Mirnija noć u Gornjem Stolivu, vatrogasci budni do novog dana

1

Nakon 12 sati borbe sa vatrenom stihijom koja je jutros poslije 10 sati i 30 minuta  zahvatila padine brda Vrmac , Gornji Stoliv koje više nije u opasnosti.
Ogromnim požrtvovanjem kotorskih profesionalnih vatrogasaca kojima su u pomoć pritekle kolege iz dobrovoljnog  vatrogasnog   društva  Perasta  odradivši  dobar posao u odbarni sela njihovim velikim  terenskim vozilom, zatim DVD   Tivta, Krtola , Boke, mještani, humani građani Kotora i tursiti koji ljetuju u ovom kraju  selo više nije u opasnosti i  kuće nijesu ugrožene.

Stišavanju požara i njegovom lokalizovanju ide na ruku i smirivanje vjetra koji je tokom dana otežavao  gašanje i raspirivao vatru .
Prema riječima zamjenika komandira kotorske Službe zaštite i spašavanja Eduarda  Kovačića, kotorski  vatrogasci su uspjeli nešto poslije 21sat  teškim makadamskim putem  sa  dva svoja vozila da  izađu  ispod crkve Sv. Ilije u Gornjem Stolivu i da razvuku pruge,(vatrogasna crijeva) gdje će dežurati tokom čitave noći. Tako  bi odmah mogli da brane kuće u slučaju da se požar ponovo aktivira.
Teren je izuzetno nepristupačan i tokom dana su se vatrogasci teško probijali a kamoli noću, kazao je Kovačić u razgovoru za portal Radio Skala.On se nada da se tokom noći i u zorui vjetar neće pojačati .

Kovačić je podsjetio i na pomoć u suzbijanju požaru od strane avijacije Vojske CG.  Prvo je  na njihov zahtjev dejstvovao avion dromader kazao je on, naglašavajući trud pilota koji su vozili ovaj avion a imajući u vidu težak teren sa izuzetno strmim padinama.Konfiguracija terena je veoma nepovoljna za gašenje iz zraka . Tokom popodneva  i vojni  helikopter je u par naleta bio od pomoći vatrogascima bacajući vodene bombe nadletajući požarište.

Predah pred novu akciju gašenja

Noć dakle protiče mirnije ali sa oprezom i vatrogasci su na terenu  na padinama Vrmca  čekajući jutro, kazao je Kovačić. „ Ima nas dovoljno u slučaju ponovne vatre, a  u Gornjem Stolivu  tokom dana oko 50 vatrogasaca bez pauze su gasili ovaj požar“,podsjetio je Kovačić.

On se toplo zahvalio ženama Stoliva koje su nesebično i s ljubavlju dežurnim vatrogascima  tokom noći obezbijedile hranu i piće.
Posebno je istako pomoć privatnika Saše Milićevića koji je tamo gdje nijesu mogla proći terenska vatrogasna vozuila, prošao  svojim kamionom i cistijernom sa vodom i bio od izuzetne pomoći. U ovom požaru tokom dana i do 23 sata kada zaključujemo ovaj tekst nije bilo povrijeđenih  .
Na pitanje naslućuju li se uzroci požara, Kovačić nije mogao preciznije da odgovori. On je kazao da posjeduje neke fotografije koje su sačinili mještani i građani iz Perasta neposredno  prije razbuktavanja požara  a tiče se priobalnog puta u Stolivu oko kuća.

Poseban problem nerješiv godinama  je teško probijanje vatrogasnih vozila ptiobalnim ptem Muo- Prtčanj- Stoliv, gdje su na stotine parkiranih automobila sa jedne i druge strane ceste. Zakrčen saobraćaj pokušavali su da regulišu policajci svojim službenim motociklima , kako bi se vatrogasci  mogli brže prtobijati ali je to bila nemoguća misija, objašnjava Kovačić.

Vatrogasce  i požarište su obišli predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić i potpredsjednik Siniša Kovačević i dopremili im sendviče i osvježavajuće napitke.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]