Miodrag Iličković: Prilog za monografiju Crmnice

62
Miodrag Iličković

Da li da povjerujemo da su vlasti oštine Bar predale zgradu škole u Brčeli manastiru SPC, ili se,  možda,  bez dozvole izvode radovi na preuredjenju, koje smo vidjeli da su u toku? Već je dio školskog  kompleksa preuredjen kao kaludjerski konak!?

Za brčeosku školu afektivno su vezane generacije djaka Gornje Crmnice. U vrijeme rata škola  je služila  za štab četnicima i Italijanima, zatim su učionice preuredjene u logor iz koga su neki završavali  na  gubilište.

Nakon pobjede u školi su održani prvi slobodni izbori, zasijedao je narodni sud koji se razračunavao sa “domaćim izdajnicima”, oduzimana su gradjanska prava, dijeljena priznanja zaslužnim, formirana narodna vlast. Školu su nakon rata obnovili roditelji svojim radom i doprinosima, djaci oplemenili zasadima drveća  koje i danas krasi dvorište.

Ne bi bilo prvi put da se skrnavi i zapostavlja istorija i tradicije ovoga kraja, a da niko ne reaguje, čak  se suučestvuje. Prije nekoliko godina vandalizovan je i manastir u Gornje Brčeli  iz koga  su vladike Sava i Vasilije  upravljali Crnom Gorom. Istorijsko zdanje, sa oznakom “zakonom zaštićeno” prilagođeno je savremenim uslovima  življenja i to uz radne akcije crnogorske vojske! Sada je to ženski manastir  sestara SPC u kome je opremljen i apartman za srpskog vjerskog namjesnika Amfilohija! Što je sve devastirano prilikom ‘modernizacije’ manastira – ne zna se, ako je nešto i ostalo  od  manastirskog arhivskog i drugog blaga nakon prve “poare”  koju je izvršio bezočni Vuk Karadžić. U manastiru je boravio tri mjeseca, a ostalo je u sjećanju da kada je odlazio trebalo je “šestoro magaradi” da do Kotora prebace arhivsku gradju  koju je “polupežao” da bi prodao po Beču!

Administracija je zapostavila istorijsku baštinu, ustupajući prostor onima koji negiraju crnogorsku  naciju i državu. Ne reaguju niti Crmničani i njihova udruženja; nije se oglasio niti jedan od  živih  1336 ličnosti koje Monografija o Crmnici ističe kao ugledne  “koje su ostavile  neizbrisive tragove u svim oblastima ljudskog djelovanja”!

Škola je odavno ostala bez djaka, ali zar nije mogla da se nadje druga namjena, kao na primjer zavičajni muzej, ili da bude u funkciji turizma,  recimo vjerskoga. Kako već u Brčeli ima nekoliko istorijskih manastira. Crmnica pretendira da bude “crnogorska Toskana”.  Kako, ako sve više gubi svoj indetitet. Gubi svoju  prepoznatljivost – čak i po vinu!  Za razliku od Toskane Crmnica ne prepoznaje, a kamoli da valorizuje svoju  istorijsku prošlost.

Nigdje nema obilježja ili putokaza da su Brčeli bila prijestonica ne samo u vrijeme crnogorskih vladika  već i Carevine Crne Gore  –  cara Šćepana Malog od  1767. do 1774. godine.  Prvi crnogorski car tu je  i sahranjen. Bez sumnje jedna od najznačajnijih crnogorskih  istorijskih ličnosti. Ostao je brijeg  gdje je stolovao «carski sud» izricane i izvršavane presude. A nešto dalje od škole “Šćepanova skalica”, dio puta koji je Car Šćepan gradio svojim rukama da bi spojio Gornju Crmnicu sa Jezerom i  dalje prema Skadru.  Tu je  paleći “lagume” da bi prokrčio put bio povrijedjen i ostao slijep. U školama se ne izučava Prvi crnogorski car – ili  marginalno spominje. Njegoš ga je  nazvao “lažnim carom”, a kralj  Nikola zazidao grob. Srpska crkva grob je zabetonirala da se za njega nezna. Ne odgovara ličnost koja se nije očitovala kao Srbin!

Ako vlasti, korumpirana raznim interesima i kombinacijama, nemaju respekta –  kako da makar niko od Crmničana ne reaguje!? Izgleda da prošlost odredjuje budućnost, jer je zabilježeno da je u Crmnici tokom rata bilo između dvije trećine ili tri četvrtine više četnika nego partizana. Kao da su njihovi nasljednici jedva dočekali današnje dane da bi se svetili. U vrijeme “Balvanske revolucije” ne samo da su zakivali čavle u sanduk bivše države, učestvovali u pohodima koji su  okrenuli  Crnu Goru protiv njene istorije, već i u kompromitaciji  najplemenitije crmničke tradicije – gostoprimstva! Po Baru, gdje takodje crmnički četnici  dominiraju, grade se  kič kopije Gračanice, nagrđuje lokalna kultura i promoviše tudji patriotizam.
Ako kaluđeri SPC preuredjuju istorijsko zdanje škole za svoje svrhe i uredjuju okolinu  onda su sigurno  namjerni tu da ostanu!

Tekst Miodraga Iličkovića iz Sidneja prenešen je sa portala http://www.montenegro.org.au/

62 KOMENTARI

 1. Zakrečene,zakrečene,čitajući tvoje “pituravanje”-u narodu tzv.lažavine i patologija-bolest zvana l i š i p e r a oliti g u b a! Labude/B-(lažov)en I-(sus) i (Adio)Mar(e)ija,po uri u kojoj se “javljaš” po ovim portalićima,bi se reklo da si se vrnuo “sa berbe badnjaka- logorske vatre”(kako lanik na isti dan probleja na Skala radio-za Badnji Dan),ili si u Perth(vremenska distanca),ili u Sidnej-iz opere blejiš..svaki dan?!

  Lap(m)ude,jesi li ti taj Labud iz kraj Cetinja,koji zableja na portal Analitiku-tema “Tvrtko tvrdi..”:
  – 04/01/2015 u 16:11 ura:”Jus primae noctis ili droit..”,je pravo prve bračne noći-i završi sa blejanjem(kraj Cetinja?):” Lijepa sreća te živim u Australiju daleko od svega toga.Lijep pozdrav iz Sidneja!”
  – 04/01/2015 u 16:41 ura:”…ZADOJENI-đe se PONOSITE PETROVIĆIMA i TI OVIM “TVOJIM” GROBOM VELIKOG NJEGOŠA”…ZGADI MI SE…!” Labude-od čega ti se gadi-od Srba ili i TI(Jole) OVIM “TVOJIM” GROBOM…”-ili od obadvoje? “Lap(m)ude,Lapkurotresino nesoju od nesoja”-iz “Sidneja kraj Cetinja!”
  – 21/12/2014 u 15:51 ura-Portal analitika-tema “Ubjeđenja i istina”-autora S.Jovanovića:” Evo ti telefon 08 92443390 Perth W Australija pa se javi ili provjeri. A kad tamo dođem( u Kotor) dako se i vidimo.Mislim da ćeš i ti mene u sledeće javljanje ovako tvoj telefonski broj poslati.”

  Lap(m)ude,Lapkurotresino,ja ispunih tvoju želju i javih ti se-zvah te u Perth-a ti se sada ijediš-kraj Cetinja! Na žalost-kad dobih onoga poštanskoga spikera-saznah “tužne vijesti”-e se liječiš na te veterinoklinike za tvorove-u onome Parku Caversham Wilidlifetelefon:61(0)89274202-u Perthu(ne u Sidneju-kraj Cetinja selo malo Peluzica-Škaljari-potok od Zvijer(i)ronjak se vazda zvalo-đe moj Lap(m)ud palamudi-sanjari…? Da će jednog dana i on biti č o j a k?

  • Jole ti si ciknuo skroz na skrooooz! Au bas mi te je zao! Ja ti lijepo reko e sam kraj Cetinja a ti udari na Labuda Dabanovica koji se nidje ne krije no ti je i broj iz Perta posla eto provjerio sam preko interneta da je taj poziv 08 otole. Sto ti je cojek skrivio Jole pandurcino stara. Ostalo ti u navici da lazno optuzujes nevine ljude i da ih siljes u aps!

 2. Budo,nijesi četnik,no ovo “drugo pakovanje-mur la merda” ustašo,striko ti je u pravu! Ali ga ipak pitaj da ti “prevde” ono što si juče blejao-na portal Analitiku:” …ZADOJENI …PETROVIĆIMA KAO i TI(Jole) OVIM “TVOJIM” GROBOM VELIKOG NJEGOŠA”? Dobro je e se ne potpisuješ imenom-nego nagonima predaka!

