Miodrag Vlahović: Jen’, dva, tri!

3
Miodrag Vlahović

Dogodilo se neizbježno: dogovora u “parlamentarnom” dijalogu nema upravo zato što je dogovor  postignut!

Dolazak na vlast bez izbora nije uspio. Nije se čuditi pokušaju – kad su mogli da uđu u Skupštinu bez učešća na izborima, zašto se ta politička alhemija ne bi primijenila na ulazak u Vladu? Kada postanete “parlamentarni lideri” a da vaša stranka/udruženje nije ni luk jela, ni luk mirisala, što ne bi slavodobitno ujahali i u ANB i Javni servis? Kad mogu bit’ potpredsjednik, ministri i doministri, istina privremeni, što ne bi stavili van snage i logiku i osnovna pravila i elementarne  rezone? Pregovori sa EU, standardi, uporedna praksa, ulazak u NATO? Cijena? Prava sitnica! Nekoliko dobrovoljaca za ANB i demokratski Agitprop za RTCG, snaći će se već!

I da Krivokapić bude doživotni Predsedatelj Sobranja, vaistinu! Ništa nije dogovoreno, ako to nije dogovoreno. Eto tako!

Samo je još falilo da neko demokratski poviče “Razvaljuj!” i da počne AB revolucija vol II. Mermerni Feliks Djeržinski iza Mauzoleja bi štrecnuo, a kamoli ovi današnji.

Džaba sav trud, uzalud šatori, neiskorišćena sporedna vrata, izmišljena ili napumpana podrška izvanjaca, natezanje oko učesnika, opozicionog statusa … Propadoše i performansi i zastrašivanje kućnim posjetama.

Izjaloviše se i prijetnje Briselom: Evropljani, ka’ Evropljani, drže se pravila i principa i ne podržavaju bojkot! Kontinentalna zavjera!

Čuveni Kurcio Malaparte bi pozavidio: uprkos svemu, Crnogorci, uključujući one koji se tako ne pišu, umalo ne oboriše i njegovo znanje. Dragi kompanjo  Malaparte, ne budite amater: kod nas je tehnologija državnog udara uznapredovala. To se sada radi “bez natege”, bezbolno i neosjetno!

Opšta anestezija, ipak, nije bila učinkovita. Još samo neko da obavijesti Njegovu Ekselenciju ambasadora Drobniča da stvar nije uspjela.

(Ne zamjerite, dragi veleposlaniče europski, šalimo se u okviru “acquis communautaire”, seveda! Nijeste ni Vi ništa krivi, s lukom i bez luka, ni dao Bog!)

Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo!

Ili, da prevedemo na moderni crnogorski politički sleng: parlamentarni politički dijalog nije uspio, ali je Pacijent preživio. Sa srećom!

A to je, naravno, prije i poslije svega, najvažnije: Crna Gora će opstati uprkos ovakvim organizovanim improvizacijama. Interes građana nije da se sve raspadne ili da se u haosu raspada, već da održimo našu zemlju van balkanskih stereotipa, koji podrazumijevaju praksu da se stvar prvo uništi, pa se onda pita što treba učinjeti.

Nezavisna i suverena Crna Gora, usmjerena prema Evropi i atlanskom savezništvu, su vrijednosti i ciljevi koji ne smiju da dopuste da ih ugrozi bilo čija karijera ili umišljena projekcija o sopstvenom istorijskom značaju. To su trice i kučine spram Crne Gore!

Jeste, mislimo baš na onog na kojeg ste i Vi sada pomislili, uvaženi čitaoče! A i na drugog ili na trećeg da Vam je otišla misao, nijeste pogriješili!

Kada će onaj, koji je odavno trebalo da ponudi ostavku, biti smijenjen – manje je bitno, mada nije nevažno.

Crna Gora nema vremena za dalje improvizacije i eksperimente. Slobodni i fer izbori, jedan. Finalizacija pristupanja Alijansi, dva. Demokratske promjene u Crnoj Gori, tri.

To je “jednostavni” plan čija složenost zahtijeva perfektnu izvedbu. Crna Gora je pokazala, kada je bilo i teško i komplikovano, da umije i te kompleksne jednačine da riješi.

Naša je zajednička obaveza da joj pomognemo da to uradi i ovoga puta.

Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole.

(Autor je predsjednik Cdu.)

3 KOMENTARI

  1. Je li ovo isti g.Vlahović koji je bio član Liberalnog saveza,član parlamenta koji je napistio navodno zbog izbornih pravila ’94.koja je uspostavljao isti g.Djukanović koji uspostavlja do današnjih dana,kasnije Milov ambasador….???
    Je li to onaj Crnogorac,rodjen na Metohiji a danas aplaudira Šiptarima iz lažne države Kosovo??
    Je li to isti g.Vlahović koji se danas opet nudi g.Djukanoviću?
    Blago…..blago…..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]