Miodrag Vlahović: Lekcija iz Tivta

0
Miodrag Vlahović

Lako je viđeti i izračunati: nema pameti, a ni opravdanja ili izgovora, da stranke, koje se prepoznaju u sintagmi “crnogorska demokratska i građanska politika”, nastave sa neozbiljnim ponašanjem. Što je dosta, dosta je.

Lideri koji su izabrali da “ostanu kući” i da se ne upuste u zajedničku izbornu trku ne zaslužuju ozbiljni komentar. Oni koji su izbjegli, manje ili više umješno i uvjerljivo, da prihvate ponudu za zajedničku listu sa srodnim i bliskim partijama, sada mogu da sabiraju i oduzimaju glasove i procente do mile volje. Jedan od stotinu je njihova mjera.

Brojke su jasne, nemilosrdno definitivne. Da li će uticati na spremnost gorepomenutih da konačno, pardon, mućnu glavom?

Još je tužnija mogućnost da se potreba zajedništva ipak spozna, a da se, onda, po starom lošem crnogorskom običaju, sve to izgubi u “visokoumnoj” i “principijelnoj” raspravi, koja u našoj političkoj kulturi obično služi da se prekrije nadgornjavanje do posljednjeg daha povodom … redosljeda na listi.

Pitanje nominalnog vođstva ne smije da bude presudno ili najvažnije. To je jasno, bar dok je svjež post-tivatski “ugođaj”. Ono što jeste važno je upit što su nam prioriteti i ciljevi i kako da ih uvjerljivo objasnimo građanima.

Dakle, nije problem redosljed lidera i njihovih sujeta, već politički program i jedinstvena  poruka te pretpostavljene grupacije.

Ta potrebna poruka i program ne može, na primjer, biti iskaz da “nećemo sa ovakvom opozicijom i sa ovakvom vlašću”. To nije politički stav, već neubjedljivo i potrošeno opravdanje za svaki zamislivi politički potez i manevar.

Još manje to može biti očekivanje da se “udomite” kod vladajuće partije, ili da ostanete/budete na njenoj listi, sa tri frtalja od poslanika. Ta “taktika” je otužna, bez obzira kako se zove “lider” ili partija ili koliko im je prošlost stranke “svijetla”. Tragikomično.

Crnu Goru treba mijenjati sa crnogorske strane. Za one gadljive na sam pomen tog pridjeva, da ih oslobodimo muke: “crnogorske” u svim značenjima te riječi, od državnog, preko kulturnog i građanskog, do nacionalnog.

Dakle, ozbiljna crnogorska politika podrazumijeva ozbiljni politički program, kojem će crnogorski nacionalni i državni interesi biti okvir, smjernica, smisao i sadržina.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]