 3. Jole ti si mi mlogo bolestan. Vijuge su ti malo zakrecile sto i nije cudo obzirom na godine i jos se dobro drzis! Samo brkas ljude moj Jole. Ja ti zivim na domak Cetinja i u taj tvoj Pert nikad nijesam odio. Bicu ispred badnjaka na Cetinju koji nalaze nasa Crnogorska crkva a cuo sam da ce ga nalagat i Sotonini sljedbenici ma neka im ga jos koju godinu. Nije nicija do zore gorela moj Jole. Sjeti se sto si cinio kad si bijo u sistemskoj sili e to tebe muci sto si izgubio snagu pa ne mozes da se sveces ko ti se zamjeri. Mogu samo zamislit sto bi ucinio ovome te si ga smjestio na moje ime i njegovoj famelji. Strva od njega ostalo nebi jer coce ti znas sta ko pise! E moj Jole proseta malo do Dobrote vele da nekima pomaze.

  • Nema pomoci Jordanu ni u Dobrotu jer je i za njih on preozbiljan slucaj !!! Greske iz proslosti…Zaboravnost, prevrtljivost.neznanje…mrak…ucinjeno drugima, zloba, ostrascenost, primitivizam,….

 4. Labude/B-(lažov)en I-(sus) i (Adio)Mar(e)ija,reklo bi se da ti etiketiraš časne ljude koji ti ne mogu odgovriti(umrli su)-i to radiš,najčešće iz obiteljskog g…..?! Nešto,gledam i pregledam- pretresam-pa naiđoh na neke tvoje “čestite” na Portal Analitiku-đe “pakuješ” mržnu,laži,podvale teške uvrede čitavih naroda-prostora-regija-ciljna gupa:Pravoslavci(Crnogorci i Srbi!)! Zašto i za koga to “rabotaš” Labude u više nijansi-ka tvorovi u jazbinama? No ajmo redom-evo “taze” tvojih “pakovanja”

  Dana: 04/01/2015 u 16:11 ura-tema “Tvrtko tvrdi pazar”- od autora Mihaila Radojičića,ti probleja:” Jus primae noctis ili droit du seigneue”,je pravo prve bračne noći(pravoslavke-vlaške…ovo vlaške asocirana onu “tvoju” od marta 2013:”Jole nije “Boka-more nikad bila VLAŠKA! NIKAD zapamti!)…u zemljama Otomanske imperije(provincije ….Srbija,BiH…) sve do KRAJA XIX(Labude kad je Austrija upala u BiH,a kad se Srbija oslobodila Otomanske imperije-eli krajem i početkom XIX vijeka..i koliko stoljeća-od kad do kad su Turci vladali Herceg Novim i Bokom do Kufina-liši grada Kotora..?)! U Crnoj Gori onoj staroj …..Crnoj Gori bez primorja i sjevera nije bilo takvih običaja…”(a đe je i dokle je bilo na sjeveru današnje Crne Gore od Spuža,do Prokletija,Pive,Pjevalja i td i ts)?!
  Labude-“elaboriraj” ka što si na ovaj portal na temu Obrada Pavlovića-“Karneval žohara” dana 18/12/2014 u 21:34 ure!

  Labude,ako se ikada bude birao u Crnoj Gori “Izravni užitak mržnje prema Crnoj Gori i Crnogorcima(a bora mi i Srbima)-onda je zasigurno tebi Laki ne “gine gran pri blejanja iz obiteljskog gnjoja”?! A znaš li zašto? Evo tog “gran pri sramnog tvog blejanj u čapri tvora:” Portal Analitika-04/01/2014 u 18:04 ura-tema jopet od Mihaila Radojičića.”Tvrtko tvrdi pazar”:” E kad čujem…VAS RAJOM (valda iz “prve bračne noći”?) ZADOJENI…PONOSITIM PETROVIĆIMA i KAO TI(Jole) “OVIM TVOJIM GROBOM VELIKOG NJEGOŠA”..ZGADI MI SE…”! Labude nereče-na što ti se G A D I??? Eli na mene(Srbina) eli na ovaj kako reče:”KAO i TI(Jole)OVIM TVOJIM GROBOM VELIKOG NJEGOŠA”??? Labude,nema riječi kojim bi te “častio”-koliko se god opirao- te da si ovamo te da si onamo-najnovje ovu tvoju svinjariju završi da se iz Sidneja javljaš-a ja te našao u onaj prak tvoje vrste-tvorova i ostalih zvijeri u Perth-W Austrralija(na telefon koji i mi ti dao na Analitiku:Perth W Australija +61(0)892742202-Caversham Wildlife Park-)?
  B-(lažov)en I-(sus) i (Adio)Mar(e)ija

 5. R(J)adovane u množini “super špic zamet”-nadimci,viđu da slabo stojiš sa ovom đaoljom crnogorskom azbukom? Po đe kad pišeš abecedom-po đe kad crnogorskom azbukom-latinicom? Ma bi se reklo da ti ne ide od ruke čitanje ovoga crnogorskoga latiničnog pisma-pa ti promače ovaj datum :23.jul 1957-Emona-centar hotel SLON?
  R(J)adovane,ja zalud napisah na ovaj portal dana 30/12/2014 u 11:06 ura-tema:Morsko dobro i mediji tradicionalno…da treba zarad istorijskih istina-ne ispiranja možđana(ka nekad),od ove Jubilarne 2015 godine-70.godina od pobjede nad fašizmom-izgleda ne i nad neofašizmom,u Kotor uvesti nove praznike:

  1) DAN oslobađanja i okupacije(od koga) Kotora 14. i 15.septembra-1943 !
  2) DAN oslobađanja Kotora od Komunista i antifašista 13 i 14.januara.1989 !
  3) DAN rođenja epohalnog našeg naučenjaka-povijesničara naših naroda i narodnosti B-(laža)en I-(sus) i (Adio)Mar(e)ija-rođenog u Emoni-centar hotel SLON 23.jula.1957 godine!
  Izgleda zalud,kad si ti u pitanju moj R(J)adovane?!

  Na ultimu,vodeći se tvojom lanskom “čestitom”-na ovaj isti portal-kad si dana 24/12/2013 u 11:50 ura čestitao Badnji dan riječima:” Mi pravoslavci(ortodox) koji ga slavimo po kalendaru Julija Cezara iz 46 godine prije Hristovog rođenja čestitamo svima vama…tako i ja tebi moj mili R(J)adovane,pravoslavcu(ortodox) čestitam tvoj šutrašnji praznik! Nećeš se naljutiti-što ću te zamoliti da ,i ti izravno zamoliš moderatore na ovaj portal da ti ovu lansku “čestitu” izbrišu-deletuju,jer ti se “podkrala” greškica u pisanju(često brkaš godine,datume i događaje-slova i brojeve?)? Naime,ti napisa(omače ti se?):”mi pravoslavci(ortodox) koji ga slavimo po kalendaru Julija Cezara iz 46 godine prije rođenja Hrista čestitamo…”,pa bi bilo dobro da se izbrišu ove godine (prije nove ere),jer ima “makanije” pa će te pitat:” Ali je Julije bio prorok-pa je 46 godina prije rođenja Hrista slavio Badnji dan i Božić Dan rođenja-onoka koji treba tek da se rodi?

  B-(lažo)en I-(sus) i (Adio)Mar(e)ija…

 6. Labude,”ne kuku-nego blago”ti potomstvu-kad se vrneš iz Pertha- W Australije iz “CAVERSHAM WILDLIFE PARK”-a (đe abitavaš-liječiš se na te njihove veterinoklinike) đe sam te našao na telefon koji si mi dao na portal Analitiku-21/12/2014 u 15:51 uru:+61(0)892742202?
  Dok si tamo(a po vremenu tvog abitavanja po crnogorskim portalićim)-reklo bi se da si tamo-ili ovamo ,ma ga ne zaspivaš-više no li piromani? Zato ti šaljem-radi tvojih psiho fizičkih priprema za povratak “domovini-tvojoj” Crnoj Gori,da se malo relaksiraš kroz jednu mudru nepoznatog mudraca:” Mržnja je sama po sebi osjećanje nisko i ružno,zato čovjek ponosit ne može da nosi m r ž nj u…!” A valan,poznajući tebe moj Labude-možeš ti žanako ka i jedna majčin sin iz “pustinjskih karavana”?
  B-(lažo)en I-(sus) i (Adio)Mar(e)ija?!

