Miodrag Iličković: Koliko se u Crnoj Gori brine o očuvanju identiteta

32
Mijo Iličković

Crna Gora nastavlja da gubi jedan po jedan od svojih dragulja po koima je bila prepoznatljiva u svijetu.
Objavljeno je da će kompanija sa Srednjeg Istoka preuzeti ostrvo i tvrdjavu Mamula, vojnu postaju u Krtolama, Kraljičinu plažu dok je Luštica već otudjena kao i lokacije Porto Novi i Porto Montenegro.
Planira se i privatizacija Budvanske rivjere.
Preostaje finalna faza privatizacije koja će obuhvatiti preostali dio zemlje i voda, poljoprivredu, vinarstvo i ostalo, čime će se definitivno odrediti identitet nezavisne Crne Gore. Velikim infrastrukturnim projektima, koji se najavljuju, ignorišu se tradicija i lokalna saznanja umjesto da se vrednuju kod planiranja i ugrade u projekte; dovodi se u pitanje održivost autohtonog stanovništva i njihovog tadicionalnalnog načina života, mijenja se lokalni etnički sastav.
Izgleda da inokosna crnogorska privreda nije indentifikovala strateške projekte da bi ih zadržala te postavljeni standardi za prirodne cjeline koje treba zaštiti kao autentične neodvojive od imidza Crne Gore.
Većina navedenih projekata nalazi se u regionu Boke. Može li se očekivati da će prema bokeljskoj baštini pokazati dovoljno respekta kompanije iz zemalja gdje su decenijama na vlasti autokratski režimi, bez demokratskih tradicija ili odnosa prema istorijskoj i prirodnoj okolini, usto tudje civilizacije i kulture. Da li će u svojoj aroganciji poštovati principe UNESCO, održati vode zaliva, flore i faune, priobalje. Konačno, što će za buduće generacije ostati od ljepota koje se pamte iz djela Pierre Lotia i Lorda Byrona.
Crna Gora može sebe dovesti u situaciju da o njenom indetitetu i interesima odlučuju strani vlasnici.
Već su evidentne posledice rent-seeking ekonomije za koju se opredijelio režim – reducirana ekonomska eficiencija i nacionalno bogastvo, gubitak državnih prihoda, izraženije razlike izmedju siromašnih i bogatih. Ne vidimo da se je od nezavisnosti razvila neka crnogorska kompanija regionalne, a kamoli evropske klase?
Vrijeme je da se vlada Crne Gore postavi kao vlade drugih zemalja i promovišući društveno odgovorne investicije pokaže da je u stanju da zaštiti svoje strateške interese, zadrži kontrolu u turstičkoj privredi, energiji, luke, saobraćaj, drumski vodeni ako ne kao većinsko, a ono kao nacionalna dobra.
Kada se francuska i njemačka privrreda našle pod pritiscima medjunarodnog kapitala vlade su odmah reagovale. Francuzi su proglasili strateškim interesima ne samo odbranu, preduzeća visoke tehnologije, telekomunikacija, već i poljoprivredu, kuhinju, kasina. Vlada je apelirala na nacionalnu svijest gradjana i ekonomski patriotizam.
Da je u Crnoj Gori bilo makar malo ekonomskog patriotizma, ako ne znanja i iskustva, ne bi imali osiromaseno drustvo bogatih vlastodrzaca.
Neznanje, nepravda, korupcija, kriminal u potrazi za brzim bogaćenjem, doprinose širenju siromaštva i ljudskih patnji.
Treba shvatiti da strani kapital, a pogotovo investitori koji se najčesće interesuje za crnogorske projekte, slijede svoje ekonomske i političke interese degradirajući ne samo lokalna prirodna bogastva već i nacionalni ponos.

Miodrag ILIČKOVIĆ

http://www.montenegro.org.au/

32 KOMENTARI

 1. …po tvojoj reakciji-reklo bi se da je gospon Iličković-tebi zabio-peni…c-čim si izbjegao da daš komentar na njegov napis? Zato uzmi-ove moje oponente sa ovog portala -kao šok terapiju na alergiju,koja ti se pojavila od peni…ca-gospon Iličkovića?
  Za kraj,da te zamolim Crnogorac,kad se drugi put budeš javljao-poslije šok terapije-pokušaj da pišeš našom crnogorskom azbuko-da te razumijemo mi šljegli na naše Crnogorsko more?

