Mještani Donjih Krivošija peticijom protiv kamenoloma

11
predstavnici MZ Donje Krivošije

Slavko Kokot

Nezadovoljni dodjeljivanjem koncesije za kamenolom na području mjesne zajednice Donje Krivošije, juče je održan protesni zbor mještana koji smatraju da su direktno ugroženi i da se radovi moraju obustaviti.

Slavko Kokot, predsjednik Mjesne zajednice Donje Krivošije za Skala radio je kazao da mještane niko nije obavijestio o radu kamenoloma, niti da će on biti na toj lokaciji prije nego šro su mašine došle na lice mjesta.

Kokot smatra da će kamenolom ugroziti ovo područje, kao i okolna sela, da će njime biti poremećena konfiguracija terena i prirodna staništa.

“Tu ima stalno nastanjenih ljudi, ali se grade i nove kuće. U ovom kraju ljudi se po malo bave seoskim turizmom. Bave se pčelarstvom, voćarstvom, poljoprivredom, a ovo područje je pod zaštitom UNESCO-a”, potencirao je Kokot.

On je kazao da je  koncesija zahvatila oko 540 hiljada kvadrata i proteže se do ispod samog sela, a zahvatila je i neka privatna imanja.

“Najbliža je selu Poljice, dolazi do kuća, a ispod je samog sela Knežlaz. Koncesiono polje se nalazi neposredno uz magistralni put Risan-Nikšić, tj. na 50 cm, koliko je sama rigola od puta odvaja”, navodi on.

Na naše pitanje što su čekali od 2010.godine, od kada počinje ova priča do sada, Kokot je kazao da nijesu za to znali niti ih je iko obavijestio do prije tri mjeseca, kad su se pojavile mašine na putu i kada je počelo miniranje a nijesu znali ni za održavanje javne rasprave niti ih je na nju iko pozvao.

Cilj jučerašnjeg protesnog mirnog okupljanja, kome je prisustvovalo više od 50 mještana je bio da se upozna šira javnost o ovom slučaju, jer je moguće da predstavnici državnih organa ne znaju gdje se nalazi ova teritorija koja je data za kamenolom.

Možda je to samo potpisan papir a da niko nije izašao na lice mjesta, mišljenja je Kokot.

Mještani očekuju od inspekcije za javne puteve da izađe na teren i pogleda o čemu se radi i kažu da li je kamenolom na ovom mjestu opasan.

Kokot je rekao da su se obratili kotorskoj opštini, kako bi vidjeli da li je upoznata sa ovim problemom iako znaju da ovo pitanje nije u njenoj nadležnosti, već Ministarstva ekonomije koje je izdalo dozvolu.

Mještani Donjih Krivošija skupljaju potpise za peticiju kojom će nastojati da spriječe rad kamenoloma na ovom prostoru koji, kako kažu ugrožava njihove živote.

Do sada je sakupljeno preko 300 potpisa.

Koncesiju na kamenolom je dobila firma W&R Dinamic Company Limited, čiji je vlasnik i direktor Radovan Marinović, koga danas nijesmo uspjeli da dobijemo ni na jedan broj telefona.

On je sa Ministarstvom ekonomije potpisao ugovor 11. novembra 2010. godine o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eskploataciju pojave nemetalične mineralne sirovine tehničko građevinskog kamena u Donjim Krivišijama, na 54,3 hektara.

Koncesija je potpisana na period od 21,6 godina.

Potpredsjednik opštine Kotor Jovo Suđić sa saradnicima primio je danas predstavnike MZ Gornje Krivošije.

Suđić nam je kazao da je dogovoreno da opština posreduje da se organizuje sastanak sa predstvnicima Mjesne zajednice Donje Krivošije u Ministarstvu ekonomije, u čijoj je nadležnosti davanje koncesija.

Opština je spremna da u okviru zakonskih mogućnosti pomogne u rješavanje ovog problema.

Međutim, kazao je Suđić, predstavnici MZ Donje Krivošije da područje koje obuhvata koncesiju nije u cjelosti državna imovina već da kompleks obuhvata i dio privatne imovine.

Opština se obavezala da će preko resornog Sekretarijata dostaviti mještanima elaborat kada je u pitanju koncesioni ugovor od strane Ministarstva ekonomije.

kamenolom ugrožava prirodna staništa
područje MZ Donje Krivošije

11 KOMENTARI

  1. Ostavi se ti maki mali Krivosija i uhvati se maginja i Grblja , i uzmi nekolika casa srpskog jezika radi upoznavanja sa pisanjem istog! !

  2. …e slabo ti je bilo u brijeme dok ti je bia ovaj medonosac…kad si spremia(potopia) tu… matrikulu u bajuo?

  3. ovo ce zavrsit isto kao preseljenje Jugopetrola po onoj narodnoj “tresla se gora rodio se mis”.ne ocekujem ja nista pozitivno po tom pitanju jedino mozda neko kratkotrajno odlaganje izvrsenja ove odluke,sjecam se kako su Sudjic i ekipa iz opstine reagovali po pitanju preseljenja Jugopetrola,mi ovo mi ono,i na kraju dodje glasanje na upravnom odboru dje dva clana ima Vlada,i ta dvojica poltrona naravno ne ulozise veto na odluku o preseljenju,a sta uradi nasa draga gradska vlast po tom pitanju?jedno veliko NISTA jer ne smije se prigovarat Velikom Bratu jer mozda je i on licno preko svoje Prve Sestre tu “omastio brke” sto bi reklo pucanstvo.Tako moji dragi gradjani Krivosija i okolnih sela nema vam leba tu ako racunate na pomoc Opstine jer je njihova pomoc deklarativne prirode,i nista vise od toga.

  4. Baš su se našli zaštitari okoliša…deponije napravili svudje oko kuca i na državnoj zemlji..,naplacuju svijem autoprevoznicima..jači su od ovoga Drmaka iz Jkpk…kod tunela deponija zagadila sve izvore…ko njigovijeg kuca sve u deponije…jedan ot tizijeh napravio čitavo brdo od otpada iz Risna…sve na divlje rade i grade pored puta…ba drzavno…sajetuje ig ovizi mali od onoga medonosca iz Morinja,para mi se…da očuvau okoliš..išš…išš

  5. I treba , svi posteni i dobronamjerni vas podrzajemo ! Ako treba i potpisat cemo i mi koji smo za ocuvanje ove nidje ljepote na svijet .
    Pozdrav svijema iz Krivosija donjijeh.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].