 7. R(J)adovane/Labude/Bjeladine….životati jesi li naredan za ovu šutrašnju “logorsku vatru”tzv.Crnogorski Badnjak(kako ga lani u isto vrijeme nazva na ovom istom portalu!) ispred(ne zatvora)nego ispred Crnogorske Pravoslavne Crkve u starome gradu-Kotoru?
  Šutra je veliki Crnogorski praznik-na kojem su Crnogorci prije nekolika vijeka trijebili “gubu iz torina”-pa bi bilo dobro da odeš u Crnogorsku crkvu da se pomoliš bogu i tražiš oprost za one tvoje lanske umilne riječice “ljubavi” prema ovijema s’brda gore “okupatorima boke”(Crne Gore i Crnogoraca) :”…Licemjerno je pozivati se na stari grad Kotor i kotorane a onda otići na nalaganje “logorske vatre” kod zatvora!”
  B-(lažo)en I-(sus) i (Adio )Mar(e)ija?

 8. Radovane,R(J)adovane…đe sam ja spomenuo inicijale ili ime J.E.? Danu reci više te tvoje istine? To što si ,u mojim kometarima,prepoznao sebe i svoje,posebno među tvojim “savjetnicima”-to je tvoj problem-a moje pravo da čitam kako si “napisao-(ne)svjesno-vašu istinu”?!
  R(J)adovane-konačno reč istinu i prestavi se pravim imenom! Dakle,ja ne grješim,kad kažem-tvrdim, ko što piše i u čije ime piše! Po crnogorskim portalima!
  Tebi je Labude,Bjeladine,Adio Mare,Borota,B(lažov),Budo četnik,…Bokelj,i jošpo neki “špic zamet”pardon R(J)adovane nepoznato-da je Jole Drinjak,(penzionisni lokalni đorđin)do skoro nosio(ostarah-iznemoćah)-od 1961 godine,na ovamo svakog umrlog na Prčanju sa svojim drugovima-iz djetinstva mojim Pračnjanima!
  Tačno si zapamtio B-(lažo)en I-(sus) i (adio)Mar(e)ija,da sam J.E.ujaka tvog oca-sa Glavatoga-Tre šorela nosio i shranio 1992 godine u prčanjsko novo groblje! Samo si jedno zaboravio-da kažeš:da si ti tada bio pored svog oca-sestrića J.E.prilikom nošenja i sahrane i da ti je tvoj sada pokojni otac biranim riječima-obraćajući se lično meni ,se zahvalio meni i mom društvu što smo nosili i dostojanstveno sahranili starog pračanjanina-(još se sjećam tvog blijedog-stravljenog pogleda-bijaše tada i ti “profesionalni ribar”!)! I da znaš,mi nismo sahranjivali ni nosili umrle-po “direktivama partije”! Svi su bili naši “klijenti” i oni partijaši i oni drugi(a bilo ih je bora mi-kao i u “partiji:”u Krste svake vrste”)!!
  O tvojim drugim naklapanjima-vrijeđanjima manje živih-uglavnom/tvoj specijalite/-mrtvi(na ovom portalu i portalu Analitika) ne samo mene(najmanji problem) nego mtve,od Lazarevića,preko Pećarića,komplet Orvačana i Orvaca,Prčanjana i nihovih žena(po sistemu “rekao mi je jedan..”?),pa onda svukoliku Boku Kotorsku i Crnu Goru(liši stare CG)-djelove nastanjene Srbima-kojima “priši” da su im žene(normalno za tebe-samo pravoslavke-Srpknje)-Turcima pet vjekova “darivali pravo prve bračne noći” po odlukama i kontrolom aga i begova(na ovom portalu i portalu Analitika!)?!
  Imaš obraza-da se oglašavaš-i da “izvodiš stare priče”:”rekao mi je jedan čoek”-kao ono na portal rtcg.me..”da je bila Kotorska skupština 1946-koja je “JEDNOGLASNO” (((u doba još ratnog komunizma sastančiti-usvajati odluke-oburdavati AVNOJ i CASNO CG-naučna fantstika-laži par ekselans?) ODBACILA prisajedinjenje Boke Crnoj Gori”: “I da je Blažo Jovanović došao sa udbašima u kožnim kaputma i to poništio i poslao Beogradu…da se Boka pripaja Crnoj Gori..”?! Zabravljajući-rekao bi neznanje- pri tome,da je Treće zasijedanje AVNOJ-a,bilo 7.avgusta 1945 u Beogradu-a da je Četvrto ZAVNO-CASNO Crne Gore bilo u oslobođenoj Crnoj Gori-na Cetinje 15 do 17.aprila 1945 godine! E Labude,labudino kurotresino-R(J)adovane..B-(lažo)en I-(sus) i (adio)Mar(e)ija..kud će te odnijeti tvoje laži i patološka mržnja prema ovijema “s’brda gore-okupatorima Boke”kako izbleja više puta na ovom istom portalu-“reče mi jedan čovjek”?
  Iskrene pozdrave od penzionisanog lokalnog đorđina-iz rodnog mu Prčanja! Sa jednom jedinom željom da ti se u Novoj godini-desi i da te strefi bar jedan dan ,da ne mrziš i ne brboćeš-riškaš po vjerama,nacija,jezicima…!!

 9. Budo,pitaj strika-on ti sve zna-i đe je ko bio-posebno ko u ustaše-ko u čenike,i zamilsi,striko ti zaboravio da su samo vama ribeli(partizani) uzeli iz Njegoševe ulice malo imovine?

 10. E kuku meni za tobom moj Jole! Ti si ciknuo skroz na skroz! Danu malo oladi i prozbori koju razborito! Etiketiras casne ljude a da nijesi svjestan u kakvom si gnojivu se zaglavio. Dok me sluzi ova pamet i hrabrost ne mislim se pisat u Ristovu juznu kicerajsku prugu niti sam zeljan njegovih kurtizana! Svaka cast vjernicima SPC ali crkva SPC u Crnoj Gori je okupatorska! Tako je bilo i tako ce biti. Zar ne vidis da je svake godine sve vise osvijescenih Crnogoraca koji prepoznaju vas lopovluk! Kakav je to mitropolit koji se sunje po gradu u kojemu stoluje, a dovlaci srbijanske sponzoruse da klonira buduce lopovske narastaje! Osvijesti se Jole dok te jos nije mema ufatila!

 11. Labude,sretna ti “nova spska istorijska kotorska nova godina-1989”?! Imam samo jednu želju,da ti bog dade samo jedan dan u ovoj 2015 godini, da ne mrziš i ne “p r b o ć e š” po tuđim vjerama,nacijma tom tvojom jezičinom-vjeroispovijsti koju prezenta? Danu bogati,Labude,pričaš o meni-a ne reče ko te pita koje si vjere,nacije-a za jezičinu vidimo i znamo “zlatno runo tvog nasleđa-podrijekla”?!
  Labude,za iole pismena čojka,jasno je što oćeš ,da “provučeš”-kroz tvoje umilnosti-dolje/gore:”….da sam PRAVOSLAVNE VJEROISPOVIJESTI(((ali ne naznači, esi li vjernik SPS ili CPC-bitno je za istoriju naših naroda i narodnosti-veoma bitno))),a ne KATOLIČKE(i vođen bi “bilo bitno” da si naveo dal:rimo,grko…protestant,anglik(j)an(j)ac…) mada nemam ni protiv njih(a ko ti je rekao-prozvao da imaš?) ama baš ništa!” Labude,žulja li te žulja-sopstvena naivnost-rodom i domom nagrdila?
  Na ultimu,evo jedne “tvoje slične čestite”-od 24.12/2013 u 11:50 ura kad si čestitao Božić-naslovljen na:..”Dragi prijatelji Skala Radia i budće Skla TV,Mi pravovjernici(ortodox-i to kad te niko ne pita-šljivi za tvoju vjeru,naciju) koji ga slavimo po kalendaru Julija Cezara iz 46 godine prije Hristovog rođenja čestitamo svima vama koji taj dan slavite 25.decembra,po Gregorijanskom kalendaru…” Slava Bogu na visini,na zemlji mir,među ljudima dobre volje!

 12. R)J)adovane,sretni ti praznici..i da ti bog dade-ne PAMETI(nema ti đe stati-previre-prelijeva kao onaj sistem u Trašte!)-NEGO kočnice(p o š t e nj a)-da sebe više u ovoj novoj ne uvaljuješ u laži-podvale-obmane u tebi znane ciljeve-svrhe! AMIN-AMEN!!

