Miris mora i starine u porodičnoj kapeli Radimira

0
kapelica Radimir

Zoran Radimir

Porodična kapela Sv. Mihovila, bokeljske tradicionalne familije Radimir iz Dobrote je i ovoga ljeta dostupna turistima i svima koji se zanimaju za bogatu pomorsku i kulturno-istorijsku prošlost Boke Kotorske.

Naime, u ovoj kapelici se čuva zbirka etnografskih predmeta minulih vremena poput starog kovanog novca, bokeške nošnje, dobrotske čipke, oružja, alata, muzičkih instrumenata.

U ambijentalnom, starom naselju pomorskog bratstva Radimir, među kapetanskim palatama s jedne i novim hotelima sa druge strane je ova ljupka crkvica.

U njoj je dah i duh prošlosti koja u Boki civilizacijske slojeve potpisuje imenom onih koji su ovom kraju morem donosili kulturu iz razvijenog svijeta.

Danas u novim obližnjim hotelima “Forca“, “Palacu Radimir“, turisti nezaobilazno posjećuju etno zbirku, ostavljajući impresije u knjizi utisaka od kojih su neke i pravi eseji.

Na području kapetanske Dobrote nema drugog pomorskog muzeja, a porodična kapela familije Radimir je građena polovinom XVIII vijeka.

U to vrijeme je bio običaj da palate starih pomorskih bratstava imaju i svoje kapelice u Dobroti, Prčanju, Perastu u kojima su obavljali svoje religijske potrebe, podsjetio je za Skala radio kolekcionar Zoran Radimir.

Kapelica je otvorena za posjetioce ljeti u večernji satima, ulaz je besplatan, a predmeti  sami po sebi pričaju svoju priču.

Za riječ više, nerijetko o etnografskom blagu i tradiciji ovog kraja je raspoložen i sam gospodin Radimir.

Prošle godine zbirka gospodina Radimira je od Ministarstva kulture Crne Gore dobila status pokretnog kulturnog dobra.

“Komisija Ministrstva je pregledala moju zbirku i utvrdila da je ona od opšteg i lokalnog značaja. Poseban kuriozitet je kolekcija kovanog novca u Kotoru koji se, na žalost nigdje ne može vidjeti, iako je kovnica bila značajna institucija u svim primorskim gradovima u srednjem vijeku“, rekao je Radimir.

Zoran Radimir

Etno zbirka RADIMIR otvorena za posjetioce od 15 juna.

Zbirka se može vidjeti svakog dana u večernjim satima od 20 do 23 sata (kasnije od 19 do 21) do 15. septebra 2018. godine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].