 2. Ovaj Ilickovic je penicilin za Joja! Sto godj da napise sve se obrusi na jadnoga Drinjka!!! Bas mi ga je za.

 3. …kako si (ne)zafalan-pa brzo zaboravi e si ti (po)papio tu moju kakarelu očistio-tako da mi nije od preše novi perfex-100% nepotreban poslije tvog obrisanija pjata iz kojega si papio! Ćao,ćao caro mio Borota iz Pel(g)uzica!

 4. …caro mio Ilija Peluzica! Ne zaboravite-tema vam je veza za ono što “najviše volite”?

 5. …bora mi i čuveni Altair iz “malije sela”-iz paćenićke obitelji koju su od 1941 do 1945 uznemiravali ribeli-pariznani(njegovo sopstveno priznanje na ovaj portal!)koji se javlja kao svaki mu srodnik kad ga po imenu “ubodeš”-što on sam i pritvrdi-priznade osobeni špic namet..”cane selvaggio”! Signor Altair ne ljutite se na me-samo produžite za karavanom koji abbaiare si abbaiare….

 6. …Vjera e Borota! Pravili, pravili,bora mi,ali bolje i Itlaijani nego li ka i vas u ime vam taticeeee -prasci koritaši na njuškama žice-da ve ne boli kad riljate u tuđe guziceeee Borota,Gurdić,Vjera Petar L….!

  • J… omiljeni lik na Skala radijo. On je maskota Prcanja !!! Pjavio te novi perfex-100% puro cotone, pa podji u butigu da ga kupis da obrises ta pogana usta poslije kakarele !!!

 7. Kako vas nije sramota! Na jedan ozbiljan tekst
  gospodina Iličkovića nemate makar jedan
  prikladan komentar, nego lajete i oblajavate
  jedni druge kao zadnje kalašture i torokuše.
  Tuga je golema što u abbajavanju prednjači
  i seza na sindžiru nekakav cane selvaggio.

  • Samo se ti Altaire nidje ne čuješ a torokalo si i u svaki minestru mirodjija, vegeta i začin C, i veeeliki filosof kao i ovaj sa Prcanja ? A vidji ko ti je doma kalaštura…more bit da ste netjaci…

 8. …signor Borota- i za tvoje i za bratstvo i za pleme-naciju-ja ti jemac-ka ovaj Labud(oliti Ti) iz “veterinoklinike kraj Cetnja selo malo”-Peluzica se vazda zvalo!!!

  • Lijepi li su moji bizini no ne laju ka ti !!! Tvoja muzika je diplaj diplaj i samo diplaj u diple i gajde a sluha ni zasto neimas ! Ruku pod ruku sa Cecama, Brenama, Sekama, Darama a muzika tovara je bolja nego ta tvoja !!! Od tebe nikada covjeka ni muzikanta…

   • Njemu treba dat da se vježba na drombulje. Bio bi prvak na svirku drombulja u Prčanj a i šire…drombuljao je i u vojni odsjek a ne sjeća se a manjerku nije gleda no je ijo iz velike teće…

 9. …a koji si ti Labud? Eli onaj kraj Cetinja ili onaj iz Perta-Australije đe liječiš možđanima rane u Vetreinoklinici u čuvenom parku u Pertu? Brojeve telefona si mi ti da,na portal Analitiku?! Ali mi rekoše-da si pod sedativima-dok ti taje terapija-ličenje gena oštećenih pri nasilnom rođenju?!

  • A koji i ti bezimenjace? I sto si se ufatio ovoga cestitog cojeka iz Perta? Moze li to do mozga doc da na ovome svijetu ima vise no jedan Labud! Ja te gledam gore sa planine i cudim se dokle ti glas odzvanja moze te i Rile djeneral cuti ili njegov pandur za kotorski okrug mantijas Krivi. Citas li ti sto pise ovi Ilickovic ili gledas samo koga ces da podufatis. Procita ovo nekoliko puta mozda ti dodje do maloga mozga.

 10. Cudo da se legendarni Drin…k nije oglasio koju pametnu da nam rece e ovi Ilickovic pogadja sto bi rekla braca Hrvati – u sridu!

 11. Uzmite nam Lovcen i Njegosa,Bokokotorski zaljev,Moracu,Skadarsko jezero i sve sto vrijedi i svu ljepotu da rasprodamo pa da ostanemo samo u mutandinama sporkijem…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]