Miodrag Vlahović: Čekajući Dan nezavisnosti

3
Miodrag Vlahović

Sjednicu Skupštine Crne Gore na kojoj bi se usvojio Lex specialis i donijele neke druge administrativne odluke bi trebalo održati baš 21. maja.

Razloga i opravdanja da se sačeka još tri sedmice glede ovih neodložnih poslova imaju svi.

Predsjednik Parlamenta silazi sa funkcije puževom brzinom, u stilu indijskih sapunica. Tu ni kraj kraja nema. Skupštinski Poslovnik je sročen tako da omogućava opstrukciju i sve nesuvislije razloge za odlaganje neizbježnog. Predsjedavanje je izgubilo sadržinu i rezone. Ta funkcija je, zapravo, odavno upražnjena, a natezanje je dobilo karikaturalne razmjere. Stolica se teško napušta, očigledno, pa čovjeku treba udijeliti još te tri tričave nedjelje, do dana desete godišnjice i pripadajućih ceremonijalnih dužnosti. Ceremonije i rituali su odavno glavni politički sadržaj na toj adresi. Kada sve bude okončano, otrežnjenje će biti … otrežnjavajuće.

Predsjednik Vlade i njegov novi kabinet, s druge strane, bi tako dobili dragocjeno vrijeme da dogovore sve kvote, rasporede ambicije, funkcije i sinekure. Jagma za šestomjesečnim namještenjima je pravi vodvilj: prost zaplet, jednostavni likovi, površne misli i plitki štosevi. Niko se, začudo, ne smije – jer su stvari samrtno ozbiljne. Napor da se ulazak u Vladu predstavi kao revolucionarna djelatnost izaziva, ipak, poneki osmjeh. Parlamentarne stranke i lideri koji nikad nijesu iskušali izbore, pa čak ni lokalne u Tivtu, sada razbrojavaju na parove, opozicione i one druge … Pandemonijum!

Vrijeme do 21. maja bi, takođe, moglo poslužiti da neko pažljivo pogleda “sitnu” odredbu Sporazuma koja predviđa da ugovorene funkcije traju dok se ne ozvaniče rezultati oktobarskih izbora. Interesantno, vaistinu. Da li to znači da već sada treba raspisati transparentni tender za pištaljke, šerpe i lonce? Ti rekviziti, uz neizbježne zastave (kao one “jeftine” kineske, sjećate se?) biće neophodni kada se šestomjesečni ministri sjete da bi se mandat mogao malo produžiti. Još malo demonstracija, suzavca, sporednih i glavnih ulaza u Skupštinu nije na odmet, a ni šatori nijesu valjda štetovani. Kad može Spiker, što ne bi i ministri?

21. maj je i pravi datum da se Demokratski front i njegovi ljutiti lideri vrate u Skupštinu. Obećali su naciji (da sad preskočimo trik-pitanje kojoj) da će se za ukidanje Crne Gore boriti demokratskim sredstvima. Eto prilike da se to prkosno kaže u crnogorskom parlamentu na crnogorski dan nezavisnosti. Mnogo bi bilo da tražimo da to urade na crnogorskom, ali svi oni govore ijekavski, pa niko neće primijetiti da ne zbore taj jezik. Dakle, bujrum, gospodo!

Nijesmo zaboravili, da neko ne zamjeri, ni slavni Počasni odbor za proslavu jubilarne godišnjice nezavisnosti. Lako će Odbor srediti da i zasijedanje Skupštine bude dio programa proslave. Sve se može, kad se hoće.

Uredno je i pažljivo očišćen taj odbor od onih koji su o nezavisnosti zborili mnogo prije svih gorepomenutih. Nikakve štete: i vuci i ovce na broju! O indeksu sitosti ćemo drugi put, kad minu obljetnice.

(Autor je predsjednik Cdu)

3 KOMENTARI

  1. Predsednik Finske Sauli Niniste ne podržava stupanje zemlje (Finske) u NATO i zalaže se za nastavak trenutne politike neutralnosti (Večernje novosti, 2.5.2016.)

  2. Jes ga ovaj nadbrobio. Očito da pripada grupi plaćenih izdajica, udrženiju Rajović i družba. Sada više nisu opozicija vlastima, nego plaćena opozicija opoziciji, pa im je cijela rabota po zadatku da uigrano ruše Ranka. Kao da će se njegovim odlaskom riješiti državni problemi, a koji će tek dobiti krila.

  3. Još kad bi se brez glasovanja naroda-moglo kako ugnjati u nenarodnu nelegitimnu kamper-šator skupštinu-iz ulice “Kampera i bekica” u Pod Goricu? Ko i malo ima u moždane-njemu je dosta i Tivat-za nauk i napredak ka- r a k …u pontu? A đe ste tost cnrogorci? U čekaonicu za vječni ulazak u “arhive” crnogorskog zastiđa- od pamtivijeka…? I ako je od Centrale duhovonog upokojenja /Cdu/ MNE-mnogo je brate boga mi? E bo!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].