  R(J)adovane,ti po ustaljenom običaju-od tri izgovorene-napisne četiri su ti lažave-potmetnute?! Zašto i zbog česa-SEBI ZLO RADIŠ?

  Prvo, slagao si da je onaj što sam ga “vozio” bio osnivač NS! Osnivač i fanasijer-prema zvaničnim izjavama profe Novaka Kilibarde-bila je SDB i KOS!!!!! Inače tvoje “sve istine”-imaju težinu onih “pisama”-logoraša i paćenika fašistićkih logora u Italiji-1941/1943 godina ,dr Filipa Lazarevića-“aman zaman” Držao Mihailoviću” traži od saveznika ,barem jednu jednicu za podizanje moralnog lika i djela italijnskim jedinica (1943) u Kotoru-Boki”?

  Drugo,ko ti zasmeta R(J)adovane-da kad navodiš nečije citate-ne kažeš kad je to rekao-kojega dana na koju temu? Jer ovako,čitalac” tvojih podmetanja”-je zakinut za istinu-“tvoju”!
  R(J)adovane,to je bilo na portal Analitiku-Analize,a tema:”TVRTKO TVRDI PAZAR”-od autora Mihaila Radojićića,objavljen na portalu 25.decembra.2014 u 11:59 ura-R(J)adovane nesretni sine tice kukavice-ćuku!
  Samo za čitaoce (predhodne rečenice)-prije ove :” Danilo,do 22.maja.2006 godine-nije Crnogorac MOGAO biti ni portir/tama kao danas Srbin u Crnoj Gori…” Išle su sledećim “tijekom”: dana 31.12.2014 u 11:44 ura-kad Danilo Stojanović(u daljem tekstu D.S.):”Jole,Imao sam jedno vrijeme utisak da vas strašno boli što Crnogorci…A VI STE,DO PRIJE 20 godina ,BILI VELIKI”Crnogorac”(da bi zadržali položaje na kojem ste bili)”! R(J)ADOVANE,RECI PRAVO-JEL OVO ZA ONO: “Divna popa divno li laže-“Ja prije 20.godina bio “Crnogorac”-kad nisi smio ni “C” spomenuti-a ne se crnogorčiti? Okrivljeni se i “lažima smije braniti-brez posledica”? I dodade D.S.-pravo ljudski i otmeno( kako dolikuje “crnogorcu” starom osam godina-okoćen.22.maja.2006)..:”sada ste u fazi(Jole)-kako reče Abu-“hercegonalija”…”
  R(J)adovane-sine tice kukavice..što ti šće da navodiš riječi (sam sebe slaga-na očihgled čitalaca)D.S.:”Jole,apsolutno me ne interesuje vaš slučaj.Niti to da li ste Srbin ili Crnogorac”? R(J)adovane-kad ga “citira”-da ga ne intersuje moja nacionalnost-kao prije toga u istom tekstu-ne pročita i to da je isti taj “tvoj branjenik” D.S.-izblejajo i to: “Vi ste (Jole),do prije 20 godina,bili veliki “Crnogorac”(((da bi ZADRŽALI položaje (gle čuda i novele i kastiga) NA KOJIM STE BILI)))? Zar nije malo čudno”uopšte ga ne interesuje moja nacionalnost-a probleja da sam se “crnogorčio”? Istine radi i ti R(J)adovane i-tvoj “sabrat”( po onome što ste izgubili-nenaslijedili),ste đeca jedne babe i više đedova-dileme nema-kad su u pitanju vaši nagoni-od predaka naslijeđeni-od tri četiri su vam lažave!!!

  Sretno ti novo ljetio R(J)adovane-do nivoa koji ti želiš dobro pravoslavcima(Srbima i Crngocima)-koji su “okupirali vašu boku”-sa brda gore-a ne sa mora-civilizacije-tvoje -blejanje na ovaj isti portal)!!AMIN-AMEN R(J)adovane sine tice kukavice…!!!

  • A što napisa J(V)ole,nekom Labudu,
   nema gore no kad je čeljade cnog obraza,i crne pameti,i crnih misli,
   Dakle napisa J(V)ole dolje napisani text i osta živ ali još crnjeg obraza,
   Dragi Labude=B.I. dobro je e ti onaj što ti je “pričao istinu” o Prčanjanima(bogu fala još ti je živ) nije “omanuo” pa da ti ispriča kako je njegov rođeni ujak(prvi ribar na Prčanj-Muo-osebno bijaše vješt ostima) bio eksluzivni snadbjevač ribom u Prčanju od 1941-1943: Piccolo presidenta Prčanja-koji je živo u kući broj 66(kao podstanar)-oli tik-zid ih dijeli- uz kuću broj 65-đe sam ja rođen 23.jula 1957 godine!
   A što to napisa za pokojnog J.E. onog J.E. sa Glavatih, poštenog čovjeka,ribara kod kojeg si svraćao u kuću i uvijek rado bio primljen i počašćen, a reko mi je i jedan Prčanjanin da si nosio njegovu škrinju i spuštio ga u grob na vječni počinak 1992.Sram te bilo !
   Imaš li i malčice poštovanja barem prema pokojnima,lako je brljati pokojne
   ti si jedna izfrustirana osoba teški bolesnik i šovinista.
   Taj J.E. poznati ribar i virtuoz sa ostima, snadbjevao je Prčanjane sa ribom a vazda je najbolji i najveći komad ostavljao za jednu gospođu znaš ti koju i u koju kuću a taj komad joj je vazda rado davao u večernjim satima,
   Znaš ti to dobro iako si rođen 1942 znači pišao u pelene kad se to dešavalo ali su ti stariji prčanjani pričali a ti kao pikolo bambino to sve slušao,pa sad oćeš da izokreneš istinu kao i datum da si rođen 23.Jula 1957.
   E koja si ti kukavica nek ti se stidi g……ca obraza odavno nemaš.

 13. Labude,ovako,ka ti, pišu-pričaju oni iz “hotela Kakaricka gora”-Podgorica i oni što šede svakodnevno kod one rapme na parking kod “Vračara” i traže za jednu dvolitraču-biru-cekin? Danu jadan nebio,i ako znam da si se “preforsirao”-ovije praznika-trčeći da svuđ stigneš-ušima registruješ-ali brate to đaolje ti se ne razumije-poslije seansi ala Kakakricka-“Vračar”?
  Sretna ti nova i bio bolji no kad si se rodio-mimo svoje volje-krivice…?

 14. Jole fali ti malo guzve da siljes ovu mladez u cetu generala Rista R. pa si odje zagnojio ovi portal Ti si ga zagnojio a ne ovi sto i nabrajas! Ima li koga kome odje nijesi ponovio istu pricu Jole Drinjak!? Ponavljas se ka papiga daj malo ufati vazduha i da znas da sam pravoslavne vjeroispovijesti, a ne katolicke mada nemam ni protiv njih ama bas nista protivno. Jedino ne mirisem ove pravoslavne talibane sto nagrdise Crnu Goru uzduz i poprijeko. Zali boze na sto lici Crmnica i Grbalj od tih primitivaca!

 15. Nijesi bora mi Radovane ništa izmislio-ka i vazda od tri što nabrčkaš-četeri/4/ su ti”par exselans”-lažave podmetačine(obiteljski esnaf)! Ali nije u tome problem-nego u tome,što sam ovo tvoje “štivo” jedanaest/11/ puta pročitao i u njemu ne viđeh/dati si zabravio/ obitelji: dr Filipa Lazarevića-(((logoraša(pisca pisma đeneralu Draži Mihailoviću-14.septembra 1943-po tebi i onome Raši-Kotuli bažđeloj(ti i on u paketu) vaše rahmeti Italije-1941-1943)));Pećarić;Dončić;Prčanjane,Orvačane,Srbe iz Boke-đe su Turci bili(po tebi)pet vjekova-ti “gosparu” neđe reče?

  Sretni ti nastupajući praznici-vrli katunjaninu-sa mojom jednom jedinom željom-da ti sve napreduje- koliko i ova tvoja ljubav prema našoj domovini-Crnoj Gori i njenim narodima-posebno prema Crnogorcima i Srbima! AMEN-AMIN!!!!!!!!!

