Mještane uznemirilo obilježavanje ponti za ribarske poste

16
obilježavanje ribarskih posti na Ljutoj

Mato Bošković

Mato Bošković

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i kotorskim Institutom za biologiju mora počelo je akciju obilježavanja 106 ribarskih posta u Bokokotorskom zalivu, koje su predviđene pravilnikom.

Na osnovu zakona o morskom ribarstvu i marikulturi, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo Pravilnik koji se odnosi na način korišćenja, održavanja i zaštitu, označavanje, dužinu obale i naziv i mjesto ribarske poste.

Akcija koja se sprovodi trenutno na postavljaju tabli i obiljedžavanju posti, prema riječima Mata Boškovića, višeg saradnika u službi za upravljanje lukama u JPMD isključivo služi za unapređenje i zaštitu ribarskih posti.

Ne radi se ni o kakvom oduzimanju imovine, zabrani i korišćenju ponti koje se obilježavaju za ribarske poste.

Međutim, mještani kažu da se ovom akcijom sada obilježavaju ponte koje nikada ranije to nijesu bile, a neke stare se ne obilježavaju, našto je Bošković odgovorio da se obilježavaju poste koje su evidentirane pravilnikom iz 2011. godine.

On je dodao da je prema starim podacima nekada bilo oko 200 posti u Bokokotorskom zalivu, a sada ih je na žalost samo 106, što će reći da je ekspanzija gradnje u zaleđu diktirala i uređenje obale.

Ova akcija znači prvi korak njihove zaštite, a to je obilježavanje, rekao je Bošković.

Na naše pitanje da li ima grešaka u novom katalogu oko evidentiranja posti, našto ukazuju mještani, Bošković je odgovorio da je katalog urađen 2008. godine za potrebe Preduzeća Morsko dobro u okviru službe za održivi razvoj, dok je 2011. urađen pravilnik koji diktira i u kojem su popisane sve ribarske poste sa tačnim popisom, geografskom širinom i dužinom.

Skala radio je došao do podatka da je na području između kotorskog i risanskog zaliva 1973. godine bilo evidentirano 197 posti.

Ovaj podatak je objavljen u Godišnjaku Pomorskog muzeja CG br. 21 autora Vladimira Uljarevića i Antona Tomića.

Što je sa ovim postama, pitali smo Boškovića koji je kazao da to zahtjeva uporednu analizu i odgovore kako su nestale i kako su se javljale neke nove, ali su se u svakom slučaju neke stare poste izgubile izgradnjom ponti i mandraća.

Mještani će svakako moći da bez problema koriste ponte koje su obilježene kao poste, kao i do sada, jer se poste koriste kako zakon propisuje isključivo samo noću ili do 7 sati ujutro.

Nakon izvlačenja mreža, ribari su dužni da očiste prostor kompletne ribarske poste, rekao je Bošković.

obilježavanje ribarskih posti

16 KOMENTARI

 1. PRIMORAC, a KO je prodao Ljutu fureštima ??????????
  Mještani !!!!!
  Polakomili se na solde i trsili đedovinu !!!!

 2. Po fotografijama vidite da su to skromne stare ponte a nijesu stavili poste na one dje su tinela napravili i tuseve i dje besne aute parkiraju i usisavaju tapice koje su zaljepili na ponte sa usisivacima… Niste me razumjeli. Meni svakako da je drago i da me sjeca na stara vremena kada smo svi izvlacili sa ribarima mreze i dobijali po palamidu ohaha… i dje su oni stari ribari koji u pet ura vicu ribeeee, ribeee, nijesam protiv toga nego sto neku postu nijesu stavili na pontu bogatuna novokomponovanih , ama bas niti jedne… u tome je problem…

  • Tako je Ranko. Neće ne stranima državčjanima što su cijelu Ljutu kupili da ih ne spominjem jer će bit da sam protiv nacije i vjere i ostale prdalije. Niti ih crtaju kod novokomponovanih što su kamare napravili na ponte i ogradili se lancima i katancima. To je ono što buni i što čini mještanima dešpek.

 3. Trebalo je da protekne, gotovo, četvrtina vijeka od važećeg zakona o morskom dobru i osnivanja JP za upravljanje morskim dobrom, da bi se odredile ribarske poste, utvrdilo koliko je njih „ privatizovano „ , koliko je smanjena površina akvatorija Kotorsko – risanskog zaliva itd. A , čime se to onda bavilo JP za upravljanje morskim dobrom? Efekti toga posla, slabo su prepoznatljivi u pomenutom zalivu, osim, što je, prema onome, kako je iznjeto u Ćl.. 2, Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora ( „ Sl. list CG „ br. 56/2013), površina akvatorija pomenutog zaliva, smanjena, za 1 km.kv. u odnosu na površinu koja je upisana u dokument o upisu pomenutog zaliva u Svjetsku prirodnu i kulturnu baštinu UNESCO-a, 26. oktobra 1979. godine, dakle, prije 37 godina. Vjerovatno s razlogom. Zbog nasipanja Zaliva.
  A, na području od nepunih jedan kilometar, u Dobroti, naseljima Marovići i Tripkovići, i dalje stoje neopravljena mula i mandraći. Valjda, kao spomenici na zemljotres 1979. godine. A, to, zaista, nije potrebno, oni su već spomenici kulture ( ne zemljotresa ), prema Članu 2. stav 1, Zakona o zaštiti kulturnih dobara ( „ Sl.list CG „ broj 49/2010).
  A, tek ograde, kojima je označeno svojstvo privatnosti, proizvod su ljudskog umjeća i takmičenja, od kamenih žardinjera i željezom okovanih .do granjem ograđenih, da se nadležni ne bi dosjetili. I, nijesu još.
  Nije li , sve naprijed navedeno, posljedica sadašnjih reakcija pojedinih koji su mula ( ponte ) naslijedili od svojih predaka ? I, ne tako davno.
  .

