Mirno more pomorcima koji bi što prije do zvanja kadeta

4
Sveti Nikola zaštitnik pomoraca

Veljko Botica

Veljko Botica

Sveti Nikola je zaštitnik mora i pomoraca i svih koji žive od mora i sa njim.

U kotorskoj Pomorskoj školi pored redovnog školovanja sve veći broj kandidata pohađa i kurseve prekvalifikacije kako bi što prije došli do poziva kadeta.

Sada već prekvalifikacije prelaze granice mogućnosti škole, kazao je za Skala  radio Veljko Botica, direktor kotorske Srednje pomorske škole.

Mladi ljudi u sve većem broju, koji je prešao cifru od 200, žele da što prije dođu do zvanja kadeta i adekvatnim sertifikatima se ukrcaju na svjetske brodove.

U pomorskoj školi čine sve da to bude neka mjera koja neće ugroziti učenike u formalnom obrazovanju, kazao je Botica, i podsjeća da se kvalitet nakon prekvalifikacija osjeća i na ispitima u Lučkoj kapetaniji i na raznim intervjuima.

Trenutno u Srednjoj pomorskoj školi se u obje grupe nautičke i brodomašinske nalazi po 16 kandidata prekvalifikanata, a od polovine januara kreću nove dvije grupe na obuku do narednog ljeta.

U ovim teškim ekonomskim vremenima, ova škola uspijeva da ostvari svoje zacrtane razvojne programe i hvataju priključak za više standarde.

U toku je i izrada monografije ove državne škole koja postoji 165 godina.

Do sada nije bilo ni minimalnog napora da se sistematizuje izuzetno obimna i vrijedna arhivska građa, sa željom da svjetlost dana doživi na proslavi 165 godina dana škole sljedećeg ljeta, kazao je Botica.

4 KOMENTARI

  1. E Bože slavna kotorska nautika.Ovi orši i ne znaju što je to zato nema ni adekvatne priče u novinama i medijima o ovoj školi .

    • Kakva sramota za pomorstvo.Nemoj te djecu maltretirati i slati u pomorsku skolu da bi isti postali pomorci.Pustite ih da uzivaju u svojoj mladosti pa onda kada ne budu imali potrebnih sredstava za to uzivanje a vi ih ne budete mogli finanasirati posaljite ih kod profesora”Tjelesnog odgoja”,On ce ih,normalno ako zavrse razne skole po Srbiji za jedan dan, uputiti u tajne pomorstva.Ako on ne bude znao,pomoci ce mu strucno osoble koje je vidjelo brod na slici ili ako je vezan na Kotorskoj rivi,Poneko od njih je i bio prije dvadesetak godina na brodu.I zamislite kada to dijete,momak,dodje na brod.Katastrofa,Ali ipak drustvo se oslobodilo odredjenog broja nezaposlenih a roditelji poslali djecu da se bave poslom”‘Moreplovca”‘

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].