Mitrović: Saradnja sa Hrvatskom doprinijeće primjeni iskustava i dobre prakse

0

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović boravi u zvaničnoj posjeti Republici Hrvatskoj. Svoju prvu zvaničnu posjetu u svojstvu ministra započeo je sastankom sa hrvatskim ministrom gospodarstva i održivog razvoja, Tomislavom Ćorićem, saopšteno je iz ovog ministarstva.

U razgovoru sa ministrom Ćorićem,  Mitrović je ocijenio da je posjeta Hrvatskoj posebno značajna u kontekstu daljeg snaženja regionalnih partnerskih odnosa.

Kako je  Mitrović istakao, strategija sveukupnog razvoja Crne Gore trebalo bi da bude usaglašena sa principima i pravilima zaštite životne sredine. Potcrtao je da je jedan od njegovih primarnih ciljeva da učini da Crna Gora bude ekološka država u stvarnosti, u pravom smislu te riječi, a ne samo na papiru.

On je dodao da su Hrvatska i Crna Gora povezane i kopnom i morem, stoga je zajedničko djelovanje sa ciljem zaštite životne sredine i unapređenja kvaliteta života građana naše dvije države nepobitno.

“Saradnja sa Hrvatskom će doprinijeti primjeni iskustava i dobre prakse, posebno u dijelu realizacije aktivnosti iz Poglavlja 27, kako bi se ubrzao proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”, izjavio je  Mitrović.

 

Hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić istakao je da će bliža saradnja između dva resora doprinijeti rješavanju zajedničkih problema. Tim povodom su dogovorene i konkretne aktivnosti Stalne crnogorsko-hrvatske komisije za upravljanje vodama.

Crna Gora i Republika Hrvatska već godinama zajednički djeluju u okviru regionalnih i multilateralnih foruma. Na sastanku resornih ministara razmotreno je uspostavljanje ekološke mreže Natura 2000 između dvije države.

Teme sastanka bile su i saradnja u oblasti zaštite mora i podmorja, upravljanja otpadom, prekograničnog sprječavanja zagađenja voda i pomorskog saobraćaja. Dodatno, sagledavani su modeli upravljanja nacionalnim parkovima i aktuelizovano pitanje uspostavljanja informacionog sistema u oblasti životne sredine.

Države će, takođe, sarađivati po pitanjima obrazovanja i edukacije građana u oblasti ekologije kroz zajedničke projekte, razmjene stručnjaka i informacija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]