Mirno je more u Boki Kotorskoj

0
pogled na Bokokotorski zaliv

Željko Lompar

U Bokokotorsklom zalivu još se nije zahuktala plovna sezona.

Nestabilno vrijeme i svjetsko fudbalsko prvenstvo uticalo je na nešto manji broj kupača i plovila, ali zbog sigurnosti, inspektori pomorske plovidbe su svakodnevno u stalnim kontrolama i patrolama.

Kruzeri su dnevna slika u zalivu i njihov broj do kraja godine biće oko 500.

Što se tiče jahti, zahuktava se talas nautičke sezone i oko 20.000 jahti, po procjenama, bi trebalo da uplovi u crnogorske vode tokom ove godine, kazao je za Skala radio  Željko Lompar, inspektor sigurnosti pomorske plovidbe kotorske Lučke kapetanije.

On je podsjetio na dozvoljene brzine, 10 čvorova kroz Boku i 6 čvorova u tjesnacima, Kumbora i Veriga.

Radijski sistem na Obosniku radi i od pomoći je inspektorima koji bilježe i ponašanja  neodgovornih, čija plovila razvijaju veće brzine od propisanih i tako nanose štetu i obali i drugim plovilima.

“Sve u svemu, mi smo spremni, nemamo većih problema za sada i ne očekujemo ih“, kazao je Lompar.

Za sada inspektori sigurnosti plovidbe ne dobijaju pozive od strane građana.

Kada je u pitanju zagađenje mora, bilo je par prijava u tivatskom i u zalivu Tople, gdje su inspektori ututvrdili da zagađenja dolaze sa obale, iz šahti i kanalizacionim izlivima, a ne sa plovnih objekata.

Sezona teče, a inspektori kotorske Lučke kapetanije su spremni na sve pozive uz dnevnu kontrolu mora, poručio je Lompar.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].