Mišljenje EK: Kontrola pomoći MA nadležnost vlasti CG

0

Kontrola pomoći kompaniji Montenegro Airlines, nadležnost je crnogorskih vlasti, a naša zemlja treba da nastavi da teži potpunom usklađivanju sa pravilima EU, saopšteno je TVCG u Evropskoj komisiji (EK).

Da li je pomaganje kompaniji Montenegro airlines u skladu sa EU standardima, u EK nijesu želeli da kometarišu, uz objašnjenje da je na crnogorskoj vladi da donese takvu odluku.

“Generalno, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i obavezama tokom pregovora o pristupanju (Poglavlje 8), Crna Gora bi trebalo da nastavi da teži potpunom usklađivanju sa pravilima EU, uključujući i konkurenciju, i da pokaže efektivno i efikasno sprovođenje tih pravila na nacionalnom nivou”, navodi se u saopštenju EK.

U Briselu podsjećaju da je avio kompanija već je iskoristila državnu pomoć na osnovu plana restrukturiranja prije skoro deceniju, tako da je ponovni vid iste podrške nemoguć.

“Evropska komisija je svjesna da je u junu 2012. godine organ za državnu pomoć odobrio približno 35 miliona eura pomoći na osnovu plana restrukturiranja za period 2012-2015, koji je samo djelimično završen. U skladu sa pravilima o državnoj pomoći za kompanije u poteškoćama, dalja pomoć se ne može dodijeliti aviokompaniji (princip posljednjeg puta)”, kazali su iz EK odgovarajući na pitanje dopisnika RTCG iz Brisela Ivana Mijanovića.

No, uprkos tome, u Komisiji su istakli da je domaća aviokompanija još jedanput dobila novac iz državnog novčanika.

“Pored toga, Evropska komisija je svjesna da je dodatna pomoć dodijeljena kompaniji Montenegro Airlines 2020. godine, ali da je organ za državnu pomoć u septembru  donio odluku o otvaranju dubinske istrage”, navodi se u saopštenju.

U Komisiji smo pitali po kom su osnovu isplaćivane milionske pomoći evropskim avokompanijama koje posluju sa gubicima. Odgovor je u evropskoj regulativi, na osnovu koje Zemlje članice mogu da pomogu kompanijama u specijalnim okolnostima, kako bi “kompenzovale štetu“, u ovom slučaju nastalu usljed pandemije koronavirusa.

“Što se tiče državne pomoći koju su zemlje članice dodjelivale u kontekstu pandemije koronavirusa, Evropska komisija odobrila je mjere koje su u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći (uključujući Privremeni okvir državne pomoći i član 107.2.b Ugovora o funkcionisanju Evropske unije)”, navodi se u saopštenju.

A kada je riječ o kompaniji u nastanku, “2Montenegro”, odnosno da li smatraju da će ona za kratno vrijeme uspjeti da bude operabilna, u Briselu, nijesu željeli da kometarišu, kako kažu,  odluke koje se tiču domaće politike nove Vlade. Ipak, poručuju da su tu da pomognu.

“Komisija ostaje na raspolaganju da pruži podršku crnogorskim vlastima da umanje prekide u pružanju usluga, kao i da osiguraju kontinuirani pristup Crnoj Gori vazdušnim putem, uključujući i perspektivu državne pomoći”, navodi se u saopštenju.

Budući da Crna Gora nije članica Agencije za vazduhoplovnu sigurnost Evropske unije (EASA), u Komisiji ističu da su crnogorske vlasti dužne da osiguraju da bilo koja nova aviokompanija registrovana u toj zemlji ispunjava svoje međunarodne obaveze u vezi sa vazduhoplovnom sigurnošću.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]