srba u obitelji, i nemam razloga da imam ništa protiv njih (kao i što nemam), drago mi je da si potvrdio ono što većina misli, a to je da imaju potrebu kontinuirano zloupotrebljavati i falsificirati povijest u svoju korist.

   • Moj Bokelju, kakav si ti to Bokelj kad neznas da je taj Nemanjic koji je sv. Luku gradio bio katolik. Raspitaj se kod popa Moma, a mozda cak i Milenko to zna.

    • Dobroćaninu,

     Moj Dobroćaninu,kakav si ti Dobroćanin kad prećutkuješ da ti se djede pisao kao Srbin Katolik???

     Odlično znam po kojem je obredu kršten Veliki župan Nemanja.
     Nema tu ništa sporno.
     Problem je što ti ne razumiješ zbog čega je to bilo tako.
     Sv.Luka jeste bila katolička koja je gradjena za vrijeme vladavine Nemanjića..
     No,ovdje nije bila riječ o Sv.Luki i Nemanjićima već o navigacionom oficiru Stevanu Vukotić.
     To što neki kvazi Bokelji sada pokušavaju da negiraju i Stevana Vukotića kao istorijsku ličnost Boke ne umanjuje podvig koji je napravio.

     • Za Srbe Katolike nikad nisam čuo do sad. S obzirom da malo znam o krštenju Nemanje, a uvažavajući starosrpsku povijest, molim te malo nam to pojasni, ali bez mitomanije?

     • Bokelju takozvani, mi Dobrocani znamo samo da smo Crnogorci katolicke vjere porijeklom iz Gacevica ili Zalaza dje smo do skoro imali pravoslavne rodjake a koji se ima 100 godina svi dosli dolje i zivimo u brackoj svi zajedno u Dobrotu.
      Bokelju, jako si neprecizan, zetski knez je u vrijeme gradnje sv. Luke bio Vukan Nemanjic koji se i zvao kraljem Duklje. Bio je veliki katolik, i mnogo je ucinio za katolicku Crkvu u Zeti ili bivsoj Duklji.
      Znas ti to Bokelju, no krijes.

    • Bolje ti pitaj gdje treba da pitaš kako su se kotorski katolici pisali i zbog čega dan danas slavite Krsno ime?

   • Da ja ne budem dosadan, a ti moj Bokelju neznalica, lijepo ti je odgovorio Ivan, pa malo prouči povijest, a ne prakticiraj mitomaniju. Nije to dobro za zdravlje i okoliš.

 13. Pogodio si Bokelj, odnosno Srbine da je ovo zemlja čuda. Jer da nije ne bi moga da izmišljaš i mrziš zemlju od koje uzimaš sve.
  To što se služiš lažima nije ništa novo. Stevan Vukotić iz Grblja je bio mornar na rurskom brodu. Vi Srbi ste pod Rusima i dan danas. Zato ti misliš da je to prednost u odnosu na kapetana Visina koji je kupio brod i njime oplovio svijet. I za kraj niko tako krupno kao ti ne laže. Što se bar jedeš toliko. A i treba.

  • Stevan Vukotić je bio jedan id najmladjih navigacionih oficira na ruskom istraživačkom brodu.
   Oplovio je svijet 30 tak godina prije Visina i to plovnim putevima koji su bili u to vrijeme manje poznate nego za vrijeme Visinove plovidbe.
   Visin nije plovio sa ciljem istraživanja niti otkrivanja novih plovnih puteva već trgovine.
   Visin je plovio provjerenim plovnim putevima.
   U vrijeme Visinovog putovanja tim putevima su kao oficiri i mornari već plovili mnogi Bokelji i Dalmatinci.
   Kapetan Ivo Visin je za svako poštovanje ali zar po tim mjerilima nije veći podvig napravio Stevan Vukotić?……ili možda nije….pošto je bio Grbljanin pa to nekima smeta?