 4. Ukoliko ce oznacavanje ribarskih posti doprinjeti tome da se od komunitadi kotoske stite i pojacavaju od marete i od raznih tajkuna koji bi morsko dobro i javnu svojinu pretvorili u svoj ugostiteljski objekat podrzavam .
  U protivnom je kao i svaka kotorska prica -prdnjavarabota .

  Sto god bilo molio bih nadlezne da okace kakvu pristojniju i humaniju oznaku a ne da pituravaju temeljnom piturom po kamenu oliti parapetu .

 5. Neznam kako da ga riješim? Ja imam “”prostoproširenu marinicu” za brodice-jahtice-gliserčiće sa malim”kokošarnikom-krajputašom”-brez dozvole JK Morska neman-Maine bb-općina Budva…nota bene po sred ribarske poste-za izlov S A R D U N A-jedina te vrste u Boku Kotorsku? Oće li mi potuliti p o l a MARINE-ili će potuliti POSTU? Meni odgovara-da se potuli “posta od sarduna”-jer je vakat da na ovaj “standard”-narod počne “jesti oštrige i drugu poljoprivredno ekološku morsku hranu”? I da se batali i zaboravi,”razmišljati na socijalisitčko samoupravni način -kroz gladovanje i nemaštinu, i papicu bogom danu našem siromašnome puku-pučanima (gavice,gavuni,sarduni,mačkulje,šparići,gujići,morandele….)?

 6. To ih je uznemirilo ? Kao da su maniti TI sto ih je TO uznemirilo, a sto ces ljepse uz morsku ariju u svitanju nego ribarske mreze ?
  Okrenite se oko sebe, pa neka vas rugobnost uznemirava, a ne duh primorskog zivota…………

 7. Pa redom-“kreni kolo da krenemo od boga gospoda” i njegove:dvije pastirske bruke jedne vjere-pa dvije akademije CANU i DANU de-pa dva tipa jednoga naroda: Cnogorac i “tost crnograc”…pa evo bora mi i dvije hortitulture:Poljoprivreda brda i dolina i “Poljoprivreda”-u i oko mora-njegove pjene u sastavu Ministarstva-rurala…”a da no čoče niko ka mi”-prvo u more( u poste?) među ribom i bekicama na pojilo zajedno sa pastirima? Da,da i to je ta naša “jevropska NDMNE”? Što je kod drugih naroda nepojmljivo-kod nas je EPOHALNO…ruka li ruka-niđe takva bruka ka kod nas u NDMNE-evo više od kvarat od vijeka?! I pitanje za kraj-brez kraja-zna li se a đe su one pomorske karte iz nekadašnje LUČKE KRŠTENE KAPETANIJE-Kotor u kojima je bila unesena svaka RIBARASKA POSTA od ulaza u Boku Kotorsku do Marova- poslednja ribarska posta u zalivu Kotorskome-gledajući prema Škaljarima i Špiljarima i do Sente….pa nase na Mamulu-nekad našije lovaca-a danas i u naprijed(99 godina-ko dočeka-go..mu?)”bjelosvjeckije lovaca-ribokradica-ne i gavica i strugačica”?!? Nego….”šupljije glava i punanije špagova” tuđije- narodnije pineza? Tutu papapapa…i ovo će zvati “epohalno….”?

 8. Kako tako reaguješ i nije tačno da je vandalizam nego upravo suprotno, Čuvaju i štite ponte koje se nijesu pretvorile u hotele i tinele kako ti zboriš i tu imaš pao. Poste su samo tradicionalma mjesta za izvlačenje mreža pa što da ih ne bude više i kad su i onako gradnjom stradale i nestale stare poste. Ali će ti to smetati u cik zore ili po noći još možeš i ribu frešku odma kupit i u pjat ako je tvoja ponta određena za postu.Nego odma ne valja, vandalizam i bruka.

 9. Lijepo Bogami, svima onima koji su ugradili video nadzor i onima koji imaju tinele na ponte njime nece uvest poste na ponte a onima skromnima koji nijesu bjesnili sa zidanjem ponti njima ce nGRDIT PONTE. bRUKA NEVIDJENA I SRAMOTA !!! sVI ONI KOJI SU ZASTICENI OD VLASTI NECE IMAT POSTE ISPRED KUCE NA SVOJE PONTE Ovo je nevidjeni vandalizam u Boki Kotorskoj !!!

  • …….RANKO, NE TRUBI I NE PRIČAJ BUDALAŠTINE.
   NISAM BIJESAN, ALI SAM POPRAVIO PONTU DA JE MARETE NE PONESU, ALI NEMAM VIDEO NADZOR
   A ŠTO ĆEŠ LJEPŠE NEGO ZORO ČUT RIBARE I RIBU, MAKAR SITNU, KAKO SE PREVRĆE U MREŽI, MENI JE TO UGOĐAJ, KOJI ĆE. VJEROVATNO UBRZO NESTATI
   ZATO SE RANKO NE SEKIRAJ
   JOŠ MALO IZDRŽI !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].