  • Poštovani komentatori Radi Skale ,

   Objavljujem Vam prepisku J.D.pensionera sa Prčanja i Danila Stojanovića,
   sa Portala Analitika

   Da vidite ko je, i što je napisao gore navedeni J.D.za Crnogorce i Crnu Goru ovaj prekaljeni i dokazani velikosrpski nacionalista i bivši šofer
   financijera i osnivača Narodne stranke devedesetih,

   Dakle J.D. piše,između ostalog,ovo je dio komentara,

   !”Danilo,do 22.maja .2006 gdine-nije Crnogorac mogao biti ni portir/taman kao danas Srbin u Crnoj Gori-sem na mješalici od koje vi bježite u kriminal,podvale,laži i sl-samo da ne radite! E vidite-ovaj Srbin(((stisnu petlju-i reče njet “montenegrini”!))) koje mu,za razliku od vas, nacija-nije ni zanat ni zanimanje-ali vam reče vama “crnogorskojadosrbijanjcima”,nećemo zajedno-i ostah na ulicu samopeti bez “budućnosti vaše sramne”-koju oćete danas poslije kvarat od vijeka da sa drugima “dijelite”?! Danilo što si sijao to danas i zoblji sa istomišljenicima-dobar tek ti želim!!!

   a Danilo Stojanović odgovara ;

   danilo stojanovic

   Jole, Apsolutno me ne interesuje vas slucaj. Niti to da li ste Srbin ili Crnogorac. Vase je pravo da budete sto godj zelite. Medjutim, nije vase pravo da negirate i vrijedjate Crnogorski narod. To je grubo krsenje Ustava i zakona CG i mogli bi da krivicno odgovarate. Prekinite ovo “davljenje” kumim ve Bogom. I, ovo vas ponovo molim, ako zelite da o necemu diskutujemo, potrudite se da jasno formulisite vase misli. Nacin (stil) na koji pisete prije lici na nekoga iz Dobrote, a ne iz Prcanja. Meni je zaista tesko da vas razumijem? Neka vam je srecna ova Nova Godina i Bozic. P.S. Ko vam je rekao da mrzim Srbe? Ja samo zelim da mi dozvolite da budem Crnogorac. Uzgred, imam mnoge prijatelje i clanove porodice koji su Srbi(janci) i koje volim i postujem

   Sretna i tebi Nova 2015 godina i da utišaš tvoj radio na Radio Skali,
   utišaj svoj”radio” utišaj mržnju prema onima koji nisu tvoje paše i vjere .
   Nisam ti ja kriv što ne možeš da se pomirš sa činenjenicom da je Crna Gora nezavisna država i da će uskoro biti u Evropsku uniju.
   Nisam ti ja kriv što se realizovala ideja Liberalnog saveza a nije ideja one stranke čijeg si financijera šoferisao i čiju si ideju i zamisao dijelio sa njim.

 16. …ne,ne Labude…”ni vino nije više ka što bijaše”- ka …,jer jedino se ti nijansiraš-promičeš pod raznim “špic n/z/ametima”-ka i vazde-ka ti preci..? Labude-a nu bogati rekoh li ja ili ,ne daj bože ,ti,”bez uvijanja-jedva dočeka bez interpunkcije-upitnika(?)” :”VIŠE se NEZNA je li GORA CRMNICA ili GRBALJ”! Danu bogati,protumači ovu tvoju”epohalnu-povijesnu”? Labude-ko sa portala Analitika-“prenese”na ovaj portal -“srbijancima epitete”(koje svakodnevno promičeš na Portal analitiku-bez srama i stida-polazeći od toga podrijekla)-“e im žene spavale sa turcima (prvu bračnu noć)” i to samo od Debelog brijega do Kufina-đe je srpski živalj-liši Kotora(katoličke opštine)?
  Labude,ti možeš ,što se mene tiče-mijenjati se do mile volje,ali tvoj vokabular-stil-nagone životnjiske(jer samo one mrze!)-ne možeš skriti-pa da si od Petrovića-a nažost tvoju-nisi ,nego polutan bez KORJENA i PODRIJEKLA!!!

 17. Radovane sve ti je ka “iz jevanđelja”-uz moju opasku-ne pričinjavaš(dati nisi sotona?) mi se, nego te “čitam-pratim” po ovim portalčićima”-pod raznim “špic n/z/ametima”! Dako mi objavi ovaj Portal-jutrošnju”snimku”-reprint izdanje tvoje-od 27/12 do 30/12/2014 godine- sa Portala:www.rtcg.me-tebi “najdraže teme”.”PONIŠTITI ODLUKU “PODGORIČKE SKUPŠTINE”! Pa se čujemo-ljubavi i maskoto ovoga portalčića-u raznim “nijansama”-ka ti preci!

  P.S….Oko dr Novaka Adžića,fali ti jedan njegov tekst sa Portala Analitika-od 2/4/11/2013-na temu autora Ranka Đonovića:”SPC lažni moralni bastion”?
  Čujemo se moja maskoto u nijansama-a troke ti đedovi…?

 18. Zagnoijo,zagnoijo-zađubrio ovaj Portal od nastanka-a borami dobrano gnoijo i portale:Analitika;IN4S;Javniservis”….- sa imenom dičnim-za uho-grlo-nos “primaljiv” :Adio Mare;Bjeladin Humac;Borota;Bokelj;urijetko Sekula;Labud;Radovan;Miodrag;B/lažo/;Budo četnik…= B-/lažo/en I-/sus/ i /Adio/Mar(e)/ija!
  Da imaš što nemaš-a nisi imao od koga da naslijediš: ti se B.I.nebi javljao-barem ne poslije tvoje “nove istorije”-“oslobađnja” Kotora-14.septembra 1943(Italijani i četnici) i “okupacionog oslobođenja” tog istog Kotora-15.septembra .1943.godine u 5.ura popodne(Njemačka-djelovi lovačke 118. divizija-šljegla na more-preko Njeguša ?)! Pa daljnje “dogodovštine” Raše-Kotule smrdljive-koji “podmenutu priču “očevidaca-učesnika “pobjeda”tumači “s’brda s’dola”-mladih i premladih-grbljana koji nisu znali đe su šuplji”-a ne da razumiju dr Filipa Lazarevića logoraša(tri godine) fašističkih logora od Bara,Klosa do u Italiju-i još mu Raša-Korula smrdljiva podmetnu da je rekao-“da Njemcima u te dane niko ne pruža otpor”-ikao i to da je:”pisao Draži da im pošalje savezničku jedinicu-za podizanje “morala” italijanima”? A kad tamo,ispade da je bilo velikih sukoba između Italijanskih snaga(divizje “Emilija”) i Njemačkih snaga (divizije-118.lovačke) ?!
  E moj Labud-labudino-B-lažen I-sus i Mar(e)ija .tebi je do ocrnjenja svega što je Pravoslavno! Jer ovo tvoje kao “razumijevanje” što piše gospodin Iličković-“brže bolje”-pretvori u tvoje konstatacije-samo tvoje i tvoje obitelji u:” Više se nezna je li gora Crmnica ili Grbalj”! Ovo ti je u rangu prestavljanja Boke Kotosrke od Debelog brijega do Kufina da su svuđ bili Turci-,liši Kotora(čitaj katoliičkih opština?)-đe su življeli Srbi-čije su žene “morale”- biti bordeluše(prve bračne noći)! Pa ti je i to bilo malo-pa proglasi Prčnjanje i Prčanjake da su ljubile fašističke “crne košulje”?
  Dragi Labude=B.I. dobro je e ti onaj što ti je “pričao istinu” o Prčanjanima(bogu fala još ti je živ) nije “omanuo” pa da ti ispriča kako je njegov rođeni ujak(prvi ribar na Prčanj-Muo-osebno bijaše vješt ostima) bio eksluzivni snadbjevač ribom u Prčanju od 1941-1943: Piccolo presidenta Prčanja-koji je živo u kući broj 66(kao podstanar)-oli tik-zid ih dijeli- uz kuću broj 65-đe sam ja rođen 23.jula 1957 godine!
  Gnjoji,gnjoji Labude-imaš po čemu-da ništa ,nego na one “palace”-zarađene kod krvavoga kralja cara đorđevića-na koje su ti nasrtali oni s’brad gore(Crnogoci)-okupirajući Boku vašu-a ne ovi sa mora-civilizacije(tvoje blejanje na ovom istom portalu-uvijek nekako u martu:2012/13/14 godine!
  Labude,da ti kažem-postidi se? Kako ću,kad pouzdano znam(ti to sam potvrđuješ)-na se nemaš našto osloniti( u postiđenju) brez na nju na koju sjediš-gospare makinista Blažen Isus i Marija !!!!