  • Stevan Vukotić je imao svega 23 godine kada je 1823 g.krenuo na put oko svijeta kao NAVIGACIONI OFICIR. Istini za volju nije plovio pod okupatorsku austrijansku bandijeru! Plovio je pod PRAVOSLAVNOM RUSKOM ZASTAVOM!!!! Ivo Vižin-nije Južni Sloven-Jugosloven! On je Talijan-iz Furlanije (ševeroistočna Italija)! Možda neznaš-da su Grbljani STARI BOKEZI-Pravoslavci (ako ti je lakše-progutati “žvaku”)-tačnije Južni Sloveni! A porodica Vukotić-iz Bratešića..bijaše poznata po kapetanima i admiralima! A to što se tebi “štampaju” mornari..to ti je “virus-VERITAS ODIUM PARIT”..je ugrađeni genecki metilj-čip,još u utrobi kod tvoje mame…? Sve svezano-za tvoje “izgubljeno rijeme”-koje ište da KONAČNO i za vazda shvatiš da se nalaziš u CRNOJ GORI-DUKLJI!!!!

  • Smatram da uopste nije bitno ko je bio koje nacionalnosti ako je dobro uradio za svoj grad. To je najmanje bitna i zanemarljiva cinjenica. Vazno je biti covjek, humanista. Ovdje postoji jedan drugi problem, problem je sto vama i vama slicnima smetaju osobe iz Grblja kao i sam pomen Grblja. I samo na kraju da vam kazem, ako vam se mozda kako nasi stari kazu “zamantalo u glavi”, Grbalj isto pripada opstini Kotor.

 14. Osobito-kad se..poštogođ popridaje-zaobilazeći arhivsku i historijsku građu? Niko normalan -nebi trebao imati ništa protiv kap.Iva Vižina-moreplovca koji je oplovio svijet! Ali ,gospodo sa i okolo naokolo ministra od kulture-ja vas molim da SA VIŠE RAZUMIJEVANJA ČITATE-PROČITATE”knjigu-Prčanj1937 izvjesnog Don Nika Lukovića-“zaboravljenog”RODOLJUBA,NAUČNIKA i STVARAOCA u CRNOGORSKOJ NAUCI,KULTURI.ISTORIJI,KOJI JE SVOJIM ČINJENJEM-ISTRGAO BOKU I CRNU GORU OD ZABORAVA…U NAJEZDI HOMO NOVUS-a-mnogo prije AB-kontrarevolucije-1989 ?! Dakle,u pomenutoj knjizi na strani 143-treći stav odozgo piše:”V i s i n (u dokumentima Vixin = čitaj Vižin)–iz Furlanske,oko 1680. Bila je ugledna i imućna pri koncu XVIII i u prvoj polovici XIX st.”! Bokelj po rođenju-Italijan po porijeklu-Južni Sloven..ni u jednoj varijanti-čak ni po “učenju” poznatog crnogorskog naučnika-antropologa;povijesničara;biogenetičara…-OPŠTE PRAKSE? I za kraj-molim “formalno prozvane”-da objasne:ko je donio odluku da se Jedina-poznata od nastanka Prčanj-ulic LUKOVIĆ prevesla u ulicu “Obala Iva Vižina”? Što znači-kad pješak ide put Kotora ide “obalom Iva Vižina”! A kad se vraća -vraća se ulicom LUKOVIĆ? Da je prosto-sve nam je u domovini DUPLIRANO…?

  • Gospodine od uzbuđenja, imate pravo.
   Mada možda nije vrijeme i mjesto da se otvara polemika o prčanjanima i Južnim slovenima, ali, političari se petljaju u svašta pa….

   Da tačno je, Ivo Vixin nije Slaven. Ili je Italijan ili Austrougar. Prčanjanin jeste. Slaven nije.

   U Veneciji se slovo x koristilo za pisanje glasa Ž Pa se tako Dužd pisalo Doxa, a izgovaralo Doža, kao i božijega dana, se pisalo boxiega dana.

   Treća stvara, uz ovog Italijana Vixina, i mnogi drugi prčanjani nisu slaveni, da nabrojimo samo neka prezimena, Verona /je bio neko koje bio iz Verone- Spalatin is Splita, Risoniko iz Risna , Ziggha Sbutega Florio i druge porodice nisu slavenskog porijekla, nego italijanskog i drugih. Pitanje je koliko je dobro i znao naš jezik, jer je sve knjige vodio na talijanskom jeziku. Možemo reći čovjek iz naših krajeva, ali reći da je Slaven ne, jer kad ste ga počeli deklarisati kao slavena, morate mu po novokomponovanim odrednicama odredit i nacionalnost, jer juzni slaveni su sada ili Crnogorci , Srbi Hrvati Bošnjaci Slovenci itd pa dovodite sebe u situaciju da ga morate proglasiti nekim od njih. Kako je bi katoličke religije idući analogijom prčanjana koji se kao katolici izjašnjavali Hrvatima, morat će te i Vixina deklarisati Hrvatom. A onda će trebat dijeliti sa hrvatskom zasluge za putovanje. Sa druge strane on je tada bio Austrougarski državljanin pod Austrougarskom zastavom, pa treba svakako podijeliti slavu i sa Austriskom državom u nekom omjeru. Eto ti petljavine.

