Mitropolit CPC Mihailo: Arhijerejski Blagoslov i Sveti pozdrav: Hristos Vaskrese! Vaistinu Vaskrese!

0
Mitropolit CPC Mihailo

Po Milosti Božjoj, Arhiepiskop  Cetinjski i Mitropolit Crnogorski + MIHAILO

Blagorodnom narodu crnogorskom i hristoljubivoj pastvi,
Arhijerejski Blagoslov i Sveti pozdrav:
Hristos Vaskrese!
Vaistinu Vaskrese!

Dragi moji Crnogorci i Crnogorke,
Umro je, razapet na krstu, i treći dan vaskrsao je. Ni  Bogočovjeka nije  mogla mimoići gorka čaša života. Sijao je ljubav i pravdu, propovijedao  mir i milosrđe, a nagrada  mu je bila smrt. One, koje je ljubio, slušao je đe  viču: raspni ga, raspni  ga! Oni, kojima je praštao, jer ne znaju što  rade, ne opraštahu njemu. Oni, koje je sa krsta pogledom milovao, probadali su srce njegovo. Nije sudio, a sudili su mu. Osumnjičili su, sudili i osudili  grešni ljudi bezgrešnoga Sina Božjeg. Pilat je prao ruke i ostavio da  zavedena svjetina donese presudu. I ona je donijela. Simbol njihove pravde  bješe krst. Donesoše ga i Hristos ga je morao nositi na Golgotu. “Neka bude volja  tvoja“, reče mučeni Bogočovjek i predade se sudbini. Padao je pod teškim teretom i dizao se, ali svetiteljsku mirnoću nije gubio. Prikovali su ga na krst, a On je sudbinu svoju trpeljivo podnosio. Najzad reče potonjih sedam riječi: „Oče, u tvoje ruke predajem duh moj“ i  izdahnu. Zar Gospod nije mogao spasiti Sina svojeg, nad kojim je lebđelo  njegovo blagovoljenje? Zašto je dozvolio da Hristos bude mučen i umre na  krstu. Pitamo se: Da nije umro, kako bi vaskrsao? Da nema nepravde, kakva  bi izgledala pravda? Da nema muka kakav bi bio život, i da nije mraka, što bi nam trebala svjetlost? Hristos je patio i umro. Njegovom smrću Otac  Svevišnji nam dade nauk, kako se za pravdu i istinu treba da zalažemo. U  stradanju Hristosovom dao nam je primjer kako treba istrajati u zlu i imati  nepokolebljivu vjeru u pravdu. Na svijetu ne može sve ići glatko. Ništa se  na svijetu ne postiže bez truda i muka. Ima na svijetu i nepravde, ali čovjek  je dužan sve to ljudski da podnese i da se bori. Sudbina Hristova neka služi  kao utjeha svima koji stradaju i pate, kako pojedincima, tako i narodima.  Svaki ima svoje raspeće, svaki svoju Golgotu, i svaki nosi svoj krst na  Golgotu. Treći dan je vaskrsnuo. Da nije vaskrsao poslije svoje tjelesne  smrti, da je ostao u grobu, On ne bi bio Bog, ne bi bio naš izbavitelj, već  samo veliki čovjek i mislilac. Božić bi bio običan praznik – rođenje jednog  velikog čovjeka, a Veliki Petak ne bi bio dan smrti Gospoda Isusa Hrista, već samo jednoga smrtnika kakvi smo i svi mi. Tako bi stradanje svih  starozavjetnih i novozavjetnih mučenika koji postradaše za Hrista, za vjeru u Njega bilo besmisleno.
Neki  pitaju: Zar Gospod nije mogao spasiti Sina svojega?  Evo im našeg  odgovora: Spasio ga je!
Odbačen sa groba ležao je kamen, i Bogočovjek uznio se treći dan u  nebo ka Ocu Svevišnjem i sio s desne strane njegove pored Njega. Teško  svima koji i danas ljube Hrista Judinim  poljupcima, koji klevetaju i lažno  optužuju, sude nepravedno kao što je suđeno Gospodu Hristu, teško nevjernima i bezvjernima.
Hristos Vaskrse! Budimo radosni i srećni, dragi moji Crnogorci, jer  nam je osvanuo dan nade, da se Hristovim vaskrsom spasimo, da  nas  obasja i zle i dobre. Oprostimo jedan drugome uvrede i nepravdu, oprostimo i onima koji nam vrijeđaju našu državu, crkvu i nacionalne  osjećaje.  Hristos je opraštao sve uvrede i sve grehove grešnicima, a vi  Crnogorci čuvajte se srpskih i drugih fariseja koji kidišu na naš mir i sreću, na našu imovinu, svetinje, državu, crkvu i narod. Neka nas svijet pozna da  mi smo hristovi i hrišćani. Stradanjem se podnose nevolje, a Vaskrsom Bog nas uči da se pravda može raspeti, ali ne i sahraniti. Ona vaskrsava. Zlo nije vječito, a dobro na njemu stečeno nije dugog vijeka. Istina i pravda uvijek  pobjeđuju.
Poslije svakog raspeća, dolazi Vaskrs. Bez Vaskrsa nema ni Crkve! Srećan Vam  Vaskrs dragi moji Crnogorci u zemlji i dijaspori!
Hristos Vaskrese!
Vaistinu Vaskrese!

ARHIEPISKOP CETINJSKI I
MITROPOLIT  CRNOGORSKI
+  M  I  H  A  I  L O

*  *  *

Liturgije CPC na Cetinju, Čevu i u Podgorici, svečanost u Nikšiću

Mitropolit Mihailo i sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve služiće u neđelju 1. maja, na Vaskrs, Vaskršnje liturgije na Cetinju, Čevu, u Kotoru i u Podgorici, dok će prvi put Vaskršnja svečanost biti upriličena u Nikšiću, u novootvorenom Parohijskom domu, u zgradi nekadašnjeg ljetnjikovca kralja Nikole.

Mitropolit Mihailo služiće liturgiju na Cetinju, u Crkvi Svetog Prepodobnog Ivana Crnojevića sa početkom u 10 časova.

Liturgija u Kotoru, u Crkvi Svetog Petra Cetinjskog počeće u 7 časova; na Čevu u Crkvi Svetog Nikole u 10 časova i u Podgorici na Kruševcu ispred Dvorca kralja Nikole u 10 časova.

Sveštenstvo i vjernici Crnogorske pravoslavne crkve proslaviće Vaskrs prvi put u Nikšiću u novootvorenom Parohijskom domu, u zgradi nekadašnjeg ljetnikovca kralja Nikole, sa početkom u 13.30 časova.

Podsjećamo da je odlukom Skupštine Opštine Nikšić, krajem 2014. godine Ljetnjikovac ustupljen na korišćenje Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Zgrada je površine 116 kvadrata, izgrađena u periodu od 1876. do 1878. godine. S obzirom da je bila ruinirana, nedavno je obnovljena i prilagođena za potrebe parohijskog doma CPC.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]