  Lijep pozdrav sa pjene najljepšeg Crnogorskog(nije Vlaško-jel te gospar?) mora i zaliva na svijetu-uz pjesmu-koja ti liječi dušu-poboljšava (adrenalin)afame-i na pomiso:”NEK JE VJEČNA CRNA GORA(“okupatori sa brda gore-zbog kojih su na svim palačama u Boki-puškarnice okrenute prema njima gore-a ne prema moru-civilizaciji”-reče Labude i ne postiđe se)!!!!!!!)

  • J.D.pensioner Prčanj,Šjor Ljerko sa kavalina,Vuk gorski,Čuvar govedi itd… (sve sacuva samo ne druge od samoga sebe i svoje šporke i nevaljale jezičine),i ko zna pod kojim sve imenima sakriven,čas muško čas žensko,
   Jedna od osobina je,
   Brljati javno pokojnike i nečije potomke,to jedino može teško izfrustirana osoba,nadojena mržnjom i osoba koja nije imala hrabrosti da se suoči sa osobama dok su bili živi.Tu lijeka nema !

   Poznati i priznati crnogorski književnik je napisao ;

   DANAS U CRNOJ GORI, KAO SVOJ PROGRAMSKI POLITIČKI CILJ, IDEOLOGIJU RAVNOGORSKOG ČETNIČKOG POKRETA BAŠITINE SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA U CRNOJ GORI NA ČELU SA AMFILOHIJEM, A OD PARLAMENTARNIH POLITIČKIH PARTIJA U CRNOJ GORI: SRPSKA NARODNA STRANKA, DEMOKRATSKA SRPSKA STRANKA I DOBRIM DIJELOM NARODNA STRANKA. U NEVLADINOJ ORGANIZACIJI »POKRET ZA OČUVANJE DRŽAVNE ZAJEDNICE SRBIJE I CRNE GORE«, NA ČIJEM SU ČELU DR ČEDOMIR VUKMANOVIĆ I ZORAN ŽIŽIĆ, ITEKAKO JE ZASTUPLJENA IDEOLOGIJA I POLITIKA KOJA SE TEMELJI NA ČETNIŠTVU. A O BEOGRADSKOM POKRETU POSRBLJENIH TERAZIJSKIH CRNOGORACA, U KOJEMU JE MATIJA BEĆKOVIĆ JEDAN OD VODEĆIH PROTAGONISTA, DA I NE GOVORIMO.

   PIŠE: Novak ADŽIĆ

   Jesam li ja ovo izmislio a junače Prčanjski ?
   Je si li prepoznao stranku ,čijeg si financijera i ideoloskog vođu šoferisao ?
   Oćes li opet napisat da je izmišljotina i neistina i za ovo ?
   Nisam ti ja kriv što si šoferisao koga si šoferisao i prodao petokraku za večeru
   Ti si teški paranoik ,u svakom komentaru ti se pricinjava taj I.B.
   izgleda da ti je postao nocna mora,i glavna preokupacija tvojeg zivota…….

  • Jole nesto si mi sve pobrka! Nije vino posto predje bjese…..godine pristigle pa sve muckas, a Crmnica i Grbalj postadose pobratimi oli su vazda bili u tjeskobi? Ilickovicu se svaka pozlatila!

  • A što napisa Jole,nekom Labudu,
   nema gore no kad je čeljade cnog obraza,i crne pameti,i crnih misli,
   Dakle napisa Jole dolje napisani text i osta živ ali još crnjeg obraza,

   Dragi Labude=B.I. dobro je e ti onaj što ti je “pričao istinu” o Prčanjanima(bogu fala još ti je živ) nije “omanuo” pa da ti ispriča kako je njegov rođeni ujak(prvi ribar na Prčanj-Muo-osebno bijaše vješt ostima) bio eksluzivni snadbjevač ribom u Prčanju od 1941-1943: Piccolo presidenta Prčanja-koji je živo u kući broj 66(kao podstanar)-oli tik-zid ih dijeli- uz kuću broj 65-đe sam ja rođen 23.jula 1957 godine!

   A što to napisa za pokojnog J.E. onog J.E. sa Glavatih, poštenog čovjeka,ribara kod kojeg si svraćao u kuću i uvijek rado bio primljen i počašćen, a reko mi je i jedan Prčanjanin da si nosio njegovu škrinju i spuštio ga u grob na vječni počinak 1992.Sram te bilo !
   Imaš li i malčice poštovanja barem prema pokojnima,lako je brljati pokojne
   ti si jedna izfrustirana osoba.
   Taj J.E. poznati ribar i virtuoz sa ostima, snadbjevao je Prčanjane sa ribom a vazda je najbolji i najveći komad ostavljao za jednu gospođu znaš ti koju i u koju kuću a taj komad joj je vazda rado davao u večernjim satima,
   Znaš ti to dobro iako si rođen 1942 znači pišao u pelene kad se to dešavalo ali su ti stariji prčanjani pričali a ti kao pikolo bambino to sve slušao,pa sad oćeš da izokreneš istinu kao i datum da si rođen 23.Jula 1957.

   E koja si ti kukavica nek ti se stidi g……ca obraza odavno nemaš.

 19. Gospoda zaboravila na Ilickovica no prebiraju stare rane. Vise se ne zna je li gora Crmnica ili Grbalj. Je li to necim zacarani trougao da toliko poltrona, ulizica, religioznih fundamentalista i jadova i nistavila i crnogorskih neprijatelja izrodi. Mora da je neko dobro zagnojio!

 20. …da su u prilici da te čitaju: “EPISTULA NON ERUBESCIT”-Pismo/te/ ne posram/i/ljuje!!!! A Ciceron bi “pridodao:” TALIS AVUS,TALIS NEPOS”-Kakav đede takav unuk!!!!! Cipan cio si-zbora nema-“misliš i pišeš kako su mislili tvoji prci”-(((Skala radio Kotor.8.marta 2012 godine)))!

  Batali se više tvojih “podmetačina” -u svrhe sijanja zla-koje, izgleda ,još “životinjari u tvoj obitelji!!!
  Da ti je bio cilj “Parastos i ostali djelovi tog “epohalnog otkrića”-resavljenje nečesovoga Raše-Kotule-sa Portala “Savremena istorija-lažavina i iskrivljenja istine događanja”….Ti nebi Radovane ,u prvi plan stavio što si stavio(Iva Maguda,Stanka Odžu….i ine),a potom negirao-kroz tvoje i samo tvoje laži negirajući robovanje (u Italiji dr Filipa Lazarevića i sina mu Vladana-u vrijeme Musolinija)-nego pi prvo pisao(u skladu sa zahtjevima “teme” gospodina Iličkovića)-o zadnjemu(parastosu i …)pa na kraju-onako uzgred o “ovome te ti prvo izleti iz žbatule!
  Ja tebe na kraju neću pozdravljati “s’epitetima”-jer nema toga epiteta u bilo kom jeziku svijeta-koji bi te na adekvat način presatvio ?!
  Bar se postidi u sebi-zarad sebe i potomstva?

 21. …da ti je ime “kukavica jedna”-kako se potpisa! Malo si preforsirao sebe-precijenio? Jer da znaš ko je sin potpisnice-malo bi se postiđeo-oliti zabrinuo za potomke-što bi ste rekli vi “crnogorci”?

  • Ne napisa ništa o onom parastosu u Grbalj a junače ?
   A što napisa za grbljane da su postojale crne trojke iz donjeg Grblja koje su napravile zločin u Bogdašiće, Bogami istinu si napisao,
   A danu oprosti, čini mi se da je famelja koju si šoferisao, iz donjeg Grblja,
   I dalje ne napisa ništa o parastosu u Grbalj, prpa a ?
   E koja si ti k……. i šotokucin Prčanjski.

 22. ….da si čoek-od čoeka,a da (ni)jesi sin tice? Bilo bi dobro da nam kažeš,odakle si prvo “pismo povijesti”-o oslobađanju Kotora 14 i 15.septembra1943 godine pisao-prepisao i peveo na ovaj Portal dana 22/12/2014 u 20:21 sati? Oko godina,ja sam Radovane rođen 23.jula1957 godine u Emoni-“priveremeni porođaj” u otelu SLON-u centru Emone?! A ne ,činti se,1942 godine?!
  Radovane-ja te stvarno iskreno pitam kao starijega od sebe-je li dr Filip Lazarević (kao si ti napisao naznačenoga datuma)pisao generalu Draži Mihailoviću-da traži jedinicu savezničku da “pripomogne u dizanju morla” kod italijanskih jednice- divizije “Emilij”-u Boki?
  Radovane,rekao mi je tvoj rođak-sa sela,da si ti ovaj “povijesni foj”pisao isključivo da bi u njegovom početku(“zaglavio”) promicao imena i prezimena-čiji potomci danas žive i rade u Kotoru! Nota bene-čestiti i poznati ljudi u svojoj struci!

