Mjerenje i analiza morskih struja u Bokokotorskom zalivu

1
Drift

Mirko Đurović

audio: Mirko Đurović

Institut za biologiju mora danas počinje sa realizacijom aktivnosti na mjerenju i analizi površinskih morskih struja u Bokokotroskom zalivu.

Ova aktivnost se realizuje u okviru BIO-ICT projekta, prvog centra uspješnosti u Crnoj Gori.

Za potrebe mjerenja smjera i brzine morskih struja u more će se baciti “drifteri”, u svakom zalivu posebno, te će se putem sateliskog signala pratiti njihovo kretanje.

Veličina driftera je metar ipo  i oni stoje u uspravnom položaju u morskoj vodi, od čega pola metra vire se iznad površine mora, objašnjava za Skala radio dr Mirko Đurović, direktor Instituta za biologiju mora.

U ovom poslu, naučnim radnicima iz kotorskog Instituta pomoći će Marko Mlinar iz hrvatskog Hidrografskog Instituta u dijelu oko instalacije driftera, kazao je Đurović.

Iz Instituta mole sve vozače čamaca, lokalne ribare i turiste, da prilikom vožnje kroz Bokokotorski zaliv obrate dodatnu pažnju na ove uređaje, kako bi izbjegli eventualni sudar i izazvali oštećenje plovila i samih “driftera”.

Zbog mogućnosti da se neki od “driftera” nasuka na obali, molimo lokalno stanovništvo i turiste da ukoliko ih primijete, obavijeste Institut.

Naučćnici iz Instituta vejruju da će i ovaj, kao i prethodni projekti, dovesti do novih naučnih saznanja o Bokokotorskom zalivu, a sve u cilju održivog korišćenja i njegove zaštite, zaključio je Đurović.

1 KOMENTAR

  1. Bespotrebno trošenje para,
    kurenti u Boki su uvijek mijenjali smjer i brzinu.
    Trenutno je pojačan atlanski a dugo je bio levantski ili sa lebićem ‘talijanski dok ne zamute naši boljuni i vrulje. Stađon je izbora, ‘oću reći pendulavanja i bacanja vrša pa ko što u’vati ili bude u’vaćen.
    Pod našom pontom je kalma bonaca, nesmiju se prezentat’ “drifteri”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].