   • V e r o n a oliti G a r g u r o v i c h. Na rodoslovnom stablu čita se,da porodica Gargurović,zvana Verona,potiječe iz Skadra,odakle je došla g.1478,kad je taj grad pao pod tursku vlast,te da se najprije nastanila u Kotoru,pa na Prčanju…S b u t i g a (kasnije Sbutega)-prema predanju potiječe iz Albanije. Prvi se pominje “Pietro(Sbutiga) da Brda,abitante a Cattaro”,1578…R i z o n i k o iz Bogdašića(oko 1860)…F l o r i o (po osobenom imenu Florio=Cvietko-Cvietković )prema rodoslovnom stablu preselila se iz Kotora na Prčanj g.1600.Jedan ogranak(sa nadimkom “Tepalo”) doselilo se iz Perasta oko 1630. U ispravama Suckog arhiva u Kotoru u početku XVII st.često se spominje “Fiorio de Piero da Morigno”,habitante a Parzagno”….Nota bene podaci o porijeklu porodca crpljeni su iz bilježaka Suckog arhiva u Kotoru,te iz knjiga rođenih,mrtvih i vjenčanih župske crkve na Prčanju…E bo…”MULTI MULTA,NEMO OMNIA NOVIT..”?!

    • S obzirom da si jako dobro upućen u povijest, moj e bo, na kojem je to pismu pisano? Na staroslavenskom očito nije. Da nije možda na latinskom, ili se varam? A što se tiče rodoslovlja, pa jedini starosjedioci na tim prostorima su Iliri, oli ti njihovi potomci Albanci.

     • Kako bi se na tvom ilirskom -arbanaškom jeziku pitalo:A ko je bia prije Ilira…na ovim -porostorima-a ko prije njija…? Škaljari nisu-njih su /vas su ovi “tvoji”-kad ste ŠLJEGLI ,izmakli od mora-radi ekologije-moj lipi Škaljaru-staroslavenski potomče-sa brda gore…!

   • Opa mala, u pravu si. Ali nekima je teško prihvatiti činjenicu da su katolici bili većinski dio stanovništva u Boki, pa to ne mogu niti u komentarima navesti, jer bi to dovelo pod sumnju mitomaniju kojom se hrane.
    Ja sam za međusobno poštivanje, volim svoje i poštujem tuđe, ali istina prije svega.

 15. Uz dužno poštovanje kapetana Visina,36 godina prije njega je Stevan Vukotić iz Grblja oplovio svijet.Valjda ga to “kvalifikuje” za prvoga Bokelja i Južnoga Slovena koji je napravio takav podvig?
  Uz napomenu da je Vukotić umao samo 23 godine a Visin 46.
  Možda,ministar nije znao za tu istorijsku činjenicu ili novoj montenegrinskoj demokratiji smeta što je Vukotić plovio pod ruskom zastavom za razliku od Visina koji je bio pod austrijskom?
  U svakom slučaju,svugdje u svijetu luke nose ime grada ali ovo je zemlja čuda!

  • Tačno je da je Vukotić bio prvi, ali nije on preduzeo poduhvat da oplovi svijet, kao Vizin svojim brodom, već je bio samo član posade, pa bi bolje bilo reći da su ga provozali oko svijeta , neki drugi. Što je brod bio pod ruskom zastavom, nema ni prednosti ni mana, sasvim je svejedno pod čijom je zastavom bio.

 16. Luka Kotor je poznata vjekovima pod tim imenom, no moglo bi da se glavnoj operativnoj obali da ime Kapt. Iva Visina, što bi vjerujem vrlo lagano moglo biti usvojeno.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]