  Radovane rekao mi je tvoj rođak-da si na slične teme(crnogorsko-srpske) pisao i juče na Portal RTCG. na temu “Poništiti odluke “podogoričke skupštine”-1918 i da si tamo napisao da je:”Kotorska skupština-1946″-jednoglasno donijela odluku da se Boka ne prisajedini sa Crnom Gorom-jer su im u Jajcu(1943)-(((istovremeno neznajući da je Treće zasijedanje AVNOJ-a,održano ui Beogradu 7.avgusta-1945 godine-kada je sve rijšeno u Titovoj Jugoslaviji(i brez odluka-iz Kotora-1946)))-“boki kotorskoj” priznali autonomiju(ka ti što si tražio na ovaj portal-maja 2012 “autonomnu boku”-zarad budućnosti djece v a s”srba i hrvata”-uz opasku da su po tebi i Grbljani Bokelji”)? Radovane zašto kriješ-a rekao mi je tvoj rođak-da si ti”na pjanu uru od sreće”-prilikom pisanja” ovog”štiva-konsultovao nekavog tvog prijatelja i grbljana: Raša-Kotula(usput izvrćući pisanje tvog prijatelja),koji jea u t o r:”povijesne dogodovštine”:na Portal”svaremena istorija”-NAPAD GRBLJANA NA KOTOR-1943 godine”?

  B-/lažo/en I-/sus/ i /Adio/Mar/e/ija?

  • Parastos za Dražu Mihailovića u Grblju
   „Zahvalno potomstvo vojnika Kraljevske vojske u otadžbini“ najavljuje čituljom u današnjem Danu da će se 17. jula povodom 66. godišnjie „od stradanja đenerala Dragoljuba-Draže Mihailovića, komandanta kraljeske vojske u otadžbini, u hramu Svete Trojice na Pelinskoj Rudini, Gornji Grbalj, služiti liturgija sa parastosom slavnom Đeneralu i svim njegovim saborcima sa područja Grblja, postradalim za KRST, KRALjA, i OTOČESTVO“.
   Na čitulji je Mihailovićeva fotografija iz njegovih mlađih dana, u uniformi kraljevske vojske.

 23. …da je dr Filip Savov Lazarević,tražio-pisao generalu Draži Mihailoviću? I drugo,reci ti nama,ko je oslobodio Kotor 14.septembra 1943-a ko 15.septembra-do 5 ura popodne 1943! I ko se po Boki borio baš tih dana između sebe-u vrijeme kad je dr Filip “ubjedio” Grbaljane da “Njemcima niko ne pruža otpor”? Đe? I treće,što je lovačka 118 njemačka divizija radila i italijanska divizija “Emilija”bronte/13,14,15 septmbra 1943/? I đe su one bile-u vrijeme(uveče) kad je dr Filip “rekao” Grbljanima da ne smiju-zoriti u Kotoru-e Njemcima niko ne pruža otpor?
  Radovane čuvaj se “jarma istorije i volova”-ako ne znaš orati-a umiješ istinu zaobilaziti? Satrijeće te osobena “istina”-o veličini tebe i tvojih predaka?!

  • A đe si se ti našo da pišeš o događajima 1941 ,1943,1945 itd,da nama držiš predavanja o događajima kao da si ti učestvovao u njima,Ti koji si piškio u pelene tada dok se sve to dešavalo ,Ti koji si rođen 1942 ,gore dolje jedna godina,nisam siguran,tako bješe a ?
   Ove tvoje komentare da neko čita ko te ne zna reko bi kao da si učestvovao u tijem događajima,
   Batali se priča koje ti je pričao onizi te si ga šoferisao, a što veliš za oni parastos u Grblju ?
   E kukavice jedna……..

  • A đe si se ti našo da pišeš o događajima 1941 ,1943,1945 itd,da nama držiš predavanja o događajima kao da si ti učestvovao u njima,Ti koji si piškio u pelene tada dok se sve to dešavalo ,Ti koji si rođen 1942 ,gore dolje jedna godina,nisam siguran,tako bješe a ?
   Ove tvoje komentare da neko čita ko te ne zna reko bi kao da si učestvovao u tijem događajima,
   Batali se priča koje ti je pričao onizi te si ga šoferisao, a što veliš za oni parastos u Grblju ?
   E kukavice jedna…

 24. Gospodine moderatoru,nije korektno-puštati laži o doktoru pok. Filipu Savovom Lazareviću,poznatom kotorskom ljekaru i njegovoj porodici! I to od koga? Od onog koji u kontinuitetu “proziva” ne samo ovu porodicu,,nego i porodicu Đilda Pečarića,kojega proglasi ,ni manje ni više,nego za ustašu kojemu je on “ustašstvo” utvrdio -u njegovj kući u starom gradu(nota bene-kao 10.godišnjak igrao se u kući đe nije bilo djece njegovog uzrasta-nego mnogo stariji). Pa juče čitav Oravac,pa sva srpska područja Boke(navodno bila sva Boka-liši Kotora,pod Turcima)-čije su žene provodile prve bračnine noći sa Turcima,i da ne govorim o njegovim drugim pikanterijama-vezane za podaštavanje i ponižavanje ne smo Srba nego Crnogoraca(sjećanja radi-njegove lanske tirade-da su Crnogoski badnjaci u starom gradu-“logorske vatre”-ne primjerene starim kotoranima i Kotoru)?!
  Ako je ovo “nova-vaša” ili neka druge analogna razvojna filozovija”-rasturanje i razbijanje i ovo malo što je ostalo od”tradicionalne bratske bokeške ljubavi među narodima bez obzira na vjeru,naciju,jezik,porijeklo”…onda meni ostaje da vam kažem(objavili-neobjavili) Vi nas gospodo vrćete u zle i opake godine-godine vašeg zastiđa, koje evo Vi od 1989 godine zobljete a vaše dugove plaćaće vam potomci-ja vam jemac…za sve one vaše-isključivo vaše svinjarije na Konavle i Dubrovnik! I ako bi ste rado-taj vaš “barjak časti,slobode-ljubavi” predali i po mogućnosti-prišili drugome,kao njiove svinjarije-u režiji vas neznanih junaka”?!!! Kakvi se nisu do sadakotili na ovim prostorima!!!!
  Znam,da ovdje ,počesto, ne stanuje istina-ipak ne zanosite se,da će te svoju sramotu pokriliti- plasiranjem laži ?!

  • Hajde bre Jole ne blesavi,
   Sve si pomutio..i turke u Kotoru i Lazarevica i Djllda(laka mu zemlja) .
   Jedino si zaboravio da je Bokeska mornarica kao oruzana formacija Austrougarske ucestvovala osvajanju Lovcena.
   Da bi dosli do Lovcena morali su proc’ Njeguse..zar ne?
   Na Njeguse tada ni zive duse ne nadjose…sve pobjegli …
   Pricao nam Dusan Zivkovic da su to bili dripnjaci. …provukli se niz Spiljare do Tabacine a onda nekako stigose do Prcanja.??
   Ovo je i pokojna baba Mile pricala
   Blazen Isus i Marija

 25. Radovane,njegovi su: đede Filip Savov Lazarević,čuveni kotorski ljekar i otac Vladan,poznati Jugoslovenski advokat,bili-da oprostiš, sa kotorskim skojevcima-komunistima prvo u Bar,pa potla u Klos(Albaniju) i najposlije u Italiju u logore-do pada Italije 9.setembra 1943 godine(((ovo provjerite u “bivšu zubaru” na Peluzicu-đe ste trenutno na honoraririma /ka vaši kod mene nekolika metra zapadnije/-tamo ima sve što vas interesuje!)))-samo zato što nisu PRIHVATILI-..(((kao tvoji “narodne sloge”-četničko zelenaške,vašije:četničkog generala Blaža Đukanovića i zelenaškog komandnta brigadira Krsta Zrnova Popovića-sve pod kotule i perjanice fašističkih hordi prosuti kao troskot po Crnoj Gori od 12.jula 1941 do 15.maja 1945 godine)))…-ITALIJANSKU okupacionu vlast!

