Mitropolit Mihailo: Zahvaljujući Vartolomeju sada nema kanonskog osnova koji bi dovodio u pitanje autokefalnost CPC

4
mitropolit Mihailo

Uspostavljanjem liturgijskoga zajedništva svih pravoslavnih crkava, na čelu sa Vaseljenskom patrijaršijom, Crnogorska crkva će dobiti status domicilne, što je i bila do 1918. godine, i smanjiće se napetosti između Srbije i Crne Gore i unutar Crne Gore, ocijenio je u izjavi za Pobjedu poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo.

On je istakao da sada “sljeduje da naša vrhovna državna vlast posreduje u rješavanju crkvenoga spora u zemlji, po ugledu na Ukrajinu”.

“Blagodareći Njegovoj Svetosti, carigradskome patrijarhu Vartolomeju, pravoslavlje doživljava preporod. Napokon će se riješiti neka pitanja koja su opterećivala pravoslavni svijet. Jedno od najvažnijih je i crnogorsko crkveno pitanje”, rekao je Mihailo.

Pravedno rješavanje, kako je dodao, crnogorskog crkvenog pitanja od suštinskog je značaja za crnogorsku državu.

“Bez Crnogorske crkve nema ni crnogorske države. Carigradski patrijarh je prije neki dan kazao da svaki pravoslavni narod ima pravo na autokefalnu crkvu, ali u saglasnosti sa državom vrhovnom državnom adresom. Sada je na redu upravo crnogorska država. Na koncu, nema ni kanonskoga osnova, niti kanona koji bi dovodio u pitanje autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, koja je ionako bila ukinuta silom oružja”, poručio je Mihailo.

Patrijarh carigradski Vartolomej saopštio je prije nekoliko dana da je došlo vrijeme da “svi narodi na Balkanu koji su neko vrijeme proveli pod direktnom jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije, postanu samostalni”.

Iz Crnogorske pravoslavne crkve pozvali su juče vjerni narod na svetu arhijerejsku liturgiju, povodom Mitrovdana, koju će služiti mitropolit Mihailo sa sveštenstvom. Sveta služba Božija, kako su naveli, biće služena u Crkvi Svetog Ivana Crnojevića na Cetinju u 10 sati.

“Mitropolit će na liturgiji rukopoložiti u čin prezvitera dosadašnjeg đakona Mila Mijajlovića iz kotorsko-primorske eparhije”, saopštili su oni.

4 KOMENTARI

  1. Na žalost ima. To je Mihailov status. Žao mi je zbog toga, ali činjenica da se radi o izopštenom mitropolotu može dovesti u pitanje položaj naše crkve.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]