  Dobro bi bilo-da se potpišete na te vaše “istine”-ako vam basta-pa da vidimo po imenima ,da uporedimo – imali vašije u onije 1.300 “dobrovoljaca” iz opštine Kotor koji su poslije rata(1945) odgovarali za “veledjela” iz rata-protiv rođene zemlje i naroda! A što se tiče mene i moje uže i šire familije-dajem vam riječ da ako se potpišete sa punim imenom i adresom-da ću vam sve potpisati što bude loše pisali o mojoj famelji iz bilo kojeg perioda i mene-vaše noćne more,od koje će te prorikati ka carađorđević u Marselj?!
  E,da vam je znat kako je lijepo biti slobodan i pod svojim imenom življeti na pjeni od najljepšeg mora i zaliva na svijetu-u rodnom mi Prčanju-dileme nema,prontno bi ste tražili, od vlasnika (VASA VACUA)-da vas pušte na čist vazduh iz njiovih…u kojima abitavate ovo kvrat od vijeka?!
  B./laž(o)en/ I./sus/ i Marija?

  • Jole, odje Peluzica, Trojka sa par skaljara.. Aco akze Jole op[et propisao???,
   Sve sto zboris su samo tvoje mastarije…pa covjece koliko godina imas, da ti se sve pretvorilo u haos sto nije ni cudno.
   Kao sto rekoh 1916g na Njeguse nije bilo zive duse, a za Prcanjote se ne moze bas reci da su bili protiv Talijana…koliko je gospodja ljubilo crnokosuljase?
   Ti s evaal nemas cime pohvaliti a za tvoju porodicu nisam cuo da su bili istaknuti borci NOBa pa bi jedino mogao da nam objasnis na koji si nacin
   uopste dobio posao u komandi rezervne vojske JNA i slao momke na ratista a njih se sada odrices?
   Blazen Isus i Marija
   pozdravlja te sirotinja sa Peluzice

  • Kapetan Đuro Ivetić, Stanko Odža (kasnije delegat na Svetosavskom kongresu), Ivo Magud i predsjednik grbaljske opštine Marko Lazarević bili su glavni organizatori grbaljskog ravnogorskog pokreta. Do kapitulacije Italije četnici su radili u ilegali. Dio Grbljana nalazio se u tzv. nacionalistima, koji nisu formacijski pripadali JVuO niti su bili pod njenom komandom. Razlog je bio taj što je Boka 1941. godine prisajedinjena Italije, odnosno postala je njen sastavni dio. Nakon kapitulacije Italije 1943. godine u Grblju su počeli da se okupljaju četnici. Grbljani nisu znali za razvoj događaja u Crnoj Gori. Mislili su da svuda bijesni ustanak i vodi se borba sa Njemcima. U Šišićima ponovo su održani pregovori sa predstavnicima partizana oko zajedničkog napada na Njemce.
   Padom noći otišlo se kod dr Filipa Lazarevića, predratno senatora, za savjet. On je preko radija saznao da Njemcima niko ne pruža otpor. Zato im je rekao da jutro ne smiju čekati u Kotoru, da se povuku sa druge strane Trojice. Vođstvo četnika je tako i odlučilo. Međutim nije obavještena grupa Stanka Odže, te su oni ostali.
   Đuro Ivetić i dr.Filip Lazarevićsu predložili je Draži Mihailoviću da zatraži od saveznika iskrcavanje barem manje jedinice radi održanja i podizanja morala italijanskih jedinica u Boki[2]. General je odmah ovo prenio Jugoslovenskoj vladi u Londoni, ali Englezi su prijatelji i saveznici samo sebi. Za Jugoslaviju su imali druge planove i ona im je služila samo za trgovinu prilikom raspodjele interesnih sfera.
   Podgorica — Povodom 66. godišnjice od pogubljenja četničkog komandanta Dragoljuba Draže Mihailovića u podgoričkom listu “Dan” danas su objavljene dve čitulje.

   Jedna je potpisana sa ” zahvalno potomstvo vojnika kraljevske vojske u otadžbini” , a druga sa “srpski soko Herceg Novi”.

   Parastos za Dražu Mihailovića u Grblju

   „Zahvalno potomstvo vojnika Kraljevske vojske u otadžbini“ najavljuje čituljom u današnjem Danu da će se 17. jula povodom 66. godišnjie „od stradanja đenerala Dragoljuba-Draže Mihailovića, komandanta kraljeske vojske u otadžbini, u hramu Svete Trojice na Pelinskoj Rudini, Gornji Grbalj, služiti liturgija sa parastosom slavnom Đeneralu i svim njegovim saborcima sa područja Grblja, postradalim za KRST, KRALjA, i OTOČESTVO“.

   Na čitulji je Mihailovićeva fotografija iz njegovih mlađih dana, u uniformi kraljevske vojske.

 26. Dobro si načuo I.B(lažo)..Borota,Milovan..Blaž(o)en Isus i Marija…? Štet,što ti se nedade- da dočekaš “proročanstvo” Buda četnika? Pa da bi živo ka ti sestre sa Galapagosa?

 27. Jole ja nacuh da ti fali malo da siljes u vojsku ovu nasu omladinu ka ono kad si vedrio i oblacio 90-tih! ne znam je li to istina ili ne ma sto rece Ilickovic svaka mu je na mjestu!

  • Milovane,zaboravio si napisat i da je šoferisao kod onog biznismena-lopingera što mu je kokarda mila i što su mu je njegovi nosili od 1941 do 1945.a kasnije u srcu do dana današnjeg.

 28. “Imam,imam” Borota-ono što ti je đed nosio na Lovćen 1916 godine-.kad je kao “kršćanin”-grob Njegošev ćuskijom -oskrnavio!!!!

 29. Milovane,ako kreneš da me “čitaš” -ne prateći interpukcije-onda može da ti se desi što ti se desilo-riječ “premnožio”! Zato još jednom pročitaj moju”bokešku atelanu-alegoriju”,uz obavezno praćenje “inetrpukcija”(posebno – upitnike)..i biće ti sve jasno-potaman! Oko -“,diplomata-diplomacije i megdana”-ostavi to MIlovane nazočnome Iličkoviću-koji se i prije “javljao”(na druge teme-dileme?) s’ istoga mjesta-ladovine australijske?!

 30. E vala si ga Drinjak prekrdasio! Pa da Crmnica nije otisla po djaolu Ilickovic ne bi ovako pisa. To je jedan rodjeno gospodin i diplomata kojemu je tasko na megdan izaci. Crmnicani su postali ljigavci prodali se Sotoni pa ih sad ceteci kako stigne a evo vidim ubacije i svoje kurtizane. Masala a za Ilickovica jedno veliko bravo!!!

 31. Vala ću reći pa neka puknu dušmani? Iličkoviću- premnoži li premnoži(slabo sabra i pomnoži?),jer nije bilo četnika(liši braće njihove-zelenaša-Musolinijevi “pionira”) u Crmnicu od 1941 pa 1945-ma bora ni u ostatku montenegra od 12.jula 1941-brez da se zvekne-ako ne računamo Neretvu i Sutjesku-đe ih bijaše najviše od svije nacija-u tim”zaludnjim” danas”bitkama? A izgleda evo zveka-više od kvart od vijeka-na iste note i partitude:”eviva montengro”-eviva Italija…diljem naše mile izopačene domovine? Kako je krenulo-dobro nam je krenulo-umjesto u Jevropu a mi tek na putu za Verušu? Nego mene gospodine Iličkoviću zanima-đe ste vi bili u potnji ovaj kavart od vijeka? Što ste rabotali i čime ste se bavili i za čiji ste račun radili(državu,njene vlasnika i td i ts?)! Za mene i iljade onih koji smo “promašili puteve zastiđa”-izbjegli sudbinu vlastodržaca i njihovih vjernih i odanih-zanosilaca “belih bubrega”-vaših eks poslodvaca…se znade-da smo još na 13.jul.1941 godine!! Za ostale i nehajemo-oni se svakodnevno ili bar ciklično javljaju-vardajući po ovim portalima-ogledalima naše zbilje i naše budućnosti do Veruše? A dalje ko dočeka-viđe će i brez portala-krivih ogledala?!

  • A đe se ti nađe da pitaš đe si bio i što radio ,
   Ti koji si prodao vjeru za večeru,petokraku za kok….du
   Ti koji si bio šofer i vozio četnika kotorskog iz tradicionalne četničke familije,
   Ti koji si advokat četnicima a tobož ,Jugosloven i poštovaoc Partizana,
   Bolje bi ti bilo da se batališ pisanja ,pametnije bi ti bilo,
   da ne brukaš sebe i svoju familiju !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]